Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Nationaal Park Hollandse Duinen bevat tal van natuurgebieden, duinen, landgoederen, parken, bollenvelden en bossen. In die laatste categorie valt het Staelduinse Bos en deze is natuurlijk perfect voor een herfstwandeling. Sterker nog, er zijn al twee wandelroutes uitgestippeld door Zuid-Hollands Landschap voor dit gebied! Voor Hof van Delfland bewandelen we de Vleermuisroute, die het mooist schijnt te zijn tijdens de schemering; dan zijn daadwerkelijk de vleermuizen zichtbaar en als het zonnetje schijnt kan het bijna niet mooier zijn. Want wat is er nou prachtiger dan de gouden zonnestralen tijdens de zonsondergang in de herfst?

Je verwacht het misschien niet van een bos, maar naast de diversiteit aan bomen en planten vind je in dit bos een bezoekerscentrum, een aantal uitzichtpunten en bunkers. Deze zul je allemaal tegenkomen tijdens de Vleermuisroute. Je start de route vanaf de parkeerplaats ten noorden van het bos. Wil je meer weten over het ontstaan van het bos? Loop dan even het bezoekerscentrum binnen, hier vind je alle informatie die je nodig hebt. 
 
 
"Het uitzicht wordt echt adembenemend
Dan ga je het bos in! Al vrij snel kom je langs de uitzichtpunten, waarvoor je een trap kunt beklimmen. Langs de bladeren heen kijk je over een gegraven poel heen, waar libellen, kikkers en padden leven. Hier krijgt de naam van de route ook z’n betekenis. Het uitzicht wordt namelijk echt adembenemend als tijdens de schemering de watervleermuizen boven het water op insecten gaan jagen. De andere toren kijkt uit op het Westland en grazende schaapjes. Wanneer je besluit om na de herfst deze route nog eens te doen (in de winter), maak je ook nog eens kans mannetjeshazen te zien vechten om het hart te winnen van de vrouwtjeshazen.
 
 
Tot nu toe keek je nog over de weilanden heen, maar als je de rode paaltjes goed volgt kom je diep in het bos terecht. Schijnt de zon? Wat een geluk! Het bos wordt nog spectaculairder door de zonnestralen die op de bladeren schijnen en die prachtige schaduwen achterlaten. Het bos hier is heel rijk aan levende, maar ook dode bomen, die weer voor voeding voor het bos zorgen. Dit trekt dan weer spechten aan, terwijl de holle bomen onderdak bieden aan grootoorvleermuizen. Ook om deze beestjes te zien is de schemering ideaal en je zal dan zien dat ze inderdaad behoorlijk grote oren hebben. 
 
 
In totaal is dit bos een woonplaats voor zes soorten vleermuizen. Ook in de bunkers leven deze beestjes waardoor deze niet toegankelijk zijn voor mensen. Hier houden ze hun winterslaap en het is dan ook een geliefde plek bij de vleermuizen: Ze vliegen speciaal naar dit bos om er te overwinteren.
 
 
In deze tijd van het jaar ontdek je tijdens de route ook veel soorten paddenstoelen. Let goed op waar je loopt, straks sta je in een stinkzwam! Vervolg je route en kijk af en toe door de bomen heen naar de weilanden. Als je goed kijkt kun je nog resten van het landgoed dat hier rondom het meertje De Fles stond zien. Uiteindelijk kom je vanzelf weer uit op het paadje dat naar de parkeerplaats leidt. 
 
Mocht je graag meer zien van Nationaal Park Hollandse Duinen? Pak je fiets en volg deze mooie fietsroute!
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

Theehuis & Restaurant de Dames.

Restaurant & theehuis De Dames
Duurzaamheidscentrum de Papaver
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning

Nostalgie Dichtbij – Het winterse kerstgevoel op een boerderij

Boerderij Dichtbij
Sport & avontuur

Survival Bootcamp bij Outdoor Valley.

Outdoor Valley

Broga, niet alleen voor Bro’s

Yogaground
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Winterlichtjes tijdens de Donkere Dagen van Delft

Winters Delft
Wandelen & fietsen

De Vlietenfietsroute: Maasland ontdekken met de OV-fiets

Pannenkoekboerderij 't Sonnetje

Overtraining: hoe voorkom je het?

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house

Hardlopen in het wild

De Broekpolder