Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Permacultuur. Hoe groen zijn jouw vingers?

Ik weet niet of het komt doordat mijn vrienden en ik ouder worden en daarmee onze behoeften verschuiven, of dat het een kwestie van tijdsgeest is nu je zelfs bij de Albert Heijn moestuintjes bij de boodschappen krijgt, maar de afgelopen jaren is er veel veranderd.

Vroeger doken we ieder weekend een kroeg in, tegenwoordig gaan we een stukje fietsen. Vroeger kochten we louter voorgesneden champignons en kip, en één keer per week een magnetronlasagne (the horror!), tegenwoordig eten we producten uit het seizoen, het liefst biologisch en uit de streek. Met als nieuwste moeilijke toevoeging: producten uit eigen (moes-)tuin. We zijn liever voor onszelf en liever voor onze omgeving geworden.

Vroeger kochten we louter voorgesneden champignons en kip, en één keer per week een magnetronlasagne (the horror!)

De knop ging bij ons thuis om tijdens een vakantie in Zuid-Afrika. Mijn man en ik aten er in een restaurant waar - op het vleeswaar en de vis na - alles uit de eigen tuin kwam. Hazel, de eigenaresse van 'Hazel's Organic Restaurant' nabij Addo, vertelde ons tijdens een gesprek uitgebreid over 'permaculture'. In Groot-Brittannië leerde Hazel zo tuinieren dat ze de natuur letterlijk zoveel mogelijk haar gang laat gaan. Ze leerde er moestuinen ontwerpen waarin je rekening houdt met alle eigenschappen van de natuur en tevens gebruik maakt van die eigenschappen. Bijvoorbeeld door kippen te houden, die behalve je van lekkere verse eieren voorzien, ook de grond omspitten. Het idee achter permacultuur is dat de natuur zoveel mogelijk zelf moet kunnen doen. Alles wat de natuur zelf kan doen, hoef jij niet te doen. Het is met 'permacultuur' een continue zoektocht naar evenwicht, en als het goed gedaan wordt is het resultaat verbluffend: groente en fruit in overvloed, terwijl jij op de bank (of meer idyllisch: in een hangmat) ligt.

We hebben tijm voor tien en onze zoete Marokkaanse muntthee zou ik eigenlijk om willen dopen tot zoete Rotterdamse muntthee.

Wie geïnteresseerd is in permacultuur kan in Den Haag bij het permacultuurcentrum terecht voor een jaarcursus. Daar leer je onder meer over de drie ethische basisprincipes, namelijk: 'zorg voor de Aarde', 'zorg voor de mens' en 'eerlijk delen' en de daaruit voortvloeiende tien principes van permacultuur. De cursus is vooral gericht op voedselproductie, tuin- en landschapsinrichting, ofwel: je leert tijdens de cursus een ecologisch ontwerp maken. Bij dat ontwerp hou je naast rekening met de eigenschappen van hetgeen je plant, bijvoorbeeld ook rekening met regenval. Met de liters die de afgelopen weken uit de lucht zijn komen vallen, zeker geen overbodige luxe.

 

Inmiddels hebben ook wij een kleine moestuin waar tal van groentes en kruiden in groeien. De frambozenstruik doet het dit jaar bijvoorbeeld erg goed, als ook de aardpeer (al is dat bij die laatste geen wonder, want wat een woekeraar is dat!), we hebben tijm voor tien en onze zoete Marokkaanse muntthee zou ik eigenlijk om willen dopen tot zoete Rotterdamse muntthee. En dat allemaal uit een tuin van nog geen vier bij vier meter.

De ironie wil dat mijn tuin en kelder de heftige regenval van de afgelopen maanden niet hebben overleefd. De aardperen dronken te veel water, de frambozen zijn letterlijk de struik uit geregend en van de kruiden overleefde alleen de rozemarijn het. Daarom zijn de foto's genomen bij 'Uit je eigen stad'. Daarom lees je volgende maand hier meer over de gevolgen van klimaatverandering, voor onder meer ons eten...

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Strandpark Vlugtenburg
Familie & kids
Streekproducten
Wandelen & fietsen
De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Eten & drinken

Thuis bij het Vreemde Vogel festival

Buitenhotel De Vreemde Vogel

Coppi Koffie; Tussen fiets en koffie.

Coppi Koffie
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Streekproducten

De herfst aan de kust

Par Hasard Scheveningen

Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar jij bestuivers blij mee kunt maken!

5 x Zomerse fietsroute in de buurt