Quarantainestrand

Quarantainestrand

Het is echt een aanrader om het gebied van de Rotterdamse Havens te ontdekken. Ik vind de havens altijd zo'n fascinerende plek vol geschiedenis en een prachtig decor van boten, hoge kranen en kleurrijke containers als legoblokjes.

Ik hoorde van verschillende mensen over het quarantainestandje aan de Maas. Ik moet toegeven dat ik eerst dacht het het strandje afgelopen periode was ontstaan, omdat Rotterdammers daar vertoefden op de warme dagen tijdens de quarantaine maar er bleek een hele geschiedenis achter te zitten. Hoe dan ook; erg actueel in quarantainetijd. 


 

Quarantainestrand

Een quarantainegebied was vroeger namelijk verplicht in alle havensteden zodat zieke mensen die aan wal kwamen, direct in quarantaine konden. Het terrein werd gebouwd in 1934 en bestaat o.a. uit een ziekenbarak, het chloorhuisje, ontsmettingsgebouw en het lijkenhuisje. De eerste paar jaar werd er geen gebruik van gemaakt. Later werd het terrein in gebruik genomen door bewoners uit Spijkenisse die Tyfus hadden opgelopen tbc-patienten en millitairen met pokken.
Tot 1981 woonde er bejaarde psychiatrische patienten. In de jaren 70 werden panden gekraakt door kunstenaars en die wonen er nog steeds. Zelfs het lijkenhuisje is nu bewoond (brr). 

 
Daarentegen hebben ze wel een prachtig strandje in de achtertuin en een adembenemend uitzicht over de Maas. Dichtbij de stad maar toch woon je hier als in een hutje op de hei. Het strand wordt omgeven door weelderige bramenstruiken. Heerlijk! 

 

Heijplaat

Vlak naast het quarantainegebied ligt Heijplaat. De wijk werd gebouwd voor de havenarbeiders. Het lijkt op een minidorp en doet in niets denken aan Rotterdam. We spotten wel drie kerken en heel diverse bouwstijlen door elkaar. We fantaseren waar vroeger de kapitein woonde (dat statige witte huis met die enorme tuin) en waar de zeelui zaten (de kleine huisjes aan de rand van de wijk). Ook de muziektent en de kroeg werken tot de verbeelding. God wat zou ik daar graag een avond hebben doorgebracht honderd jaar gelden. Op een avond dat de hardwerkende havenarbeiders hun heil wegdronken. 
 


Courzand

Over drinken gesproken, restaurant Courzand aan de rand van de wijk is echt een aanrader voor een drankje. Binnen waan je je als op een cruisseship. Achterin de statige zaal is een groot podium en op de houten vloer moet wat afgedanst zijn. Op de bar zie ik een plaatje bevestigd met de tekst: 'Op vrijdagavond gereserveerd voor: Rinus, Peter en Betsie.' Ik vraag de barman of dit nog steeds zo is en hij beaamt dat gasten al opstaan zodra Rinus, Peter en Betsie op vrijdagavond binnenstappen. Ons kent ons. 
 


Waterbus

Terug naar het cetrum nemen we de waterbus. Al dat gemijmer over de havens geeft je zin in varen. We stappen op bij halte Heijplaat, RDM werf. Ook dat stuk is een lust voor het oog. Het innovatiecenter, de academie voor bouwkunst en campus maken het een interessant stukje zuid. In de waterbus ervaren we de ultieme skyline van Rotterdam: Erasmusbrug, Marconitorens, Euromast en nog steeds de hoge kranen en gekleurde legoblokken als decor. We varen langs andere schepen op het water dat Rotterdam maakt tot wat hij is. Schip Ahoi!

 

Landtong Rozenburg

Ben je in het havengebied? Breng dan ook eens een bezoek aan Landtong Rozenburg. De ntuurlijke getijdenoever, een smal schiereiland met een lengte van zo'n tien kilometer. De Landtong is rijk aan bloemen, insecten, broedvogels en zelfs kuddes Schotse hooglanders.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden