Vleermuisroute en Van Rijckevorselroute

Vleermuisroute en Van Rijckevorselroute

Het Staelduinse Bos blijft verrassen – een oud, heuvelachtig loofbos, omringd door kassen en graslanden. Het was baron Van Rijckevorsel die het bos in de 19e eeuw op een serie rivierduinen liet aanleggen. Resten van zijn landgoed zijn nog altijd terug te vinden, net als talrijke Duitse bunkers, waarin zes soorten vleermuizen overwinteren. In de herfst is er bovendien een overvloed aan paddenstoelen te vinden. Al met al een prachtige plek om te wandelen, of om met de rolstoel te verkennen. Deze route loopt door Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wandel vanaf de parkeerplaats het bos in en volg even verder de rode paaltjes naar rechts (Vleermuisroute). Voor de blauwe route (Van Rijckevorselroute): volg eerst de rode paaltjes, ga dan voorbij het woonhuis linksaf. Even verder staat de eerste paal met een rolstoelsymbool.
 

1. 

Als bezoekerscentrum d’Oude Koestal open is, stap dan zeker even binnen (za. 13-16, zo. 11-16 uur, apr. t/m okt. ook wo. 13-16 uur). De oude boerderij toont allerlei weetjes over de natuur en illustreert de ontstaansgeschiedenis van het Staelduinse Bos. In het kort: in de middeleeuwen blies de wind het zand langs de Maasmonding op tot duinen. Een handvol vissers vestigde zich in dit duingebied. Zij plaatsten fuiken in de rivier, die werden vastgezet met lange houten palen of ‘staelen’. Dat verklaart het eerste deel van de naam Staelduinse Bos. Het tweede deel komt van baron Van Rijckevorsel, die als eigenaar van het gebied na 1850 een bos liet aanplanten. Op dat moment stond er al een boerderij. Hier woonde een pachtboer die toezicht hield op het landgoed en schapen liet grazen in de omgeving.  
 

2. 

Aan de noordrand van het bos passeer je twee uitzichtpunten. Achter het eerste kijkscherm ligt een door het Zuid-Hollands Landschap gegraven poel. Dit is het domein van kikkers, padden en libellen. Spectaculair wordt het in de schemering, als watervleermuizen vlak boven het water op insecten jagen. De toren een stukje verderop kijkt uit op de glazen zee van het Westland en op enkele stukjes weiland, waar al eeuwenlang vee graast. Door de arme zandgrond is het plantenaanbod zeer gevarieerd. Kom in de winter om hier naar de rammelende hazen te kijken. Mannetjeshazen (rammelaars) vechten dan – soms als kangoeroes staande op hun achterpoten – om de gunst van de vrouwtjes. Ze gaan daar zo in op, dat ze eventuele toeschouwers niet eens in de gaten hebben.
 

3.  

Kleine paadjes slingeren door een deel van het bos dat grotendeels ongemoeid is gelaten. Af en toe werd er wat eikenhout geoogst, maar daar bleef het bij. Na een bocht wordt het pad ineens een stuk rechter: dit deel fungeerde als productiebos. In de tijd van de baron waren jacht en houtkap de belangrijkste functies van het bos. Hier, in de luwte van de bosrand, konden de bomen flink doorgroeien. De dode bomen daartussen worden niet opgeruimd omdat ze voor extra leven zorgen. Zo vreten talrijke insecten zich door het rottende hout heen – en daar komen dan weer hongerige spechten op af. De holle bomen bieden overdag onderdak aan grootoorvleermuizen. In de schemering wordt duidelijk dat deze naam meer dan terecht is: hun oren zijn inderdaad gigantisch!
 

4. 

"Dit is dé plek om in de herfst naar paddenstoelen te zoeken
Het contrast aan weerszijden van het pad is groot: links een hoog duin en rechts, net buiten de bosrand waar de duinen zijn afgegraven, biljartvlakke graslanden. Direct aan de voet van het duin ligt het bos net wat lager dan elders. Hier groeien bomen die van natte voeten houden. En dit is dé plek om in de herfst naar paddenstoelen te zoeken. Ruik je een weeë, penetrante geur? Grote kans dat het een stinkzwam is. Bevestiging krijg je door naar de vorm van de paddenstoel te kijken: de Latijnse benaming Phallus impudicus (schaamteloze penis) geeft aan waar je op moet letten.
 
Benieuwd naar de prachtige foto's die Sanne van de route maakte? Lees hier haar blog. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Adres
Oude Hooislag, 2691 NH, ’s-Gravenzande
Download de route

Ontspanning

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten

Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisterboot Andante

Op vakantie bij de buren: B&B Rechthuis van Zouteveen

B&B Rechthuis van Zouteveen
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops
Wandelen & fietsen

Ideale Zondag: Trailrunnen met Christel

Bijzondere tuin Arboretum-Heempark Delft

Arboretum-Heempark Delft