Status: Offline

Status: Offline

Ik moet eerlijk bekennen: ik word er al jaren een beetje bang van... Het begon toen de krant online te lezen was, evenals de e-reader die in het leven werd geroepen (noem me ouderwets; er is simpelweg niets zo lekker als door dat stugge papier heen gaan met een bak koffie in de ochtend). Nadat iedereen voor zichzelf dokter kon gaan spelen en een quiz doen niet leuk meer was door het informatie medium genaamd 'Google', was het de beurt aan het sociale leven: Hallo Facebook en Whatsapp, doei écht sociaal leven...

IEDEREEN LOOPT, FIETST, RIJDT, PRAAT met dat ding in zijn of haar hand!

Telefoon aan de kant en dus lekker om je heen kijken! Eerlijk gezegd vielen mijn inmiddels bijna vierkante oogballen toen pas echt uit mijn ogen: IEDEREEN LOOPT, FIETST, RIJDT, PRAAT met dat ding in zijn of haar hand! Of het nu voor werk onderweg is of als betaalmiddel, voor een selfie of face-time gesprek, om de weg te vinden via Maps of gewoon met heel de wereld te 'praten' via je vingers in plaats van je mond...Het is werkelijk waar bizar. Om witte verlichte vierkanten van mijn telefoon op mijn gezicht te voorkomen, er voor te zorgen dat ik tijdens het studeren niet ieder hoofdstuk een keer of 10 Facebook check en op stap ook gewoon met mijn vriendinnen in 'real-life' praat in plaats van via de app, leg ik mijn telefoon bewust aan de kant... Zo af en toe dan. Nu zijn de ontwikkelingen in technologie eindeloos en versnellen ze met de dag, maar toen ik onlangs bijna een voetganger omver fietste omdat ik als multi-tasker nog net even die Instagram post wilde plaatsen (scheelt tijd toch?), terwijl ik met mijn gedachten nog bij het laatste high tech/big data/Internet of Things mediabericht zat, vond ik het wel even genoeg geweest...

handig, al die agenda apps en 24/7 bereikbaar zijn, no pressure

Nu wil de hedendaagse wereld iets doen aan deze overmaat van technologie, die niet alleen een veroorzaker is van onze hectische leventjes (handig, al die agenda apps en 24/7 bereikbaar zijn, no pressure), maar ook een actieve levensstijl verandert in passief gemak en vermaak. Dus kun je inmiddels al je voeding bijhouden om je 'macro inname' te berekenen, kun je muziek en persoonlijke training linken aan je workout, kun je zelfs beloningen verdienen bij een bepaalde verbranding tijdens het sporten en natuurlijk, 'gezellig' samen spelletjes spelen in je virtuele wereld. Een goede oplossing? Ja, misschien... maar mij persoonlijk verontrust het dat een hardloper geen auto meer hoort naderen, iemand aan fitness doet om een beloning van een hamburger of nieuwe schoenen te krijgen en mensen individueel niet meer gaan werken of 's nachts door de stad zwerven op zoek naar Pokémon (geloof me, dit is geen grap... Mocht je onder een steen geleefd hebben en deze hype je ontgaan zijn: kijk om je heen totdat je een groep mensen bij elkaar ziet staan en naar hun telefoon ziet staren en scrollen: Gotta catch 'em all!). Inmiddels zijn zowel een Games of Thrones als een Harry Potter variant in ontwikkeling. Maar waar gaat dit in hemelsnaam heen en waar houdt het op?

De wereld heeft simpelweg te veel moois te bieden waar je scherm niet tegen op kan!

We zijn er inmiddels zo aan gewend geraakt dat je je waarschijnlijk niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst een dag niet op je telefoon hebt gekeken. Wellicht is dit ook niet realistisch dezer dagen waar technologie een soort tweede hart binnen de samenleving vormt, maar dat wil nog niet zeggen dat je telefoon als het ware het symbool van een trouwring is in een onlosmakende relatie: minderen kan echt wel en dit kan zowel ontspanning als rust creëren. 

Bij deze dus enkele tips naar aanleiding van de eerder genoemde voorbeelden, om wat vaker bewust offline te zijn en wat meer online in je leven hier en nu te staan.

'Read all about it': Natuurlijk is het handig om snel even iets op te zoeken, maar wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen ? Neem bewust de tijd voor jezelf en koop eens een boek of tijdschrift: grote kans dat je dan weer eens echt opgaat in het verhaal en tot rust komt in plaats van dat je tussendoor toch even snel je Whatsapp en email checkt. 

'Social offline': Ken je die bordspelen nog die daar onder die laag stof liggen? Probeer weer eens gedachteloos te puzzelen of een ouderwets avondje spelletjes te spelen met vrienden. Zelfs bij verschillende eetgelegenheden, zoals Baker & Moore, kun je een leuk bordspel zo uit de kast pakken! 

'Let's get lost and explore': Google maps your best friend? Naar mijn mening leer je een stad en je omgeving pas echt kennen wanneer je verdwaalt: wanneer je echt eens goed om je heen kijkt zie en onthoud je nog eens wat! Op een echte trip?! Print de routebeschrijving uit en maak er een ouderwetse speurtocht van, lekker avontuurlijk. 

'Your personal motivator': Tot een jaar geleden was ik in de veronderstelling dat ik niet kon hardlopen zonder muziek. Echter, naarmate ik vaker een poging waagde merkte ik dat ik me veel bewuster werd van mijn ademhaling en lichaam, maar ook meer kon ontspannen en genieten van zowel het sporten als mijn omgeving. Toch dat beetje extra externe motivatie nodig? Probeer eens iets nieuws! Van (gratis) yogasessies in het Vroesenpark tot trainingen bij The Bootcamp Club, er zijn zoveel dingen die je (in groepsverband) kunt proberen en wanneer je elkaar stimuleert geeft dat daarna toch echt meer voldoening dan een app! Oftewel, en zeker in deze zomertijd: Ga er lekker op uit en gebruik je telefoon wat minder (tot een jaar of 10 geleden ging alleen bellen je ook prima af)... De wereld heeft simpelweg te veel moois te bieden waar je scherm niet tegen op kan!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur

Fluisteren op de Fluisterboot

Fluisterboot Andante
Bed & Breakfast Hoeve Cornelia
Kunst & cultuur
Workshops
Themapark de Westlandse Druif
Kunst & cultuur
Streekproducten
Eten & drinken

Firma van Buiten

Firma van Buiten

Bitter & Real - koffiebar op wielen

Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Ontspanning
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Bijzondere tuin Arboretum-Heempark Delft

Arboretum-Heempark Delft
Sport & avontuur

Paardrijden door de duinen en over het strand

Surfing Scheveningen

Noordzee Surfschool
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Wandelen & fietsen
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos

Ideale Zondag: Trailrunnen met Christel