World Food Day: Waar komt ons dagelijks eten vandaan?

World Food Day: Waar komt ons dagelijks eten vandaan?

15 oktober was het World Food Day, maar eigenlijk is elke dag Food day. We eten immers elke dag, misschien zelfs op dit moment. Toch zijn er thema’s waar we goed over moeten nadenken, zoals duurzaamheid en uitputting van de aarde, willen we eten als iets vanzelfsprekends blijven zien. Vaak gebeurt de productie van voedsel buiten de stad en hebben we er weinig zicht op. Tijdens World Food Day worden de producenten naar Rotterdam gehaald en zijn er tours naar de producenten toe.

Ik ging dit jaar mee met ‘Melktijd’, en bracht een bezoek aan een boer net buiten Rotterdam in Pijnacker. Hij zit op dit moment in de omschakeling van ‘gangbaar’ naar biologisch. Een complex thema, waar ik graag meer over wilde weten. 

Na een lange busreis, veroorzaakt door vastzittend verkeer, niet door de afstand, komen we aan bij Dirk Gravesteijn. Hij staat trots naast een koe die rustig dooreet van de baal hooi in de kruiwagen naast hem. De koe lijkt zich niet te bekommeren om de groep mensen die om hem heen staat. Dirk en zijn gezin dragen een opvallend groen shirt met de tekst: ‘Campina, altijd goed.’ De meeste melk in de supermarkt komt van coöperatie FrieslandCampina: Zij halen elke ochtend met een grote tank de melk op bij verschillende boeren. Zo zorgen zij voor de verkoop zodat de boeren tijd hebben om te boeren. 
 
 
Dirk legt uit dat dit niet altijd even makkelijk is. Zijn vrouw heeft een parttime baan naast de boerderij om rond te komen. Gelukkig levert biologische melk iets meer op dan reguliere, vandaar dat het boerenbedrijf nu in de overschakeling zit. Voor Dirk was er weinig verschil in de omschakeling. Zijn koeien hadden al veel ruimte. Het grote verschil zit hem in het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hij gebruikte al weinig, maar nu moet het helemaal teruggebracht worden. “Het ziet er niet meer zo netjes uit tussen de stenen” zegt Dirk hierover, “maar de gewassen die groeien zijn diverser dan ooit tevoren”. 
Het valt mij op dat hij onwijs veel land heeft. Over het weiland heen zie je Rotterdam liggen. Als ik in de supermarkt met een pak melk in mijn hand sta, realiseer ik me niet altijd dat de koeien veel dichterbij zijn dan ik denk. 
 
 
"Ik zie dat Dirk trots is op de manier waarop hij zijn bedrijf voert
Ik zie dat Dirk trots is op de manier waarop hij zijn bedrijf voert. Ook staat hij er erg voor open om mensen te laten zien wat hij doet. Zo komen er schoolklassen langs en is er een kleine kantine met koffie en thee voor nieuwsgierige bezoekers. 
Er is veel kritiek op de melkveehouderij, weet ik. Maar de vooroordelen haalt Dirk snel bij me weg. Als we een rondje maken over de boerderij komen we langs de kalfjes. “De kalfjes mogen na de geboorte nog drie weken tot drie maanden op de boerderij blijven en moedermelk drinken” vertelt Dirk. “Daarna groeien de vrouwtjes verder op om na twee jaar ook melk te geven.” Het magische effect van kalfjes op jong en oud doet zijn werk. Iedereen is afgeleid en kijkt vertederd naar het beest. 
 
In de bus naar huis praten we na over de melkveehouderij en over zuivel. Ik blijf het een fascinerend product vinden dat zó bij Nederland hoort. Toch weten we weinig over de productie, en dat er zoveel verschillende manieren zijn waarop boeren werken. Stof om over na te denken tijdens World Food Day en eigenlijk elke dag dat we ons eten kopen en bereiden. 
 
Benieuwd of jouw melk bij de boerderij van Dirk vandaan komt? Zijn melk zit vermengd in de pakken van FrieslandCampina Boerenland. Wil je ook graag langs bij een boerderij? Neem contact op met mij via pauline@deplattestad.nl

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Thuis bij het Vreemde Vogel festival

Buitenhotel De Vreemde Vogel

Een sprookjesachtige midzomerouderavond

Westlands Museum
Familie & kids
Kunst & cultuur
Streekproducten
Streekproducten

Je vingers aflikken bij Gys

Gys

Van bijbaan in de koffie tot eigen Roast Factory

Roast Factory

Biologisch… super logisch. Maar wat is het nou eigenlijk?

Hoeve Biesland

Thuis bij Rauwdouwer

Rauwdouwer