Speuren op Landgoed Ockenburgh

Speuren op Landgoed Ockenburgh

Nu het voorjaar meteorologisch begonnen is, wenken de krokussen op landgoed Ockenburgh enthousiast. De hoogste tijd daarom voor een frisse lentewandeling op deze Haagse buitenplaats. Met een paar krokusjes krijg ik mijn dochter helaas niet in de benen. Gelukkig snapt Villa Ockenburgh dat en biedt verschillende speurtochten over het landgoed aan. Met de bosbingo gingen we op een zonnige ochtend op pad. 

Bosbingo op de Zwitserse Partij

Het is nog vroeg als we de met paarse krokussen geflankeerde oprijlaan van het landgoed oprijden. Bij de foodtruck naast de villa halen we onze gereserveerde bingo met snacks op en gaan op pad.
 

De bingoroute leidt ons langs de hondenweide naar de Zwitserse Partij, een oude duinpartij met enorme bomen. Onderweg spotten we de eerste van de twaalf foto’s: een bordje met “P fietsen”. Aangekomen bij een enorme solitaire boom hebben we de opdracht om een hutje te bouwen voor dieren die in het bos leven. Met takken en bladeren gaan we aan de slag. We fabriceren een huisje waar elke muis zijn vingers bij aflikt en vervolgen onze weg naar de volgende opdracht.Ondertussen houden we in de gaten of er nog bingofoto’s te spotten zijn. Hasse is een tikje bezorgd. Tussen de foto’s staan namelijk ook een beer en een slang en ze vraagt zich af of we deze ook tegen zullen komen. Tal van foto’s en opdrachten verder staan we na anderhalf uur weer bij de foodtruck. Op de beer, de slang en de zee na, hebben we de bingokaart vol en tevreden kiest Hasse tattoo-stickers uit de grabbelton als beloning. 
 

Van gesloten naar openbaar landgoed

Zoals de natuur op het landgoed verraad gaat de geschiedenis van de plek ver terug. Al in 1650 bouwde dichter en medicus Jacob Westerbaen hier op een stuk duinlandschap een buitenverblijf. Eeuwenlang was het landgoed een privaat terrein dat hoogstens eenmaal per jaar open ging voor de gewone burger.
 

Dit veranderde toen een burgerinitiatief in 2016 eigenaar werd van de buitenplaats. Een groep vrijwilligers knapte de villa op en legde een moestuin aan die levert aan het restaurant in de villa. Ook in coronatijd kun je er een prima kopje koffie oppikken met lekkers.
 

Het landgoed zelf is in beheer van Zuid-Hollands Landschap en onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het leuke van het landgoed is dat het bestaat uit hele verschillende landschappen: de Zwitserse Partij met enorme bomen en talloze rhodondendrons, een open speel- en picknickweide, het rustige hyacintenbos, de kruidentuin bij de villa. Voor kinderen is er een mooie speeltuin, een bamboebos, je kan er hutten bouwen en een potje voetbal spelen op de speelweide. 
 

Praktische info

Landgoed Ockenburgh is altijd toegankelijk. Op de Ockenburghpagina van het Zuid-Hollands landschap staat uitgebreide bezoekersinformatie. Een speurtocht kun je online bestellen of je kan even bellen. Ze zijn er met verschillende thema’s en voor verschillende leeftijden, ook voor volwassenen. Vind je 9,50 euro wat veel, dan kan je een van de speurtochten ook zonder snacks kopen voor 4,50 en samen doen. Het is extra leuk om te gaan wanneer de hyacinten of rhodondendrons in bloei staan. Houd hiervoor de facebookpagina in de gaten. 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur

Melkweg naar de boer

Hoeve Ackerdijk
Familie & kids
Kunst & cultuur

Status: Offline

Familie & kids

Real City People in het Wild - deel 1

Hoeve Biesland

CIY (create-it-yourself) bij Baker & Moore

Baker & Moore

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust
Wandelen & fietsen

Bosjes vosjes en door duinen struinen bij Ter Heijde

The Coast beach house

10 x de groenste plekken van Rotterdam door een expert

‘Op het dak’

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos