Verborgen Tuinen voor Stadsmensen

Verborgen Tuinen voor Stadsmensen

"Tuinen draaien om mensen, niet om planten" volgens BBC-tuinier-held Monty Don, in een aflevering van zijn programma 'Paradise gardens'. Hier gaat direct een van mijn wenkbrauwen verbaast van omhoog staan! Als stedeling zoek ik juist groen op om aan drukte (en mensen) te ontsnappen! Een uitspraak waar ik mij niet in kan vinden dus. Tot ik op zoek ga naar de verborgen tuinen van Den Haag en Rotterdam.

De eerste tuin die ik bezoek is Rusthof; gesticht in 1841, een van de ongeveer tien liefdadigheidshofjes in Den Haag. Het ligt aan de Parkstraat 41-61, vlak naast de Sint-Jacobuskerk. Ik sta nog geen twee minuten voor de deur of er stapt een felgekleurd geklede vrouw uit een van de huisjes. Zij stelt zich voor als Antonia; lachdocent. Ze vertelt me dat ze vorige week in de plaatselijke krant stond, ze laat me de krant zien. Zo begint een levendig en oprecht gesprek. Samen genieten we van de zon terwijl we spreken over het leven: de ups, de downs en hoe fijn het is dat de winter voorbij is. De tijd vliegt voorbij en na een tijdje vraagt ze of ik misschien een wijntje lust, om te proosten op ons spontane gesprek. Hier kan ik natuurlijk geen nee op zeggen. En terwijl ze naar binnen duikt om 2 kristallen glaasjes tevoorschijn te toveren verheug ik me even om deze fijne wending in mijn dag.

Misschien komt het door de zon, misschien omdat we alleen kunnen spreken over wat ons verbindt; het leven en hoe wij dat ervaren als mens. Wat de reden ook moge zijn, het is lang geleden dat ik met zoveel gemak en plezier een onverwacht gesprek heb gevoerd. Het groen om ons heen maakt de sfeer ontspannen. Bij het afscheid geven Antonia en ik elkaar een dikke knuffel "Ik zou je haast adopteren als mijn dochter" zegt ze warm als ik haar bedank. Met een paar stappen ben ik weer door het kleine deurtje heen die Hofje Rusthof zo goed geheimhoudt en sta ik weer op straat in de Haagse binnenstad; een totaal andere wereld. 

Mijn tweede stop is Museum Meermanno; is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het museumgebouw ligt aan de Prinsessegracht, met uitzicht op het Malieveld, een herenhuis uit 1710. De langwerpige tuin, die wordt afgesloten door het koetshuis (het vroegere stalgebouw), is ontworpen in 1974, geïnspireerd op de 18e-eeuwse Franse tuin. Eenmaal aangekomen loop ik direct op de tuin af.

De Museumtuin is klein en klassiek met bolletjes heggen en witte parasols. In het restaurant bestel ik wat te drinken en nestel ik me op een van de bankjes voor een leessessie. Even later raak ik in gesprek met een vrouw en drinken we samen een kopje koffie terwijl we praten over de tuin, architectuur en onze immigratie achtergrond. Door alle ontmoetingen is de dag zo snel voorbijgegaan dat de bewaker van het museum ons moet komen herinneren dat ze gaan sluiten.

"ga op zoek naar de verborgen tuinen van jouw stad

De volgende dag besluit ik een bekendere tuin op te zoeken, namelijk Trompenburg Tuinen & Arboretum; een bomen- en plantentuin aan de Honingerdijk in Rotterdam. Het prachtige park heeft een oppervlakte van acht hectare en je waant je er in een sprookjesachtige wereld. Tussen de hoge bomen en bloesem zie ik mensen rustig praten op bankjes en kijken naar vogels en bijen. Dan begrijp ik het ineens; in de verborgen tuinen midden in de drukte van de stad zijn we minder op onze hoede, hier komen we tot onszelf en tot elkaar. Hier kun je rustig een boek lezen maar ook in een spontaan gesprek belanden dat leeftijd en sociale barrières overbrugt. Het contrast en de mogelijkheid om met een paar stappen je in een andere wereld te bevinden, dat is wat stadstuinen zo uniek maakt.

Zowel Den haag als Rotterdam kennen bijzonder veel verborgen hofjes, tuinen en knusse plekken om de tijd te vergeten. In den haag kan je tijdens 'Struinen in Haagse Tuinen' twee dagen lang eindeloos verborgen en privé tuinen ontdekken op http://struineninhaagsetuinen.nl. Waar je ook voor kiest; pak een boek en ga op zoek naar de verborgen tuinen van jouw stad, ze zijn het zoeken waard!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Wandelen & fietsen
Ontspanning
Wandelen & fietsen

Woeste wandeling van stad naar strand

Ontdekkingsreiziger op Rotterdam-Zuid (en verder)

Zuidelijk Randpark