Runderstoof met een frisse twist!

Runderstoof met een frisse twist!

Als vega-liefhebber is het soms best lastig om je wederhelft te verblijden met een lekkere maaltijd. Vooral als deze wederhelft dol is op vlees, vlees en vlees. Toch ga ik graag de uitdaging aan om deze twee werelden bij elkaar te brengen en een gerecht op tafel te zetten wat zowel voor hem als voor haar lekker is. In dit recept leg ik de nadruk op herfstsmaken met een frisse twist. 

Bij een stoofpotje gaat het vooral om diepe, volle smaken. Die krijg je door het (lang) stoven maar ook door een goed stuk vlees te gebruiken. Ik haalde daarom een flinke runderlap bij De Groene Weg in Rotterdam en kreeg er gratis en voor niets nog een paar gouden bereidingstips bij! Om het gerecht een luchtige twist te geven, gebruikte ik daarnaast twee heerlijk producten van dit seizoen: appel en pompoen. Deze haalde ik bij het zusje van de Groene Weg: Gimsel. Om het af te maken serveerde ik er een venkelpuree bij. Fris van smaak en niet te zwaar. Wel zo fijn!
 
 
Pompoen-rundvlees stoofpotje met bier - 2 personen:
400 gram biologische runderlappen
½ pompoen
1 appel
1 flesje dubbel bier
3 uien
5 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
5 kruidnagels
1 kaneelstokje
200 ml bouillon
1 theelepel oregano
30 gram roomboter 
2 el (spelt)bloem
Zout en peper
 
 
Begin met de bereiding van het stoofpotje. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het rundvlees in stukken van 2 cm en bestrooi met peper, zout en je bloem. Smelt vervolgens de boter in een oven-bestendige pan en laat dit goed heet worden. Voeg het vlees toe en bak krokant bruin in ongeveer 5 minuten. Haal het vlees uit de pan en laat even rusten*. Voeg vervolgens de grof gesneden uien en de (hele!) tenen knoflook toe en bak dit nog eens 5 minuten. Voeg vervolgens de kruidnagels, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en alle kruiden toe. Blus af met de bouillon en het flesje bier. Voeg daarna het vlees toe. Laat dit vervolgens op een laag vuurtje sudderen voor 1 uur. Roer wel regelmatig door, want het kookt snel in! Als je te weinig vocht in je pan over houdt, voeg dan nog wat vocht toe in de vorm van water of boullion.
 
Na dit uur zet je de pan in de oven, hier kan het vervolgens nog 1,5 uur verder stoven. Roer nog steeds elk half uur even door. Ondertussen kan je verder gaan met het snijden van je pompoen en appel (beide met schil). Dit doe je ook in blokjes van 2 cm. Verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat en zet deze voor 30 minuten in de oven.
 
 
Aan het einde van stooftijd roer je de pompoen- en appelblokjes door het rundvlees en verwijder je de laurierblaadjes en het kaneelstokje.
 
*Dit is een tip van de biologische slager waar ik ben geweest: de Groene Weg.
 
Venkelpuree met aardappel - 2 personen:
300 gram aardappelen
1 venkel
60 ml crème fraise
1 teentje knoflook
1 theelepel venkelzaad
Zwarte peper
Snufje tijm
 
 
Nu heb je tijd voor een overheerlijk bijgerecht. De venkelpuree! Kook de aardappels 15-20 minuten. Snij de venkel in stukken en bak deze in een laagje olie met de knoflook, het venkelzaad en de tijm tot dat deze zacht is. Stop het venkelmengsel in de blender met de crème fraise. Ondertussen giet je de aardappels af en pureer je deze grof met een stamper. Roer hier je venkel mengsel doorheen. Bestrooi met een beetje zwarte peper.
 
Je beide gerechten zijn nu klaar! Ik serveerde er een biertje bij. Gegarandeerd succes, mijn vriendje heeft het er een week later nog over! ;-)
 
Smakelijk eten!
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie

Wandelen en ontspannen bij Kasserie OCK

Kasserie Ock

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Wanneer bio business wordt

Gys
Streekproducten

Slow juice recept met Rotterdamse oogst.

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten