Wildplukken

Wildplukken

Allemaal leuk en aardig dat terug naar de natuur en dat wildplukken, maar… Is dat niet gevaarlijk? Is dat niet moeilijk? Mag dat wel? 

De gevaren van het wildplukken zijn aanwezig maar te overzien. Heel kort door de bocht: plukken mag zolang er toestemming is van de terreineigenaar, er genoeg staat en het geen beschermde soort is. Dat valt dan weer mee. Er zijn in Nederland wel honderden soorten planten, bomen, bloemen en paddenstoelen die je op één of andere manier culinair kunt verwerken. Waar ga je beginnen? Nou, gewoon. Kleine stapjes. Kleine hapjes. Er is nog zoveel te leren over alledaags onkruid dat bijna iedereen wel kent. Dat je het kunt eten, wonderlijk smaakt en weldadig werkt, dat is nieuw! De scheidslijn tussen voedsel en medicijnen bestaat eigenlijk niet. Hippocrates zei het 2300 jaar geleden al: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding." Genoeg gezever, nu naar de een plant die je heus wel kent:


Paardenbloem 
De paardenbloem is een ver familielid van de andijvie. Ga voor de jonge blaadjes, die hebben een fris-bittere smaak. Te bitter volgens velen, omdat we nauwelijks meer bittere groenten eten. Het lichaam heeft wel een bittertje nodig. Die bitterstofjes zetten namelijk de gal en de lever goed aan het werk. En die zorgen voor het ontgiften van je lichaam. Dus breng dagelijks je voegsel en lichaam in balans en voeg eens wat jonge blaadjes toe aan je salade. Niet overdrijven, gewoon enkele blaadjes versnipperen door de sla. Je went er vanzelf aan! 

Ben je echt culinair avontuurlijk, rooster dan de wortel. Drogen, malen en heet water er op gieten. Het is een eeuwenlang gebruikt koffie-substituut.

Misschien trekt dit je over de streep: het wordt in de Vlaamse en Franse keuken als delicatesse gegeten en heet dan molsla! In het voorjaar groeven mensen in molshopen, in de hoop daar een bedolven paardenbloem te vinden. Door gebrek aan licht wordt het blad bleker en zachter van smaak. Net als witlof wordt het in het donker geteeld. Heb je een grasveld met paardenbloemen? Doe er een lichtdichte bloempot overheen en oogst na een paar weken de blaadjes. Of doe niet zo moeilijk en stop gewoon die groene blaadjes in je salade. Als je toch bezig bent, doe die vrolijke bloem er ook maar bij. Die smaakt best zoet! En heb je heel veel bloemen, verzamel er dan flink wat van, dan kun je er heerlijk zoete bloemige paardenbloem gelei/jam van maken. En paardenbloem wijn! Ben je echt culinair avontuurlijk, rooster dan de wortel. Drogen, malen en heet water er op gieten. Het is een eeuwenlang gebruikt koffie-substituut. En heel recent onderzoek lijkt er op te wijzen dat het voor sommige soorten kankerbestrijding zou kunnen worden ingezet. Die paardenbloem toch! Is de koffie teveel werk? Droog wat blaadjes en mix die ook in een kruidenmix, bijvoorbeeld met pepermunt en brandnetelblad. 

Binnenkort meer over ohm-nom-nom-onkruid uit eigen tuin! Ga op ontdekkingstocht in je eigen tuin en zoek maar eens uit welk lekker onkruid er nog meer bij jou groeit: brandnetel, hondsdraf, weegbree en melde. Wil je toch planten jagen in de natuur? Hier wat tips en trucs.

Eet smakelijk!

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Fultonstraat 6
2562 XH Den Haag
Email
Facebook
Eten & drinken

Food Art Festival

Slow juice recept met Rotterdamse oogst.

Boerderij het Lansingerland
Familie & kids
Eten & drinken

De pompoenkronieken – Chia parfait met pompoen

Hoeve Biesland
Wandelen & fietsen
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen

Fietsen in Nationaal Park Hollandse Duinen

Strandtent De Pit