Weet wat je (di)eet

Weet wat je (di)eet

Van vasten tot bulken en paleo tot vegan... De tijd dat iemand raar opkeek bij het horen van 'vegetarisch' en dieetopties enkel uit Sonja Bakker of shakes bestonden, ligt inmiddels ver achter ons. De mogelijkheden en voedingstrends zijn eindeloos.

Vorige maand kwam het dan ook in een uitzending van Zondag met Lubach naar voren: 'We zien soms door de bomen het bos niet meer' als het gaat over voeding. Waar de een enkel nog groen en biologisch eet, eet de ander alleen wat rondhuppelt in een bos en een derde eet gewoon niet meer. Wie heeft het juist? Wat is juist? Wat is de volgende rage? En nog veel belangrijker: hoe kun je door de bomen het bos weer gaan zien?

In de maatschappij dezer dag heeft iedereen het druk: we willen allemaal zoveel mogelijk, zo goed mogelijk doen en daar horen niet alleen een baan, studie, voorkomen en sociale contacten bij, maar ook een actieve en gezonde leefstijl. De onmogelijke vraag is echter HOE DAN?! Het enige dat we écht weten is van diëten dat het nauwelijks vol te houden is, van biologisch dat niet ieders portemonnee het toelaat en van iedere dag koken volgens de schaal van vijf (voor zover die nog bestaat en klopt) dat het een hoop creativiteit en tijd vraagt van sommigen.

"De vraag is echter, wie heeft het juiste antwoord?

Dit alles bij elkaar brengt teweeg dat we allemaal druk bezig zijn met wat we zouden moeten eten, wat we momenteel eten of wat we zouden willen eten... maar stiekem, hebben we geen flauw idee. Gelukkig is daar dan de wereld van foodies. Bronnen zoals social media en personal trainers voorzien ons als voedingsdeskundigen en ware goeroes van de beste adviezen en tips om een betere versie van jezelf te worden. De vraag is echter, wie heeft het juiste antwoord? Toen enkele weken geleden het inmiddels welbekende 'een ei is de menstruatie van een kip' naar boven kwam, laadde deze discussie weer op.

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten pleit dan ook voor een gedragscode om gevaarlijke diëten en voedseltrends te voorkomen, aangezien iedereen zichzelf momenteel tot voedingsexpert mag benoemen. Tot die tijd, geef ik je alvast wat praktische tips om het licht te blijven zien te midden van het oerwoud van goeroes:

Een gezond verstand is het halve werk

Wellicht ben jij geen voedingsexpert en heb je niet de ultieme gezonde leefstijl, maar de kern achter voeding is een gezond verstand. Dit wil niet zeggen dat je over iedere hap die je eet na moet denken (integendeel!), maar dit betekent ook niet dat je alles wat er gezegd wordt voor lief moet nemen. Kan een kip menstrueren? Nee! Moet je dus geen eieren eten omdat dit de menstruatie van een kip is (aldus The Green Happiness)?! Nee! Daarnaast, wat áls het de menstruatie van een kip zou zijn?

Mensen eten orgaanvlees, insecten, het gaat om de keuze of jij dit wilt eten of niet. Daarnaast komt gezonde voeding neer op bewuste voedingskeuzes. Dat je niet alles voor waarheid aan moet nemen wil niet zeggen dat deze bronnen je niet kunnen inspireren en tips kunnen geven. In plaats van het oordelen en veroordelen van leefstijlen (hallo hokjesfenomeen) kun je ook uit iedere trend jouw eigen waarheden halen en zo bewuste keuzes maken als basis voor jouw eigen voedingspatroon.

"bewuste keuzes maken als basis voor jouw eigen voedingspatroon

Wie 'groen' doet... Goed ontmoet

De kritiek op de hypes neemt natuurlijk niet weg dat in de meeste leefwijzen van het moment ook echt een kern van waarheid zit. Veelal worden ze dan ook bekend omdat ze positieve (gezondheid) effecten hebben op aanhangers. Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van darm- en maagklachten en kampen met intoleranties en allergieën. Het kan zomaar het geval zijn dat het elimineren van bepaalde producten of -groepen deze klachten kunnen verminderen. Iets nieuws een kans geven kan dan vaak ook geen kwaad, maar luister naar je lichaam!

Gelukkig wordt hier in het aanbod ook steeds meer aandacht aan geschonken en kun je zo bijvoorbeeld uitgebreid verantwoord inkopen doen bij Ekoplaza en Marqt of van een groene hap genieten bij Gys of Spirit. Een groene leefstijl een geitenwollen sokken verhaal?! Dat imago maakt steeds meer plaats voor populariteit doordat men vaak beter in hun vel zit met een extra portie groen.

Liefde gaat door de maag

Wil dit nu zeggen dat je alleen nog maar gras moet eten en goeroes' opinies moet gaan volgen? Natuurlijk niet! Zoals met alles is balans in het leven essentieel. Ben je 'hangry'? Gewoon lekker genieten dus en je vooral niet zo druk maken om een burgertje meer of minder. Bewustwording van je voeding zit namelijk ook in wat het met je gedachten doet: heb je genoten van je avondje uit of van die fles wijn? Dan kan het het toch waard zijn?

En mocht je nu bijvoorbeeld echt last hebben van ongezonde eetbuien dan kan het nog wel eens helpen om je boodschap-momenten te beperken en maaltijden vooraf klaar te maken. Zo verlaag je de kans op verleidingen tot winkelwagens vol met chocolade en heb je altijd een verantwoord alternatief in de koeling die met smacht op je wacht!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie

Wandelen en ontspannen bij Kasserie OCK

Kasserie Ock

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Wanneer bio business wordt

Gys
Streekproducten

Slow juice recept met Rotterdamse oogst.

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten