Vrouw en natuur

Vrouw en natuur

De donkere maanden zijn er weer. De serie foto’s van deze week nam ik tijdens een wandeling in Meijendel, Wassenaar. Samen met een goede vriendin maakte ik een nachtwandeling om bij te praten over het leven en om sterren te kijken.

Het vrijheidsgevoel dat je krijgt van de buitenruimte innemen is iets wat ik iedereen kan aanraden. En zeker ’s nachts is het heel bijzonder!

In de afgelopen vier jaar heb ik Hof van Delfland uitgebreid ontdekt, met camera in de hand ging ik op zoek naar de beste beelden, wandelroutes en geheime tuinen van onze mooie omgeving. Ik ben een hoop wandelende, fietsende en varende mede natuurgenieters tegengekomen op mijn tochten, maar er is iets wat me steeds meer opvalt...

Wat ik eerst niet zag is me langzaam duidelijk geworden; vrouwen zijn haast nooit alleen in natuur te vinden en al helemaal niet na de schemering van de avond. Hardlopers en vrouwelijke fietsers kun je in parken weleens treffen, toch lijkt het haast een ongeschreven regel te zijn; als vrouw kun je beter niet alleen zitten, stil staan of ontspannen in de buitenruimte...

"Groenbeleving kent voor vrouwen andere uitdagingen en heeft daardoor ook een ander aanpak nodig. 
 
Vorige week zag ik online een veel gedeelde verrassende vraag: “Wat zou jij anders doen als vrouw als mannen na 21 uur niet buiten kwamen?” Uitgezet door Amerikaanse burgerrechten activiste Danielle Muscato. Het antwoord dat daarop terugkwam was haast unaniem “Ik zou ’s nachts gaan wandelen”. 

Ik stel zeker niet voor dat mannen na 21 uur thuisblijven, maar het feit dat vrouwen overdag en na 21 uur thuisblijven om sommige mannen te ontwijken kunnen we ook niet negeren.

Als onze buitenruimtes maar beperkt toegankelijk zijn voor vrouwen dan is groenbeleving voor mannen en vrouwen ook anders. Groenbeleving kent voor vrouwen andere uitdagingen en heeft daardoor ook een ander aanpak nodig. 
De wens van vrouwen om de natuur in te gaan is er natuurlijk. Alleen staat de mogelijkheid nog steeds onder druk.
 

De vraag is: wat nu? Zelf ben ik te ongeduldig om te wachten op een betere wereld. Ik stel zeker niet voor dat vrouwen solo de natuur in moeten gaan; er is een terechte reden voor alle voorzorgsmaatregelen.
 

Daarom stel ik voor dat we starten met bewust worden van het feit dat vrouwen beperkt worden in het genieten van onze buitenruimten. Ook stel ik voor dat we deze realiteit meenemen in onze besluitvorming; bij het ontwikkelen van nieuw natuurbeleid, wandelpaden, apps en routes. Want als wij verder gaan met natuur ontwikkelen voor een groene samenleving, zou het toch fijn zijn als deze ook voor iedereen te gebruiken is.

En in de tussentijd ga ik in ieder geval verder met de natuur ontdekken, met winterjas en zaklamp en misschien zelfs een thermosfles. 
Wat momenteel in je eentje niet lukt kunnen we als vrouwen heel goed samendoen. De natuur en de nacht is er om ruimte te geven aan wie het komt innemen; maak daar gebruik van. 
 
Beste lezers, dit is een van mijn laatste columns voor Hof van Delfland. Ik heb er het afgelopen jaar van genoten op deze manier een bijdrage te leveren aan het online platform dat ik voor jullie heb mogen opzetten. Na al mijn struintochten wilde ik het punt over vrouw en natuur graag maken, gewoon omdat ik zo graag op pad ga en helemaal niet na wil denken of dat nu wel kan! Ik lees in de comments graag jullie mening en tips.
Groet, Ailisha.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden