Westduinpark Den Haag

Westduinpark Den Haag

Westduinpark vormt samen met de Bosjes van Poot een natuurgebied binnen de gemeentegrens van Den Haag. Samen beslaan ze 235 hectare. De twee parken worden gescheiden door de Nieboerweg, een verbindingsweg tussen Scheveningen en Den Haag-Zuidwest, waar ook tram 12 overheen rijdt.

De haven van Scheveningen Afvoerkanaal (Den Haag) Afvoerkanaal bepalen de Noordwestgrens, in het zuiden ligt de wijk Kijkduin. Verder ligt het Westduinpark tussen het strand en de stad: de Vogelwijk en Bohemen liggen ertegenaan, de wijk Duindorp wordt erdoor omsloten. Er is veel biologische variatie in het duinpark, met dichte bebossing en open vlakten, steile hellingen en uitzichtpunten die tot meer dan 30 meter boven zeeniveau uitsteken. Het park is een Europees Habitatrichtlijn-gebied, aangemerkt als een beschermd Natura 2000-park. De grootste viervoeter die van nature in het park voorkomt is de vos; er worden echter ook veel honden uitgelaten, en er zijn voor ruiters bestemde paden. Er komen veel vogelsoorten voor, onder meer de nachtegaal.

Op het voedselarme zand gedijen diverse planten. In juli en augustus kleuren de koningskaars en de Teunisbloem het duingebied geel, samen met het donkerder Gelejacobskruiskruid, met een blauw accent van het Slangenkruid. Er zijn lage boomvormen te vinden van de witte abeel en de meidoorn, de liguster, de vlier en de duindoorn, en kleine bosjes duineiken, een type zomereik dat zich door de arme voedingsomstandigheden op een grillige manier ontwikkelt. Duineikenbossen komen vrijwel uitsluitend in Nederland voor. In het gebied liggen veel fiets- en wandelpaden. Er is een antennepark en er zijn verschillende bunkers, gebouwd vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste zijn overdekt met zand. Het Westduinpark is een drukbezocht recreatiegebied.

De Bosjes van Poot zijn vernoemd naar de jachtopziener Willem Poot (1857-1932), die in dienst was van groothertogin Elisabeth van Saksen-Weimar, een kleindochter van koning Willem II, die in het tot de twintigste eeuw de scepter zwaaide in de Westduinen voordat het domein werd verkocht aan de gemeente Den Haag. Deze Bosjes bestaan uit een duinenrijk gebied, beplant met dennen en eiken. Er komen meerstammige eiken voor op soms eeuwenoude stobben, die ontstaan zijn vóór 1910 toen het gebied werd gebruikt voor de oogst van eikenhakhout. In de oorlog werden er bunkers aangelegd, en werd er puin gestort van de door de nazi's afgebroken woonwijken. Begin jaren tachtig verrees er een enkele hectaren grote waterzuiveringsinstallatie.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland

Breng de winterse geuren mee naar binnen!

Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur
Ontspanning
Sport & avontuur

De Schotse Hooglander in een bloemenzee - wandelroute

De Broekpolder

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Sport & avontuur

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet

Klauterwoud work out

De Broekpolder
Wandelen & fietsen

Agendapunt: Ontspanning

Parqiet
Familie & kids
Ontspanning
Wandelen & fietsen
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen