Vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen

Vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen

Het gebeurt niet vaak dat ik op zaterdagochtend al voor 9 uur fris en fruitig de deur uit ben, maar voor Hof van Delfland maak ik een uitzondering: ik ga namelijk mee met een georganiseerde wandeling van Natuurmonumenten door de Ackerdijkse plassen. Omdat het een beschermd natuurgebied is, mag je hier niet zomaar komen. Elke eerste zaterdag van de maand en tijdens het Nazomerfeest in september is dit prachtige gebied open om te wandelen en vogels te spotten. Samen met mijn moeder, die al 25 jaar lid is van Natuurmonumenten, besluit ik om op pad te gaan.

In alle vroegte rijden we naar de Ackerdijkse plassen, waar wij vol enthousiasme worden verwelkomd door gids Marius. We verzamelen met zijn allen in een knusse boerderij uit 1666 en krijgen hier nog even de gelegenheid om rustig wakker te worden met een kopje koffie. Om de vogels niet te veel af te schrikken, worden we vervolgens in twee groepen verdeeld (zodat we niet te veel lawaai kunnen maken).

 
 
Gewapend met een verrekijker en met mijn kaplaarzen aan, ben ik klaar voor de wandeling. De meeste mensen die mee gaan weten al van alles over vogels en de natuur, maar voor mij als stadsmeisje is het prettig dat gids Marius bij alles wat we zien iets kan vertellen.  We lopen door de polders en komen uit bij het eerste uitkijkpunt. Hier worden we geïnstrueerd om allemaal zo stil mogelijk het vogelhuis binnen te lopen en zachtjes op de banken te gaan zitten, zodat we de vogels op de plassen niet af kunnen schrikken. Op het teken van Marius mogen we vervolgens de luiken omhoog doen en kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over de plas vol eenden, ganzen, aalscholvers en andere vogels.
 
 
Voor het tweede deel van onze wandeling gaan we wat meer het bos in, waar we uiteindelijk uitkomen bij het broedgebied van de aalscholver. Veel vogels zijn op dit moment nog aan het overwinteren in warmere landen, maar de aalscholver doet dat niet. Ook hier hebben we vanuit een vogelhuis perfect uitzicht over de plassen en de bomen waarin alle aalscholvers bezig zijn met hun nesten. Hoe langer je naar de bomen kijkt, hoe meer vogels er blijken te zitten en er is een flinke bedrijvigheid van af- en aanvliegende aalscholvers met takjes in hun bek. Voor mij als vogelspot rookie is dit ontzettend leuk om te zien, maar voor de rest van de groep trekt een ander soort vogel iets meer de aandacht. Er blijkt namelijk een hele bijzondere eend in het water te zwemmen. Binnen no time wijzen alle verrekijkers dezelfde kant op en begint de discussie over welke eend we nu precies zien. Verschillende boekjes en apps worden erbij gehaald en uiteindelijk blijkt het om dé topper te gaan. Ik heb nog nooit een groep mensen zo enthousiast over een eend horen praten, dus dat was erg leuk om mee te maken.
 
 
Na tweeënhalf uur door de plassen gebanjerd te hebben, begint het toch wel flink fris te worden en komt de wandeling tot een einde. Naast dat het een prachtig gebied was om te wandelen, vond ik het ontzettend leerzaam en leuk om te zien met wat voor enthousiasme men vanuit Natuurmonumenten deze wandeling verzorgt. Voor iedereen die al een beetje geïnteresseerd is in de flora en fauna die Nederland te bieden heeft, vind ik deze activiteit dan ook zeker een aanrader! En voor de mensen die niet kunnen wachten op de volgende georganiseerde wandeling in dit beschermde gebied: rondom de Ackerdijkse plassen is er genoeg natuur waar je zonder toestemming mag komen!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops

Smaakexplosies bij La Tasca

La Tasca
Buitenplaats Vlaardingen
Sport & avontuur
Workshops
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops
Wandelen & fietsen

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Ruwe prikkelende schoonheid, een plantenwandeling in het Westduingebied

Keramiek in de polder!

Jachthaven Schipluiden