Verrukkelijk Vlaardingen

Verrukkelijk Vlaardingen

Na een tocht van 15 km met windkracht 6 tegen komen we lichtelijk verwilderd aan bij Hoeve Avondrust, gelegen in een prachtig stukje Vlaardingen. Door een warm onthaal en een indrukwekkende rondleiding zijn we blij dat we ons toch naar buiten hebben gewaagd in deze zomerstorm.

Hoeve Avondrust


Mirjam en Frans laten ons hun prachtige tuin zien. We beginnen bij de hulptroepen; bijen! Deze helpen bij het bestuiven van de planten en bomen en leveren ook nog eens lekkere honing op (te koop in de boerderijwinkel).

 
 
Hierna komen we langs de (vl)aardbeien. Frans vertelt ons dat je door een laagje stro rond de aardbeienplanten te leggen voorkomt dat de aardbeien op de natte grond gaan liggen rotten, ook krijgt onkruid op deze manier minder kans om te groeien. Dat is geen overbodige luxe bij een natte zomer zoals deze. Hier komt trouwens de naam ‘strawberry’ vandaan, nooit geweten!
 
 
Verder zien we in de bessentuin ook frambozen, de Japanse Wijnbes, bramen en kruisbessen. 
Een stukje verder komen we in de boomgaard, hier staan veel verschillende soorten appel-, peer- en perzikbomen. De meeste bomen hier staat er al sinds 1991, Mirjam plantte deze bomen toen ze net op de Hoeve kwam wonen. Inmiddels blijft ze haar verzameling aanvullen met bijzondere soorten. Deze tuin blijft in ontwikkeling. 
 
De oudste boom op het erf, de Oomskinderpeer.

 
Wat een prachtige plek is dit. Ik kijk mijn ogen uit. Heerlijk op een boerderij in de natuur je eigen fruit verbouwen, de droom! Maar Mirjam geeft ook aan dat ze veel last hebben van slakken en dat door het koude voorjaar de appels niet erg willen groeien. Al grappend zegt Mirjam ‘elke dag is vakantie’. Ik realiseer me dat mijn romantische beeld wat bijgeschaafd moet worden. Dit is keihard werken en veel geduld hebben. En zo waardeer ik het eten dat ‘s avonds op mijn bord ligt nog meer. 
 
 
Op Hoeve Avondrust is een mooie boerderijwinkel waar Mirjam haar zelfgemaakte sauzen, jammen en chutneys verkoopt. Ook maakt ze diverse hete sauzen met pepers van Westlandpeppers
 
 
We lopen de deur uit met frambozenjam, Mexicaanse Hot Sauce (Jalapeño Tomatillo) en hete rode kool met Naga-jolokia peper, allemaal gemaakt door Mirjam. Verder kopen we procureur en een droge worst van ‘t Poldervarken. Varkensvlees van een varkensboerderij van de dochter van Mirjam. 

 
Kruisbessen, klaar om verwerkt te worden
 

Molenwinkel AeolusNa ons bezoek aan Hoeve Avondrust fietsen we door naar molenwinkel Aeolus. Deze prachtige molenwinkel is 6 jaar geleden overgenomen door het bevlogen stel Jane en Kees. De molen zelf staat er al sinds 1790. Als we binnen lopen komt er ons gelijk een heerlijke geur van zelfgebakken cake tegemoet. Jane is net een cake aan het bakken om mee naar huis te nemen. 

 
 
 
De winkel is prachtig licht en ruim met veel authentieke details. Er is een enorm assortiment aan alle verschillende soorten meel, bloem, broodmixen en koekjes mixen te verkrijgen. Iedere thuisbakker kan hier zijn hart ophalen. We krijgen van alles toegestopt door Jane; gaan de deur uit met pannenkoekenmix, ijzerkoekjesmix en tarwebloem. Ook kopen we een ijzer zodat we zelf Vlaardingse IJzerkoekjes kunnen bakken. Ik ben benieuwd!

 
 
Om half zes sluit Aeolus en is het dus tijd om onze weg te vervolgen. We gaan naar onze laatste stop voor vandaag: de Broekpolder. Als we Broekpolder in komen fietsen zien we een mooie uitkijktoren waar we besluiten omhoog te klimmen en een wijntje te drinken. Het uitzicht is hier prachtig! En wat is Broekpolder groot!
 
 
Vanaf de toren spotten we Vlierbloesemstruiken. Mooi, die kunnen we goed gebruiken bij ons recept. Er is niet veel meer over want het vlierbloesemseizoen is zo goed als op zijn einde.
 
 
Als we wat vlierbloesem hebben verzameld gaan we verder met onze ontdekkingstocht door Broekpolder.
 
 
In een kwartier tijd fietsen we langs bloemenvelden, door het bos en zien we prachtige grote plassen met veel vogels en in de verte zelfs Schotse Hooglanders. Het is eigenlijk jammer dat we zo moe zijn want we hadden hier nog uren kunnen vertoeven. Toch besluiten we aan onze terugtocht naar huis te beginnen. Gelukkig hebben we dit keer wind mee en zijn we binnen 45 minuten weer thuis. 


 

 

Fietsroute

Vertrek half 3, aankomst thuis 9 uur 


Spoorsingel Rotterdam naar Hoeve Avondrust, 15 km (ongeveer een uur)

Fietsen van Hoeve avondrust naar Molen Aeolus, 4,6 km (ongeveer 20 min)

Fietsen van Molen Aeolus naar Broekpolder, 2,6 km (ongeveer 10 min)

Fietsen van Broekpolder naar huis, 13,6 km (ongeveer 45 min) totaal: 35,8 km 
We komen thuis met zoveel mooie producten dat we niet kunnen kiezen wat we gaan maken. Daarom maken Frits en ik allebei een eigen gerechtje. Ik maak lekkere taco's en Frits zorgt voor het toetje. 

Benieuwd naar het resultaat? Lees het in deze blogs:
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Eet je fit - bananenpannenkoeken

Capriole Café

Capriole Cafe

Kom niet aan mijn koffie!

Wandelen & fietsen
Familie & kids
Ontspanning
Wandelen & fietsen