Recept Dessert met Vlaardingse IJzerkoekjes

Recept Dessert met Vlaardingse IJzerkoekjes


Na ons bezoek aan Hoeve Avondrust fietsen we door naar molenwinkel Aeolus. Deze prachtige molenwinkel is 6 jaar geleden overgenomen door het bevlogen stel Jane en Kees. De molen zelf staat er al sinds 1790. Als we binnen lopen komt er ons gelijk een heerlijke geur van zelfgebakken cake tegemoet. Jane is net een cake aan het bakken om mee naar huis te nemen. 
De winkel is prachtig licht en ruim met veel authentieke details. Er is een enorm assortiment aan alle verschillende soorten meel, bloem, broodmixen en koekjes mixen te verkrijgen. Iedere thuisbakker kan hier zijn hart ophalen. We krijgen van alles toegestopt door Jane; gaan de deur uit met pannenkoekenmix, ijzerkoekjesmix en tarwebloem. Ook kopen we een ijzer zodat we zelf Vlaardingse IJzerkoekjes kunnen bakken. Hier het recept.

Dessert met Vlaardingse IJzerkoekjes

Recept maakt genoeg voor 16 belegde koekjes

Voor dit recept gebruikt Frits als hoofdonderdeel het Vlaardingse IJzerkoekje. Het koekje bestaat uit bloem, suiker, zout, kaneel en boter. De koekjes danken hun naam aan hun bereidingswijze. Het deeg wordt namelijk gegaard op een IJzerkoekjesijzer. Zo worden de koekjes knapperig van buiten, maar blijven ze van binnen lekker zacht. Verder gebruikt Frits aardbeienjam van Hoeve Avondrust en komt de vlierbloesem die we vonden in Broekpolder ook terug. 
 
Dit recept bestaat uit veel verschillende componenten. Maar dan heb je ook wel een heerlijk verfijnd seizoensdessertje!  


 

Vlaardingse IJzerkoekjes

Een pak ijzerkoekjesmix, verkrijgbaar bij Molen Aeolus
175 gram boter
1 ei
 
Bak de ijzerkoekjes zoals aangegeven op de verpakking. Let op dat je traditioneel een speciaal bakijzer gebruikt. Je kunt ook een boterkoekvorm gebruiken, ook daarvoor vind je een recept op de verpakking. 
 

Witte chocoladecrème

80 ml slagroom 
200 gram witte chocolade
 
1. snij de chocolade in kleine stukjes

2. breng de slagroom aan de kook 

3. giet de slagroom over de chocolade 

4. roer grondig tot een gladde massa 

5. laat opstijven in de koelkast bij voorkeur in een spuitzakje



 

Vlierbloesemsiroop

Hiervoor heb je vlierbloesemtoppen nodig, die groeien overal, bijvoorbeeld in de Broekpolder. Je kunt de siroop ook gebruiken om verfrissende limonade te maken. Pluk genoeg mooie openstaande bloemtoppen om een flinke pan te vullen. Laat de toppen eerst een uur op een wit laken liggen, dan kruipen er nog wat beestjes uit die liever niet in de siroop gaan. Vervolgens zet je ze net onder water en laat ze een nacht trekken. De volgende dag zeef je het water door een fijne zeef. Dan maak je er siroop van door een gelijke hoeveelheid suiker toe te voegen, en het zachtjes te koken tot de suiker is opgelost. Per liter siroop doe je er dan nog sap van één citroen bij om de smaak iets frisser te maken.
 

Asperges in Vlierbloesemsiroop

1. Meet hoeveel vocht je nodig hebt om asperges te koken in de pan die je ter beschikking hebt

2. Maak genoeg sterke vlierbloesemlimonade, van 25% siroop. Heb je bijvoorbeeld een liter kookvocht nodig, gebruik dan 750 ml water en 250 ml vlierbloesemsiroop. Voeg ook een theelepel zout toe.

3. Kook de asperges beetgaar in de limonade, en haal ze daarna uit de pan zodat ze niet te ver doorgaren.

 

Samenstelling

Witte chocoladecrème
IJzerkoekjes
Asperges gegaard in vlierbloesemlimonade
Vlaardbeien- frambozenjam (van Hoeve Avondrust)
Aardbeien (of frambozen) (op sommige momenten te verkrijgen bij Hoeve Avondrust)
Dragon (venkelbloemtoppen, citroenmelisse of verveine kunnen ook)
 
1. Leg op ieder bord een ijzerkoekje. Om schuiven te voorkomen kun je eronder een dotje chocoladecrème spuiten.

2. Spuit of smeer de witte chocoladecrème op het koekje, en leg in het midden een flinke theelepel jam

3. Snijd de asperges en aardbeien in plakjes en dresseer die afwisselend op het koekje. Garneer met kleine blaadjes dragon.



 
 
Lees hier de blog van het bezoek van Hannah en Frits aan Vlaardingen. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Japanse Sierkwee; heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli!

Zoetigheid zonder zorgen: SUE

SUE Store

Food Art Festival

Biologisch… super logisch. Maar wat is het nou eigenlijk?

Hoeve Biesland
Streekproducten

Op vakantie bij de buren: B&B Rechthuis van Zouteveen

B&B Rechthuis van Zouteveen

Ambachtelijk zoet bij Urban Bakery

Urban Bakery
Wandelen & fietsen

Status: Offline

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Prachtige route naar 'Bij de buurvrouw Maasland'

Bij de Buurvrouw Maasland