Thuis bij Rauwdouwer

Thuis bij Rauwdouwer

Aan de Westzeedijk in Rotterdam, op nummer 381, bevindt zich het restaurant Rauwdouwer. De kermislampen waarmee de naam op de gevel staat geschreven, is een knipoog naar het verleden van restauranteigenaar Loran Reemer-Brandenburg.

Loran komt namelijk uit een kermisfamilie; hij groeide op tussen de wijnballen en kaneelstokken. Weinig verfijnd zou je misschien denken, maar het verklaart in ieder geval direct de gezellige sfeer die hij weet neer te zetten. Aan het plafond hangen planten, langs het raam staan op diner booths-geïnspireerde houten eeteilandjes en achter de grote glazen pui is een compleet ingerichte kinderspeelhoek. Bij binnenkomst voel je je er direct thuis. Dat thuisgevoel komt niet uit de lucht vallen, want wat nu een bloeiende horecagelegenheid is, begon allemaal bij Loran thuis, in de huiskamer.

"We hebben drie jaar gezocht naar een pand in Rotterdam, maar konden maar geen geschikte én betaalbare locatie vinden. Als tussenoplossing zijn we daarom eerst een cateringsbedrijf vanuit huis begonnen, daar kwam al snel het thuisrestaurant bij. Dat was een soort tussenoplossing. Ik wilde na 14 jaar voor een baas werken, nu eens iets voor mezelf. Dat is nu eindelijk gelukt met deze locatie."

Loran is een bekend gezicht in het Rotterdamse horecaleven. Zo heeft hij onder meer geholpen bij het opzetten van de keukens in de Suïcide Club en Annabel. Ook werkte hij in het verleden bij Las Palmas. Het grote verschil tussen die eetgelegenheden en Rauwdouwer? Dat hij nu veel meer puur vanuit smaak kan werken.

"Streepjes, crackers en schuimpjes hoeft voor mij niet meer. Dat heb ik allemaal gedaan, maar ik vind het nu veel leuker om bijvoorbeeld een stoof te maken met heel veel smaak".

Ik wil bewerkelijke producten niet schuwen en meer doen dan rauwe producten op een bord leggen.

Bijvoorbeeld gravlax. Dat is een gemarineerde zalm waar twee dagen werk aan vooraf gaat. Bewerkelijk? Ja. Maar ook óntzettend lekker. Ik wil de ruimte hebben om producten op een rustige manier laten garen, of dingen te wekken, in te maken en zouten. Dat is wat koken leuk maakt en wat je hier in Rauwdouwer kunt vinden.

De menukaart is zeer uitgebreid - er is zowel een ontbijt, lunch als dinerkaart - maar op dit moment staat er één gerecht op waar Loran wild enthousiast van wordt: varkensrib het Livar varken uit Delfland.

"Dat is een lief varkentje, dat op een bepaalde manier is geknuffeld en vertroeteld door kloosterlingen. En (tongue-in-cheek) rode wijn te drinken krijgt. Behalve het ethische aspect, is vlees van het Livar varken gewoon een lekkerder stuk vlees. Productievarken kan misschien wel een stuk goedkoper zijn, maar ik heb liever een duurder stuk vlees dat meer smaak heeft."

Naast het Livar varken, komen veel van de gerechten in Rauwdouwer tot stand met producten uit de regio. "We krijgen kaas uit Alblasserwaard en andere producten uit de Hoeksche Waard en Delfland. Ik vind het belangrijk dat ik niet alleen ananassen uit Nicaragua verkoop." 

Lokale ondernemers moeten elkaar versterken en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.

Het elkaar willen versterken en onderdeel uit willen maken van een deeleconomie, blijkt ook wel uit de inrichting van het restaurant. Want behalve eten, kun je bij Rauwdouwer ook meubels en planten kopen. Loran ging een samenwerking aan met de Verbaasde Ree en Stadstuinwinkel Stek. De planten die aan de buizen aan het plafond hangen, de stoelen waar de gasten op zitten, de tafels waaraan je dineert: haast alles is te koop.

"Het is belangrijk voor kleine ondernemers om elkaar te versterken. Het is soms al lastig genoeg om in je eentje het hoofd boven water te houden. Als je dan op een fijne manier kunt samenwerken, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Ik hoop niet dat ik op een willekeurige vrijdagavond plots alle stoelen en tafels in één keer verkoop, dan heb ik wel even een probleem want waar gaan mijn gasten dan zitten?"

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Westzeedijk 381,3024 EK Rotterdam
+(31)06 532 428 12
info.rauwdouwer@gmail.com
Website
Familie & kids
Duurzaamheidscentrum de Papaver
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Familie & kids
Ontspanning
Wandelen & fietsen
Buitenhotel De Vreemde Vogel
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Eten & drinken

Coppi Koffie; Tussen fiets en koffie.

Coppi Koffie
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Top 5 low budget vakantie-uitjes

Streekproducten

Weet wat je (di)eet

Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Streekproducten
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen

Gevulde kip met een verrassende inhoud

Zorgboerderij De Buytenhof
Winkelen

10 x de groenste plekken van Rotterdam door een expert

‘Op het dak’

Kek Delft: Lekker eten zonder poespas.

Kek Delft

Breng de winterse geuren mee naar binnen!