Winters Windplukken

Winters Windplukken

Door Bosbaas Edwin

Kun je écht nog iets plukken in de winter? Elk seizoen openbaart een nieuw scala aan bloemen, planten en paddenstoelen. Elk seizoen opnieuw leer ik weer nieuwe dingen. Nieuwe plukplekjes, nieuwe verbanden tussen soorten en nieuwe recepten. En elke keer verwonder ik me over al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Wat groeit er nou in de winter? Nou, bijvoorbeeld oesterzwammen! Zo'n beetje dezelfde die je ook in de bakjes in je supermarkt kunt vinden, vind je ook op bomen! Koop je nog bieslook voor door je kruidenboter of soep? De winter is het seizoen bij uitstek voor haar lokale broertje, de kraailook! Vooral in de winter tot het late voorjaar kun je sprieten van kraailook vinden in wegbermen en bosranden. Het ziet er precies zo uit. Als je eventjes kneust en ruikt, weet je het vanzelf!

Pluk eens wat spar- of dennennaalden voor een vitamine-C rijke thee. Verwar ze niet met de geurloze, buigzame maar dodelijk giftige taxus. Dan is er nog look-zonder-look, paardenbloem, winterkers, waterkers, madeliefjes, smalle weegbree, klaver, de sappige vogelmuur en nog heel veel meer!

Een soort die je vanaf november tot maart kunt plukken is winterpostelein!

In Nederland groeien er twee soorten, de roze en de kleine (gewone). De roze winterpostelein heeft donkerder en generfder blad met roze bloemen. Deze is minder algemeen dan de gewone winterpostelein, die witte bloemen geeft. Deze wordt in het Westland ook geteeld, en als bodembedekker in moestuinen gebruikt. Maar dit plantje heeft weten te ontsnappen. Al heel lang geleden. Van oorsprong komt de plant uit Noord-Amerika en is via Cuba naar Europa gekomen. In het Duits heet deze daarom ook wel Kubaspinat.

Ik kom haar rondom Den Haag tegen in plantsoenen. Gewoon om de hoek. Maar ze groeit nog veel vaker in de duinen. Ze heeft een voorkeur voor zandige grond. Vooral in de beschutting van duindoorn zie ik haar vaak. De duindoorn zorgt naast bescherming tegen harde wind, en een beetje vocht ook voor stikstof in de grond. De wortelknolletjes van de jonge duindoornwortels werken gezellig samen met bepaalde bacteriën in de grond die stikstof uit de lucht halen. Samen zorgen ze ervoor dat de stikstof plaatselijk in de bodem terecht komt. Daarom vind je vaak plantjes die wel een extra portie stikstof kunnen gebruiken onder de duindoorn. Bijvoorbeeld brandnetel, vogelmuur en jawel winterpostelein.

Winterpostelein groeit in een rozet (uit één punt) met sappige vlezige lepelvormige bladeren die overgaan in een lange steel. Als de plant bloeit, vind je rondom de bloemen bladeren die vergroeid lijken te zijn. Met het steeltje die er dwars doorheen prikt. Perforeert. En dat komt terug in de naam Claytona (vernoemd naar dhr Clayton) Perfoliata (perforeert).

Als je de sappige plantjes plukt, laat de wortels zitten. Snij of knip ze af. Zo komen er weer nieuwe bladeren aan, en kun je vaker plukken. De telers in het Westland doen het ook zo!

Verwerk ze in een salade, op je broodje, een stamppot of smoothie. Eet smakelijk!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden