Social Mile

Social Mile

Hardlopen in gezelschap van anderen vind ik stiekem maar lastig. Ik heb dan het gevoel dat ik mijn grootspraak over al mijn hardlopen waar moet maken en dan zal je net zien dat het een keer tegenzit. Ook ben ik nogal competitief ingesteld. Gewoonlijk weet ik dat heel goed te verbergen (vooral voor mezelf) door situaties waarin iemand beter kan zijn dan de ander zoveel mogelijk te vermijden. Nee, mij zal je niet zo snel aantreffen als deelnemer van De Slimste Mens, het idee alleen al!

Toch heb ik het afgelopen jaar het sociale aspect van hardlopen leren waarderen. Het is immers niet zo eenzaam, je ontmoet nog eens nieuwe leuke mensen die dezelfde passie delen, je kunt van elkaars tips leren en je kunt jezelf uitdagen. Meer dan genoeg redenen om het eens te proberen. Bovendien: één van de beste methodes om te controleren of je hard genoeg - maar ook of langzaam genoeg - rent om je lichaam in optimale verbrandingsmodus te krijgen - is zo hardlopen dat je nog een gesprek kunt voeren. En een goed gesprek voeren, dat doe je niet zo snel in je eentje. 

Stiekem kreeg ik het wel een beetje benauwd van het idee te gaan hardlopen met fanatieke hardlopers.

Op uitnodiging van hardloopgroep Social Mile reed ik onlangs dus naar Delfgauw om samen met de groep te gaan hardlopen. Iedere donderdagavond verzamelen ze bij Café du Midi om 20.00. Stipt vijf minuten later vertrekken ze, geen minuut later. Stiekem kreeg ik het wel een beetje benauwd van het idee te gaan hardlopen met fanatieke hardlopers. Het parcours gaat dwars door Delfgauw en historisch Delft. Hoewel ik de omgeving wel een tikkeltje ken, vond ik het toch eng. Neurotisch als ik ben heb ik namelijk graag de touwtjes in handen. Al mijn hardlooproutes stippel ik altijd van te voren uit zodat ik geen verassingen tegen kan komen, maar nu werd ik geacht om a: een route te lopen die ik niet ken, maar erger nog b: hard te lopen zonder te weten welke afstand we zouden rennen. "Ergens tussen de vijf en zeven kilometer", kreeg ik in eerste instantie te horen. Gelukkig stelde leidster Babette me al snel gerust: omdat we met een kleine groep waren - in totaal vier lopers, zouden we vandaag maar 7,5 kilometer lopen.

Het fijne van Sociale Mile is dat het gevoel dat hardlopen een wedstrijd is - tegen anderen of met jezelf - compleet wordt weggenomen. Er wordt hardgelopen om het hardlopen. Wie traint voor een wedstrijd (Babette loopt binnenkort de marathon in Berlijn) kan het plezier van het buitenzijn en het simpelweg hardlopen al gauw uit het oog verliezen. Trainingsschema's moeten immers gevolgd worden om ervoor te zorgen dat de prestatie die straks geleverd wordt optimaal is. Maar zodra 'moeten' zijn intrede doet, vertrekt plezier vaak als eerste. In aanloop naar mijn marathon straks in november in New York merk ik dat ik steeds fanatieker word. Ik wil meer kilometers lopen dan ik ooit tevoren deed, ik wil sneller zijn, fitter, sterker en ik wil als het even kan er ook minder spierpijn aan overhouden. Tijdens deze loop keek ik voor het eerst eens niet naar mijn pace. Babette en de andere lopers vertelden me over de omgeving, wezen me op de mooie bezienswaardigheden in Delft, zoals de Oostpoortbrug uit 1867, die onderdeel uitmaakt van de Oostpoort van Delft uit 1514. Midden op de Markt deed ik nog een dappere poging tot 2,5 minuut Planking. Terwijl de toeristen nipten van hun wijn, lagen wij te zweten op de grond. 

De laatste kilometer renden we bij zonsondergang dwars door een open veld Delfgauw weer in. Het klinkt misschien wat melodramatisch, misschien was ik wat stoned van het pas gemaaide gras, maar wat was het heerlijk om daar nog even een flinke sprint te trekken, in de koude buitenlucht! De enige andere groep waar ik tot nu toe graag mee hardliep was #runwithnas, vooral vanwege het vrijblijvende aspect ervan. Het gevolg is dat er de ene week twintig man is en de andere week slechts drie. Zo ook bij Social Mile.

Terwijl de toeristen nipten van hun wijn, lagen wij te zweten op de grond.

Iedere zondag kun je in het Kralingse bos hardlopen met acteur (en Gouden Kalf winnaar!) Nasrdin Dchar. Om 10.30 uur verzamelen de lopers zich bij de bankjes bij de Beach Club. Omdat Dchar tussen het theater- en filmwerk onlangs voor de tweede keer vader is geworden, is hij er niet altijd bij, maar check vooral zijn Instagram-account om bij te houden wanneer er weer gezamenlijk wordt gelopen. Ik kan vast verklappen dat op 4 september er een speciale #runwithnas zal zijn. Niet rondom de Kralingse plas maar in het Vroesenpark in Rotterdam Blijdorp. Er wordt om 10 uur eerst hardgelopen, daarna met zijn allen ontbeten. Iedereen die mee rent krijgt een medaille. Én er is een special guest: niemand minder dan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur

Pluk de herfst en haal hem in huis!

De Wildplukwijzer
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos

Alles in Balanzs ~ een week lang yoga

Balanz~s yoga
Wandelen & fietsen

Klauterwoud work out

De Broekpolder

Het bestbewaarde strandgeheim van Zuid-Holland: De Delflandse Duinen