Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Wandelen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten

Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: De eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Boswachter en kooiker Gerard van Winden: “De meeste mensen denken alleen aan een kooi. Maar de eendenkooi is eigenlijk een slim ingericht stukje natuur, om in het wild levende eenden te vangen.”

De eendenkooi Het Aalkeetbuiten is helemaal in originele staat hersteld. Hier kun je nog zien hoe het er vroeger uitzag en hoe de eenden via vangpijpen gevangen werden. “Bij de eendenkooi hoort een interessant verhaal”, legt van Winden uit. “Met een getraind kooikershondje werden de nieuwsgierige eenden de kooi in gelokt. Hierbij was absolute stilte enorm belangrijk.”
 

Stukje historie

Eendenkooien vormen een oud en typisch Nederlands verschijnsel. Ooit waren er in Nederland zo'n 1000 eendenkooien. Nu zijn er nog ruim 100 over, waarvan de helft in goede of redelijke staat. In Midden-Delfland zijn er nog drie eendenkooien, waarvan 2 in beheer van Natuurmonumenten. In eendenkooi Het Aalkeetbuiten worden excursies gegeven, in eendenkooi Schipluiden worden nog daadwerkelijk eenden gevangen - niet voor consumptie, maar voor wetenschappelijk onderzoek.
 

Meld je aan!

De gidsen van Natuurmonumenten zullen voor het eerst in 4 maanden weer bezoekers meenemen door de eendenkooi. Natuurlijk worden bij de excursies ook de geldende richtlijnen omtrent het coronavirus in acht genomen. Aangezien we aan de wandel gaan met een kleinere groep mensen is vooraf boeken noodzakelijk. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/delfland. De prijs van de tochten is niet verhoogd.
 
Excursies naar de eendenkooi Het Aalkeetbuiten vinden plaats op zondag 13 september (14.00 – 15.30 uur) en zondag 11 oktober (14.00 – 15.30 uur). Een aantal excursies zijn speciaal voor kinderen. Wil je een keertje mee op pad met de kooiker? Kijk op www.natuurmonumenten.nl/delfland voor meer informatie, de prijzen en om je aan te melden
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Wanneer
Zondag 13 september
Hoe laat
14.00 – 15.30 uur
Waar
Broekpolderweg 3, Maasland
Kosten
Volwassen: Normaal € 8,00 Ledenprijs € 5,00
Kinderen: Normaal € 7,00 Ledenprijs € 4,00
Aanmelden
Website