Oud Hollandse wandeling van Delft naar Schipluiden

Oud Hollandse wandeling van Delft naar Schipluiden

Het begrip 'Oud Hollands' roept al snel de associatie op met Delfts blauw, de gulden, molens, minder auto's op de weg en knusse woonkamers waar gezellig 'Mens erger je niet' gespeeld wordt, kortom een nostalgisch plaatje waar niemand een blauwe gloed op het gezicht heeft van een computerscherm! 

Een knusse sfeer die steeds moeilijker te vinden lijkt nu het leven zich in een grotere versnelling afspeelt. Een sfeer waarbij alles langzamer gaat, er meer tijd is voor bezinning, rust, elkaar en onszelf. 
 
Om een poging te doen die sfeer te herontdekken besloot ik een winterwandeling te maken langs de grachten van Delft tot aan het pittoreske Schipluiden met een nostalgische insteek; met elke stap een klein beetje dichterbij dat 'Oud Hollandse' gevoel van tijd en ruimte!
 
Het startpunt is direct naast Delft Centraal station; sla één keer links af naar de Buitenwatersloot - met deze route loop je praktisch in een rechte lijn vanaf Delft naar Schipluiden. De wandeling is niet intensief en duurt ongeveer een uurtje heen en een uurtje terug. 
 
Op de Buitenwatersloot aangekomen start de wandeling al meteen goed. Het lijkt alsof alle bewoners gezamenlijk afgesproken hebben om deze mooie gracht zo knus mogelijk aan te kleden!
 
Tussen de bomen door zie je in het water overal bootjes liggen en er staan bankjes voor de gezellige huizen waar je onderweg de zon kunt vangen. 
 
Op deze route loop je langs de leukste winkeltjes, ateliers en knusse koffie gelegenheden, ik voel me bijna een toerist in eigen land! Terwijl je verder loopt ruil je langzaam het uitzicht van de gracht in voor steeds meer groen.
Het is een populaire route om te wandelen en te fietsen. Onderweg kom ik dan ook veel leuke mensen tegen die samen een romantische wandeling maken of met de kinderen zijn gaan fietsen.
 
 
Al snel ligt Delft achter me en loop ik door de natuur richting het Midden-Delfland. Eenmaal aangekomen in Schipluiden, zie je prachtige oude boerderijen en een schilderachtig landschap. Dit is een ideale plek om een keer een natuurwandeling te starten. De inwoners uit Midden Delfland geven bijzonder veel om hun omgeving en dat voel je. Op www.middendelflandinbeeld.nl. is veel moois en zijn leuke routes in het gebied te zien. Een warme gemeenschap en prachtig landschap, wat een waanzinnig mooie plek om te wonen maar zeker ook de moeite waard om te bezoeken, en zo dichtbij!
 
Ik wandel verder langs het water en ontdek een pittoresk antiek zaakje. De eigenaar begroet me vriendelijk en geeft een tour door de wondere wereld van zijn achtertuin met schuurtjes en opslagplaatsen waar voor iedereen iets te vinden is, een ware verborgen parel!
 
En ik val van de ene knusse ontmoeting in de andere; een stukje verder gewandeld kom ik een jong meisje tegen dat haar ezel aan het uitlaten is, ook geen alledaags tafereel. 
 
 
Ook de bakkerswinkel aan de overkant op de Dorpstraat is intact gebleven. Deze Oud-Hollandsche Bakkerij serveert alles wat wij nog van vroeger kennen en toch een klein beetje gemist hebben. Schipluiden is een bijzonder dorp. Hier weten ze te bewaren wat mooi is zonder stil te staan.
 
Alleen in Schipluiden worden er tijdens de donkere dagen kaarsjes voor je aangestoken en geloof me, die ervaring wil je niet missen!
 
 

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden