Vleermuizen zoeken in het Staelduinsebos

Vleermuizen zoeken in het Staelduinsebos

Op een doodgewone dinsdag namiddag besluit ik op zoek te gaan naar iets wat ik de afgelopen jaren nog niet in deze omgeving heb kunnen vinden; een echt bos. 

Wat mensen precies bedoelen als ze ‘echt bos’ zeggen is me niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat Utrecht ‘echt bos’ heeft, dat Brabant er vol van zit en Arnhem en Nijmegen ook meetellen; wij alleen niet. Althans als ik onder andere mijn vriend mag geloven, die in de afgelopen jaren een heuse campagne heeft ingezet om me te overtuigen om uit mijn Rotterdam te vertrekken en richting Utrecht te gaan. Waar het bos schijnbaar wél echt is….

Hier kan ik me natuurlijk niet bij neerleggen en zo werd het vinden van een ‘echt bos ‘ in de Hof van Delfland omgeving ineens mijn persoonlijk kruistocht! 

Ik ontdek Het Staelduinsebos; een oud heuvelachtig loofbosje met talrijke Duitse bunkers, een buffet aan paddestoelen in de herfst en de winter wonen er zes verschillende soorten vleermuizen. Veel meer ‘echt bos’ dan een bos vol vleermuizen wordt het niet, dacht ik zo!

 

Dus sleep ik mijn vriend mee om samen de nacht te ontdekken op de vleermuizen route van het Staelduinsebos.

Het Staelduinsebos zou zomaar een kabouterbos kunnen zijn!

Een ding wordt snel duidelijk; het Staelduinsebos is een wild klein bos met een uniek karakter die de titel ‘echt bos’ zeker verdient. Overal zijn heuveltjes, omgevallen bomen en een rijkdom aan boomsoorten die allemaal door elkaar heen groeien alsof niemand aan het opletten is. Ook hier is de herfst zichtbaar; de vroeg ondergaande zon verlicht de oranje blaadjes en geeft het bos iets sprookjesachtig

 

Op de route verzamelen we beukennootjes en wandelen we over boomstronken terwijl het langzaam donker wordt. Het Staelduinsebos zou zomaar een kabouterbos kunnen zijn!

 

 Onderweg komen we prachtige paddestoelen tegen en ineens baal ik dat ik nooit een cursus wildplukken met Bosbaas heb gedaan. Langzaam wordt het bos steeds donkerder en mysterieuzer.

 

Als grote liefhebber van de nacht leef ik helemaal op terwijl we samen naar de lucht en bomen staren op zoek naar vleermuizen of wie weet een vos.

Ik moet toegeven, we hebben deze nacht geen vleermuis gezien maar wel een prachtig wild bos(je) bij nacht ontdekt. Als Rotterdammer heb ik horen zeggen dat wij geen natuur hebben en geen groen, maar niets is minder waar: we hebben woeste duinen, uitstrekkend strand, knusse polders en sinds kort een echt bos die net te klein is om de weg kwijt te raken maar groot genoeg om in te verdwalen.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden