Wintervogels kijken rond de Ackerdijkse plassen

Wintervogels kijken rond de Ackerdijkse plassen

Heb je altijd al eens een natuurlandschap in willen lopen dat normaal gesproken afgesloten is voor mensen? Zo’n gebied waar dieren in alle rust kunnen leven en de natuur kan groeien? Eens per maand kun je hier bij de Ackerdijkse plassen bij Rotterdam voor terecht. Het geeft een heel speciaal gevoel, omdat je er de natuur ongerept en beschermd tegenkomt… maar dat is nog niet alles! Tijdens een wandeling van Natuurmonumenten ga je namelijk ook wintervogels spotten! Trek je kaplaarzen dus maar aan, neem je verrekijker mee en op naar dit natuurgebied!

Deze wandeling begint bij een historische boerderij in een natuurgebied vol met bijzondere vogels. De boerderij is van Natuurmonumenten en vormt elke maand het startpunt van de tocht waarmee je 2,5 uur lang wintervogels gaat spotten. Ik ben aanwezig om 9 uur in de ochtend, waardoor de dauw nog in de lucht hangt en het uitzicht werkelijk prachtig is.
 
 
Nadat we allemaal aanwezig zijn, lopen we een stukje de Ackerdijke plassen op en wordt het natuurgebied pas echt geïntroduceerd. Het is leuk om te zien hoe goed iedereen voorbereid is op de wandeling: koubestendige schoenen of kaplaarzen zijn aangetrokken en vrijwel iedereen loopt met een verrekijker om zijn of haar nek. Ook hebben mensen boekjes meegenomen over vogels, zodat het gespotte dier direct opgezocht kan worden. 
 
 
We lopen door prachtige plekken, waar alles volledig ingericht is voor de dieren. Ondertussen vertellen de mannen van Natuurmonumenten kunnen ons veel over de vogels, maar ook bijvoorbeeld over paddenstoelen, kastanjebomen en hoe de gebieden in de Ackerdijkse plassen zijn veranderd over de tijd heen. Natuurmonumenten heeft er in de loop der jaren voor gezorgd dat er veel broedplaatsen, beschutte gebieden en een variëteit aan natuur te vinden is. Dit zie je dan ook terug in een grote afwisseling van bosjes, plassen, rietland en grasland wat het mogelijk maakt dat er zoveel verschillende vogels zijn in dit gebied. 
 
 
De wandeling duurt ongeveer twee en een half uur, en ik verveel me geen moment! En dat terwijl ik niet eens een echte vogelaar ben, dus kun je nagaan hoe leuk het is als je echt weet welke vogels je wil en kunt spotten! Tijdens de tocht ga je een aantal keer een kijkhut in om vanuit het donker op een grote plas uit te kijken. Door de prettige dynamiek in de groep deelt iedereen zijn of haar bevindingen en kun je samen speuren naar dezelfde vogel.
 
 
Heb jij zin om baardmannetjes, grutto’s, de wintertaling of dodaars in het echt te spotten en op pad te gaan in een prachtig, rustig natuurgebied? Schrijf je dan in voor de maandelijkse wandeling bij Natuurmonumenten. Ik raad het je zeker aan, het was heel bijzonder om mee te maken!
 
Op 2 december 2017 en 6 januari 2018 kun je weer meelopen met de wandeling van Natuurmonumenten.  

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden