Woeste wandeling van stad naar strand

Woeste wandeling van stad naar strand

Een fijne winterse wandeling of andere activiteiten in de buitenlucht zijn niet altijd even makkelijk te vinden deze tijd van het jaar. De motivatie om er op uit te gaan is bij de meesten van ons ook een stuk minder aanwezig... Ik daag mezelf uit en ga zoeken naar de groene mogelijkheden aan de randen van de stad, en die vond ik!

'Door bos en duin naar zee'; zo heet de route op denhaag.com waar mijn oog op valt en ik besluit de wandeling te gaan maken. Net buiten Den Haag schuilt een woest gebied van duinen en bos en dat op loopafstand van Centraal Station!

De wandeling is zo duidelijk en in detail beschreven dat ik ook gelijk een natuurgebied op de route ontdek dat ik nog niet kende; 'Meijendel'. Dit gebied staat beschreven als uitgestrekt waterrijk duin- en natuurgebied ten westen van zuidelijk Wassenaar en ten noorden van Den Haag. Niet hetzelfde blokje om in mijn vaste stadspark maar een nieuwe plek om uit te waaien en makkelijk te bereiken zonder auto, precies wat ik zocht! Wat mij eigenlijk meteen opviel is dat je haast direct vanaf het station een stuk natuur kunt volgen. Den Haag heeft groene banen van centrum naar bos en duin. Hierdoor vind je haast bij het uitstappen van de trein gelijk rust en ruimte.

Wie deze route volgt wordt eerst langs een paar van de mooiste plekken van Den Haag geleidt; Via het oeroude Haagse Bos en Paleis Huis ten Bosch, door Clingendael naar de duinen en langs de kust naar Scheveningen. Wij begonnen bij Cingendael. Hier vind je in de donkere dagen een indrukwekkende sfeer die even sprookjesachtig kan aanvoelen als het licht en de bloei van de lente. De grond is dik bedekt met rode bladeren die prachtig afsteken tegen de groene tinten van het mos en het water, dat stroomt door de beekjes die door het park lopen. Dit park is niet voor niets een druk bezochte locatie voor hardlopers en mensen die hun hond uitlaten.

Eenmaal aangekomen bij Meijendel worden wij meteen begroet door dikke mist. Dit maak het landschap nog intiemer en zelfs een beetje geheimzinnig. De combinatie van knoestige bomen, duinen en dichte dennenbomen maakt het een grillig en indrukwekkend landschap.

Hier vind je ook een verscheidenheid aan dieren; van vossen tot Galloway runderen. Tijdens onze wandeling werden we gezelschap gehouden door een kudde duin-schapen, die ons boven in de duinen in de gaten hield. Dat terwijl konijnen ons pad doorkruisten als herinnering dat dit landschap eigenlijk van hen is.

"wie zich naar buiten waagt zal zeker niet teleurgesteld worden

De wandeling brengt je door de duinen heen tot aan het strand. Door de mist was de zee haast volledig opgeslokt, voor eventjes zijn wij in een compleet andere wereld waarin je de zee kan horen maar nauwelijks kan zien. Ondanks de rust en het zo goed als verlaten strand zijn we onderweg regelmatig andere wandelaars tegengekomen. Deze route is een rondje van 14 kilometer lang en is echt prachtig om te lopen in de winter (zeker als er mist voorspeld is).

Doordat het startpunt van deze route zo centraal ligt zou ik deze wandeling ook zeker aanraden als soloactiviteit of als wandeling met iemand die graag kortere stukken loopt want je blijft relatief in de buurt van de stad dus je kan altijd besluiten om eerder af te slaan en een café in te duiken!

Maar wie zich naar buiten waagt zal zeker niet teleurgesteld worden door de winterse natuur van Wassenaar en Den Haag!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Wandelen & fietsen

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Ruwe prikkelende schoonheid, een plantenwandeling in het Westduingebied