Tip van bosbaas: Smakelijke rozenbottels

Tip van bosbaas: Smakelijke rozenbottels

Er zijn weinig planten romantischer dan rozen. De bloemen zien er prachtig uit, of geuren heerlijk. Qua smaak is er echter meestal weinig aan. Daarvoor moeten we naar buiten, op zoek naar de wilde rozen. In Nederland vinden we meer dan tien soorten wilde rozen, waarvan sommige aangeplant of verwilderd zijn.

Een voorbeeld van zo'n verwilderde woekeraar is de rimpelroos, alias de Japanse roos. Je vindt ze in plantsoenen en in de duinen. Oorspronkelijk komen ze uit Zuidoost Azië. Nu wil men er eigenlijk weer vanaf omdat ze de inheemse rozenbottelsoorten, zoals hondsroos, duinroos en egelantier, mogelijk verdringen. Snel opeten dus, net zoals bij de heerlijke exoot, de reuzebalsemien

"Van de verse rijpe bottels maak je jam

Rimpelrozen hebben de meest geurige bloemen en de grootste en smakelijkste rozenbottels. Hun doorns zijn recht en staan haaks op de stam. In april en mei bloeien ze volop en kun je van de witte of roze bloemblaadjes hemelse siroop maken. Dit is heerlijk om met gin te mixen. Bekijk hier het recept. Soms bloeit de plant nog in het najaar, terwijl ze al rijpe rozenbottels heeft. Van de verse rijpe bottels maak je jam, roosvicee, chutney of zelfs pizzasaus. Krijg je al trek? Naar buiten!

Nu mag je de rozenbottels in de duinen meestal niet plukken, maar in gemeenteplantsoenen vind je er vaak ook genoeg. Als je plukt, pluk dan altijd met mate. Wilde vruchten, en dus ook rozenbottels, zijn belangrijk voedsel voor vogels in de winter, wanneer er maar weinig anders te vinden is. Onderstaand recept is niet om te eten, maar heerlijk om op een zwoele herfstavond met je geliefde te drinken.

Eau-de-vie avec gratte-cul

Wat heb je nodig?

 • 600 ml eau-de-vie (of goedkoper: brandewijn of vodka*)
 • 400 gr rozenbottels
 • 2 eetlepels honing
 • 1 kruidnagel
 • 1 kaneelstok
 • 1 vanillestokje
 • 1 weckpot
 • Scherp mesje theelepel

*Je kunt de eau-de-vie eventueel vervangen door brandewijn of vodka. Eau-de-vie is echter gemaakt van vruchten, en juist die smaak past heel goed bij de rozenbottels.

Hoe ga je te werk?

 • Snijd de bottels doormidden
 • Schep de zaadjes eruit Was de bottels onder koud, stromend water
 • Droog de bottels goed af
 • Doe de bottels in de weckpot
 • Giet de eau-de-vie erbij zodat de rozenbottels onder eau-de-vie staan
 • Doe de honing en specerijen erbij

Sluit de pot Zet de pot 4-8 weken weg

Filter het mengsel voor gebruik en giet het in een mooie fles. Bewaar de rozenbottels in een taartje, in bonbons of serveer ze als toetje.

Alhoewel dit lekkere drankje direct drinkbaar is, wordt het na enkele maanden nog lekkerder!
 Heb dus geduld, en je smaakpapillen worden beloond!

Heb je teveel rozenbottels geplukt? Droog dan de ontpitte bottels op een graadje of 50. Deze zijn heerlijk in de muesli, of om een lekkere fris, zure thee van te trekken. Dat is bijvoorbeeld ook wat de Duitsers doen met hun Hagebutten tee.

"In het Frans heten rozenbottels “gratte-cul”, wat vrij vertaald "kontkrabber" betekent

Dan nog een leuk weetje: in het Frans heten rozenbottels “gratte-cul”, wat vrij vertaald "kontkrabber" betekent. Als je ze namelijk in de jam/drank/chutney laat zitten, dan krijg je jeuk in je mond, slokdarm en helemaal aan het eind van het verteringsproces nog een keer. Van de zaadjes, en dan specifiek de haartjes, wordt dan ook een heel effectief jeukpoeder gemaakt. Probeer het maar eens uit: een handvol zaadjes in je nek maakt je gek! Fijngemalen rozenzaadjes in je bed geven daarmee ook absoluut garantie op een slapeloze nacht... maar dan heel anders dan romantische rozenblaadjes op bed!

Proost!

Bosbaas

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Rozenbottels zijn onder andere te vinden in het Westduinpark

Je mag de rozenbottels in de duinen meestal niet plukken, maar in gemeenteplantsoenen vind je er vaak ook genoeg!

 

Eten & drinken

De Centrale: een podium voor ambacht & streekproducten

De Centrale

Honey Highway

Op Hodenpijl
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Hotspot Hutspot

Hotspot Hutspot
Streekproducten

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart

Verrijk je plantenkennis met de Bieslandse Bessenroute

Delftse Hout

De Stadsimkerij. Dichter bij de natuur kun je niet komen.