Wandelen door de Japanse tuin van Clingendael

Wandelen door de Japanse tuin van Clingendael

Elk jaar lees ik erover: de opening van de Japanse tuin van Clingendael. Elk jaar opnieuw zweer ik dat ik er dit jaar bij ga zijn. Deze bijzondere en kwetsbare tuin is slechts 8 weken per jaar geopend voor bezoekers en elk jaar opnieuw ben ik net te laat. Tot dit jaar...

Mijn wandeling start bij Den Haag centraal. Zoals sommige lezers zullen weten schrijf ik enkel over natuur dat bereikbaar is met openbaar vervoer of fiets. Een bezoek aan Landgoed Clingendael in Den Haag zou haast niet bereikbaarder kunnen zijn! Mijn route is vanaf Den Haag centraal een bijna ononderbroken groene strook van natuur en park; recht door het Haagse bos tot aan de Japanse tuin van Clingendael.

Elk jaar is er een feestelijke opening van deze prachtige tuin, de opening zelf sla ik over. Ik kies bewust een doordeweekse dag uit voor mijn bezoek. Als natuurliefhebber sla ik graag de drukte over om zo volop van de tuin te kunnen genieten. De populariteit van de tuin heb ik misschien wel onderschat. Ook nu is de tuin goed gevuld met bezoekers die van ver en wijd komen kijken naar de bloesems.

Buiten de tuin staat Clingendael ook in volle bloei. De Japanse tuin zelf ligt verscholen tussen hoge bomen en bloeiende rododendrons. Ik volg een klein paadje dat zich langzaam een weg baant door alle kleuren en bloesem.

"Het pronkstuk van Landgoed Clingendael"

De Japanse tuin zelf wordt gedurende het jaar beschermd en verzorgt achter slot en grendel. De tuin is het pronkstuk van Landgoed Clingendael en wordt ook nog beschermd om zijn historische waarde. Hier zijn zoveel unieke en kwetsbare planten en bomen dat de tuin veel liefde en rust nodig heeft om te blijven floreren. Wat in deze tuin te zien is, is dan ook een unieke ervaring en staat in scherp contrast tot andere tuinen en parken zoals wij die kennen.

Door de kwetsbaarheid van de tuin is deze per voet het best bereikbaar, honden en buggy's zijn helaas niet welkom. Invaliden kunnen beperkt de tuin bezoeken via een andere ingang. Een bezoek aan de Japanse tuin is een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Ik zou er alleen wel rekening mee houden dat je zeker niet de enige liefhebber zult zijn die dag, en dat rust en bezinning waarschijnlijk makkelijker te vinden in de rest van Landgoed Clingendael.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

Quad rijden bij Buitenplaats Vlaardingen

Buitenplaats Vlaardingen

De lucht in bij Kompassie Yoga Studio

Kompassie Yoga Studio
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops
Wandelen & fietsen

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos

Top 5 tips voor de zomervakantie!

De ideale zondag: Uitwaaien aan het Zuiderstrand

Zuiderstrand Den Haag