Recreatiegebied rottemeren

Recreatiegebied rottemeren

De Rottemeren is een uniek en veelzijdig recreatiegebied. Het eeuwenoude riviertje de Rotte vormt de ruggengraat van het gebied. In het gebied vind je vele jachthavens, restaurantjes, beeldende kunst, outdoor sportmogelikheden en overal plaatsen om te zonnen, fietsen, zwemmen, wandelen, kanoën, picknicken, paardrijden of de natuur te ontdekken.  De Rottemeren bestaat uit een zestal gebieden met ieder een eigen karakter. Hieronder worden ze beschreven.

 

Bleiswijkse Zoom en Bleiswijkse fles

Bleiswijkse Zoom is een gevarieerd gebied met onder meer speelweiden, mooie wandel- en fietspaden en een kinderboerderij (Ezeltjeswei). De Bleiswijkse Fles is een jong gebied waar je heerlijke kunt fietsen en wandelen. Voor natuurliefhebbers is er een vlonderpad dat door de rietkragen slingert. De bossen in de Bleiswijkse zoom, het Hoge en Lage Bergse bos zijn al ruim dertig jaar oud. Vandaar dat er oudere bosflora zoals varens en de brede wespen orchis voorkomen. In drassige gedeeltes staan de wilg, berk en elst. Her en der staan enkele notenbomen. De vogels die het meest voorkomen zijn de tuinfluiter en de zwartkop.
 

Hoge Bergse Bos

De heuvels van het Hoge Bergse Bos vormen een uniek gebied. Op een voormalige puinstortplaats is dit recreatiegebied volledig ingericht voor de sportieve recreant: klimmen, mountainbiken, survival, skaten, golfen, kanoën en nog veel meer behoren tot de mogelijkheden. Kunstliefhebbers kunnen hun ogen uitkijken bij het moois van pottenbakker Joop Cock of bij het kunst- en ambachtcentrum Artihove. Het wybertjesvormige gebied aan de noordzijde is zowel een doolhof voor kanoërs als een natuurgebied. Dit moeras is een onderdeel van het project 'Stille Wateren' waarin fonteinen, bruggen en beelden gestalte geven aan de vele vormen van water. In het Hoge Bergse Bos zijn een drietal wandelroutes uitgezet. Deze zijn bewegwijzerd met rode, blauwe en groene paaltjes. De rode wandeling is 3,5 kilometer, de blauwe 1,5 kilometer en de groene 2 kilometer lang.
 

Lage Bergse Bos

Het Lage Bergse Bos is een parkachtig recreatiebos waar u heerlijk kunt wandelen. Een groot aantal wegen en paden leidt u langs de mooiste plekjes in het gebied. Het ontmoetingsplein is het centrale punt in het gebied. Hier staat Paviljoen de Bergse Plas, het jeu de boules terrein en hier vandaan heeft u een mooi uitzicht op de speelvijver die dwars door het gebied slingert. In het Lage Bergse Bos zijn een drietal wandelingen uitgezet en bewegwijzerd met rode, blauwe en groene paaltjes. Hier is de rode wandeling 5 kilometer, de blauwe 3,5 kilometer en de groene 3 kilometer lang.
 

Zevenhuizer Zoom

De Zevenhuizerzoom is een groene strook langs de oostelijke oever van de Rotte. Deze strook is niet los te zien van het water. Vanaf het fietspad heeft u vaak een mooi uitzicht over de rivier. Met Jachthaven De Eendragt, zwembad De Koornmolen, Recreatiepark de Koornmolen en Café de Roerdomp biedt het zuidelijke deel van de Zevenhuizer Zoom van alles voor de recreant. Iets noordelijker ligt natuurreservaat het Koornmolengat. Daar kan de wandelaar nog de sfeer proeven van de venige oernatuur. Met de veerpont kun je vanaf de Zevenhuizerzoom naar Bleiswijk varen, een leuke afwisseling van een wandel of fietstocht. In het Koornmolengat leven de roerdomp en het woudaapje (een bijna uitgestorven reigersoort). In het riet zijn de kleine karekiet, de rietzanger en de bosrietzanger te vinden.

 

Zevenhuizerplas

De Zevenhuizerplas is een paradijs voor watersporters. Het ruime zandstrand bij café-restaurant De Strandgaper biedt op zonnige dagen plaats aan zonaanbidders. De drijflijn op het water geeft aan waar je nog veilig kunt staan en zwemmen. Surfers kunnen hun hart ophalen aan de Zevenhuizerplas. Het hele jaar door beoefenen stoere surfers hier hun sport. De plas wordt ook druk bezocht door zeilers, roeiers en kanoërs. Op het sporteiland kun je ondermeer surfspullen kopen en voor een kopje koffie of versnapering kunt u aan de Strandweg ook terecht bij Brasserie Lake 7 of Brasserie 't Zonnetje. Aan de westoever zijn eilandjes (niet toegankelijk) waar vooral in de winter veel watervogels vertoeven. Aan de noordoever zijn vier natuureilandjes, waarvan er twee toegankelijk zijn. Natuurlijke ontwikkelingen zijn hier nu al goed te zien, zoals verlandingsproces en een grote diversiteit aan water- en moerasplanten. Ook is aan de noordoever een 'moerasbos'.

 

Nessebos

Het Nessebos is een rustig en natuurlijk gebied waar u kunt genieten van poldernatuur. Het gebied is alleen toegankelijk voor wandelaars. Het is een afwisselend geheel van bos, water, moeras en grasland. Om het natuurlijke karakter van het bos te versterken én om te zorgen dat het bos niet dichtgroeit wordt het gebied regelmatig begraast door een schaapskudde. Deze kudde begraast ook met regelmaat andere gebieden in het Rottemerengebied. In het Nessebos is een natuurroute (laarzenpad) uitgezet. Deze is gemarkeerd met paaltjes met een plaatje met laarzen erop. Een bezoekje waard is de oude boomgaard die geheel in ere is hersteld en de bijenstand van het Ambrosiusgilde. In het deel van het Nessebos achter het Ambrosiusgilde loopt een natuurroute die uitkomt op de Rottekade. In het omheinde deel van het Nessebos geldt een hondenverbod.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Paardrijden door de duinen en over het strand

Ouderwetse knussigheid bij Knus!

Wollebrand fun, food & events
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Eten & drinken

Gevulde pompoen met quinoa en aardappel

Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops

Delfts Zwart Jenever

Delfts Zwart
Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
De Roofvogelboerderij
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Ideale Zondag: De Bergse vallei

Bergse Bos
Sport & avontuur
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Klauterwoud work out

De Broekpolder

De gebaande paden af

De Roofvogelboerderij