Strandvondsten en Kitesurfles bij het bijzondere ecosysteem van de Zandmotor

Strandvondsten en Kitesurfles bij het bijzondere ecosysteem van de Zandmotor

Na lange droogte en bijna geen wind was het dan eindelijk zover: Kitesurfles. We zetten koers naar de Zandmotor, onze leslocatie. Hier vonden we naast een golf adrenaline ook kekke strandvondsten! Want we blijven biologen natuurlijk.

De zandmotor is een unieke plek. Het is een kunstmatig schiereiland aangelegd in 2011 voor de kust van Ter Heijde en Kijkduin. Deze opgespoten zandplaat zal op een natuurlijke en duurzame manier het zand verspreiden langs de Zuid-Hollandse kust. Dit zorgt voor een dynamisch gebied met kansen voor zowel recreanten als de natuur. En deze kansen wilde wij natuurlijk maar al te graag zelf ervaren.

Zelfs op een dinsdag rond het middaguur was het een drukte van jewelste op de Zandmotor. De kites vlogen ons om de oren!

"Dit komt mede doordat de Zandmotor een ideale plek is om te leren kiten maar eigenlijk is het er altijd wel druk en bovendien heeft het een vrij ondiepe baai waar haast geen golven komen en weinig stroming staat" vertelt onze ervaren kite-instructeur Bastiaan Keemink.

Het is inderdaad fijn dat je niet op de branding hoeft te letten, want de grote vlieger boven je hoofd vraagt eigenlijk constant je aandacht. De drukte zorgt er echter wel voor dat je op moet letten dat je geen andere kites raakt.

De les begint, na uitleg over de wind, de kite en je kite harnas, met het besturen en het kunnen controleren van de kite. De bedoeling is dat je steeds de vlieger naar bepaalde standen in het zogenoemde windvenster stuurt en je kite stabiel op die plek houdt. Dit ging redelijk soepel en we mochten al snel over naar het volgende deel, namelijk het bodydraggen. Awesome!

Het woord bodydraggen verraad het eigenlijk al: je 'dragt' letterlijk je body door het water doormiddel van de kite. Je gaat gestrekt in het water aan je kite hangen en wanneer je meer naar links of rechts stuurt vangt de kite meer wind en dit zorgt ervoor dat je een beetje uit het water wordt getild en je achter je kite wordt aangetrokken.

Je voelt je net superman! Opvallend was dat telkens wanneer we uit het water kwamen onze wetsuits vol zaten met kleine bruine beestjes.

De kitesurfleraar moest er niets van hebben en kreeg er de rillingen van, maar wij herkenden ze natuurlijk meteen. Het waren vlokreeftjes, kleine kreeftachtige die in en op het wad leven, het krioelde ervan.

Enfin, eenmaal dit uitgelegd te hebben durfde Bastiaan helemaal het water niet meer in... We besloten maar een welverdiende pauze te nemen, zodat Bastiaan van de schrik en wij van de inspanningen konden bekomen.

Tijdens de pauze worden wij al snel onrustig, waarschijnlijk veroorzaakt door de adrenaline die nog door onze aderen heen suisde, daarop besloten we maar even een wandelingetje langs de branding te maken.

De zandmotor is namelijk een bijzondere plek wat betreft strandvondsten.

"In dit zand zijn dan ook veel fossielen gevonden

Een deel van het Noordzeezand dat gebruikt is voor het opspuiten van de Zandmotor is wel miljoenen jaren oud. In dit zand zijn dan ook veel fossielen gevonden. Zo zijn er kaken en botten gevonden van de Mammoet, het paard, de neushoorn en het (reuzen)hert.

Wij vonden helaas geen kaken, maar een wandelingetje langs de kust van dit bijzondere ecosysteem leverde wel al meteen wat mooie en gevarieerde vondsten op. We vonden een Geknobbelde hartschelp. Deze schelp leeft niet meer in de Noordzee en de schelpen die worden gevonden op het Noordzeestrand zijn fossielen en wel zo'n 115.00 jaar oud.

De afgelopen tijd lagen er heel veel kwallen langs de kustlijn, wij vonden een aangespoelde Kompaskwal, het is een van de vier meest algemene soorten in de Noordzee en duidelijk herkenbaar aan de bruinrode V-vormige patronen en de bruine gelobde rand van z'n hoed.

De tentakels kunnen wel tot 2 meter in lengte worden en kunnen onplezierig steken. Een andere leuke vondst is het Zaagje (genoemd naar de gezaagde onderrand van de schelp) met een gaatje erin.

Je ziet vaker schelpjes met gaatjes erin maar waardoor deze worden gevormd blijft voor veel mensen een raadsel. Het is het werk van een slak en wel de Tepelhoren. Deze heeft een speciaal aangepast mechanisme om door het kalkskelet (waar de schelpen uit bestaan) te boren en de schelp leeg te slurpen.

Je kunt de gaatjes herkennen aan de taps toelopende vorm. Een ketting maken van deze schelpjes krijgt nu toch een andere beleving.

Verder vonden we een mooi exemplaar van een ruwe boormossel, een rugschild van de zeekat (een kleine soort inktvis), het skelet van twee zee-egels, namelijk de Zeeklit en de Zeeboon.

De eikapsels van zeeslakken zoals de Wulk en de Fuikhoren en het eikapsel van de Hondshaai.

Onze wandeling eindigde bij de prille duintjes omgeven met Zeepostelein. Dat overigens goed te versmaden is! We gaan weer terug naar het water, waar het kiteboard erbij werd gepakt en we waren klaar om een stukje te gaan varen.

Nu moest het gaan gebeuren; het eerste rakje ging (hopelijk) gevaren worden! Na eerst 3 keer te zijn gestart zonder genoeg snelheid om daadwerkelijk een stukje te varen, waren de eerste meters een feit.

Het was het mij (Kevin) eindelijk gelukt om toch pakweg 10 meter te varen, woehoe! Voordat ik weer een faceplant maakte op het water. Na een volgende mislukte poging waarbij ik wederom het water uit werd gelanceerd omdat ik mijn board niet goed onder controle hield, was ik er wel klaar mee.

Ik was inmiddels ook behoorlijk kapot en had het gevoel dat mijn voorste been (die je moet strekken tijdens het starten om niet weer gelanceerd te worden) er ook geen zin meer in had.

En je weet wat ze zeggen "stop op je hoogtepunt", dus dat ik deed toen ook gelijk maar. Maar ik was natuurlijk super blij met het resultaat en (stiekem) ook met de spetterende strandvondsten!

Wil je ook kiten? Hier nog wat praktische informatie: Voor één duo kitesurfles (3 uur) ben je ongeveer 130 euro kwijt en voor een driedaagse cursus 300 euro. Er zijn veel kitesurfscholen te vinden in Den Haag en Scheveningen en ook bij de Zandmotor. Indien je ook Bastiaan als leraar wilt kun je hem contacten via de mail. Wil je meer weten over de Zandmotor, ga dan op excursie met Het Zuid-Hollands Landschap.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden