Wonen in de stad en werken op het platteland

Wonen in de stad en werken op het platteland

Droom je er ook wel eens van om het drukke stadse leven in te ruilen voor het rustige platteland? Maar ben je tegelijkertijd bang dat het daar misschien saai is?

Groenteboerin Linda heeft 'The best of both Worlds'; ze werkt dagelijks op boerderij Hoeve Biesland maar gaat 's avonds weer terug naar de gezellige drukte van de stad waar ze woont. Linda vertelt: "Vanaf mijn vierde jaar woon ik op de boerderij en als kind was dat heel erg leuk met al die ruimte om me heen. Later werd dat minder omdat ik helemaal door de polder naar school moest fietsen, ook als het donker was.

Ironisch genoeg was het altijd druk op de boerderij vanwege de werknemers, ik vond het daarom heerlijk rustig om uiteindelijk op mezelf te gaan wonen in Delft. Maar die stad werd toch te dorps, als ik in mijn joggingsbroek boodschappen wilde doen was de kans groot dat ik bekenden tegen zou komen!

Bovendien wonen veel vrienden van mij in Rotterdam dus ik besloot om daarheen te verhuizen. Ik hou echt van het stadse leven; alle verschillende culturen om me heen en bovendien de drukte en gezelligheid.

"Mijn moeder had vroeger een moestuin dus ik wist hoe echte verse groentes smaakten

Waar ik echter niet aan kon wennen is groente van de supermarkt. Mijn moeder had vroeger een moestuin dus ik wist hoe echte verse groentes smaakten, die in de supermarkt smaken zo anders. Daarnaast snapte ik niet dat de meeste groentes het hele jaar door te verkrijgen zijn, hoe kun je nou een tomaat of een courgette eten in de winter?!

Daarom besloot ik zeven jaar geleden om zelf groente te gaan telen. Er was genoeg ruimte op de boerderij al had ik helemaal geen kennis over teelt of het bewaren van producten. De meeste mensen vinden het wel een gekke keuze.Mijn vriendinnen zeiden destijds: Oh Linda begint een moestuintje, over een jaar wil ze waarschijnlijk iets anders, maar het is veel leuker dan ik dacht!

Ik heb de moestuin en boerderijwinkel vanuit het niets opgezet en ik probeer het steeds mooier en professioneler maken. Wat me ook erg trekt is de verbondenheid met de natuur; in de zomer zijn de planten open, naar buiten toe en in de winter naar binnen gekeerd en in rust. Wij mensen hebben eigenlijk dezelfde cyclus.

De natuur doet wat zij wil; soms groeit sla in zes weken en soms in vier weken, daar moet je je aan overgeven. Maar daardoor is er op de moestuin minder werkdruk en draait het minder om prestatie. Voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en de vrijwilligers is dat een hele fijne omgeving. Ze groeien door bij mij te werken. Het is zo leuk dat ik een plekje op de wereld creëer waar mensen zich fijn voelen.

De groenten worden hier in de grond geteeld in plaats van op substraat. Daarnaast zijn ze biologisch, worden niet bijgemest en krijgen daardoor de rust om te groeien, de smaak is daardoor veel lekkerder. Ook de beleving van het zien waar de producten vandaan komen doet iets extra's met de smaak, doordat mensen naar de boerderijwinkel komen leren ze veel over de boerderij. Bijvoorbeeld dat als er melk is er automatisch er ook vlees wordt geproduceerd, veel mensen uit de stad weten dat niet.

Wij verkopen vlees van onze eigen dieren, rauwe melk, brood en gebak uit onze bakkerij en bovendien eieren, kaas & zuivel. Daarnaast hebben we producten zoals als peulvruchten, rijst, hazelnootpasta en pindakaas. 

Het is uniek dat je hier op het platteland zit en tegelijkertijd zo dichtbij de stad. Je ziet hier op sommige plekken zelfs de skyline van Rotterdam en in tien minuten ben je in steden Delft, Den Haag en Rotterdam.

Ik zie veel verschil tussen de stad en het platteland: in de stad is het druk en gezellig maar zijn er veel auto’s, op de boerderij is er rust. Het grootste nadeel van het platteland is de slechte wifi! Maar dat wordt goedgemaakt door het uitzicht, de koeien om me heen, het gras en de zonsondergang. Mensen zouden meer de natuur in moeten, daar worden ze gelukkiger van. Mensen worden beter van buiten zijn!"
 
 
Vijf tips van Linda om lekker buiten te zijn!

1. Boerenspreekuur op Hoeve Biesland: elke eerste zaterdag van de maand kun je tijdens dit open spreekuur alle vragen aan de boer stellen onder het genot van een bakje koffie. 

2. Begin bij het nieuwe PLSTK cafe in Hoek van Holland en maak daarna een mooie duinwandeling.

3. Naast De Papaver in Delft zit het Heempark. Daar vind je nog verborgen natuur en kunnen kinderen spelen op de boomstammen door het water.

4. Greens in de park in Den Haag is een unieke combinatie van een biologisch restaurant en een zorgmoestuin. 

5. Mijn favoriete strand is die tussen Hoek van Holland en ‘s Gravenzande. Je kunt lekker in de duinen liggen en een drankje doen bij strandpaviljoen De Staat

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden