Op weg naar verkoeling in de Vlietlanden

Op weg naar verkoeling in de Vlietlanden

Op een zomerse zondag besluiten Ivanka en ik op zoek te gaan naar verkoeling op onbekend terrein, namelijk de Vlietlanden, gelegen voorbij Maassluis in het Maasland en Vlaardingen. Het doel is om naar Brasserie Vlietzicht te fietsen vanaf metrostation Maassluis; met een roeibootje te water gaan en vervolgens een duik te nemen. Het klinkt als een solide plan.

Omdat bij metrostation Maassluis geen OV-fietsen beschikbaar zijn, pakken wij deze op Rotterdam Centraal. Bij Metrostation Eendrachtsplein krijgen we, wonder boven wonder, onszelf met de twee fietsen in één lift naar het platform. Twintig minuten later is het zo ver: bepakt met wat liters water en bedekt met een laag zonnebrand, beginnen wij aan onze tocht richting de roeiboot.
 
 
Aangekomen in Maassluis rijden wij langs veel grachtjes en over leuke bruggetjes bedekt met bloemen aan weerszijden. Veel tijd om hiervan te genieten is er niet, want wij willen zo snel mogelijk dat bootje in en het water in plonzen. Met ons hoge tempo zitten wij al snel op de uitgestrekte, groene vlaktes van de Vlietlanden langs de Foppenplas. Leuk weetje: hier blijkt het “Schijteiland” zich te bevinden. De kades van de plas zijn bezet met mensen die hun boot hebben aangemeerd en parasols en zitjes met kleurrijke prints hebben opgezet. Het is een vrolijk tafereel.
 
 
Niet veel later lassen wij een picknickpauze in, niet wetende dat een paar minuten langer fietsen ons een mooi plekje in de schaduw had kunnen bezorgen. Maar, het fotogenieke plekje in het riet zorgt dan wel voor wat leuke kiekjes. We fietsen het pontje “De Kwakel” voorbij waarvan ik mij afvraag of het net zo leuk is als dat de naam doet denken. De moeilijke keuze om het over te slaan, laat mij het komende kwartier niet los, want een bordje geeft aan dat er aan de overkant een mooie tuin te vinden is. Toch fietsen wij stellig door, op weg naar het water. We bewaren de pont voor de volgende keer.
 
 
Om bij de brasserie te komen volgen wij eerst nog het drukbezochte Broekpolderpad door het bos. Vervolgens zorgen jaloersmakende beelden van mensen in en langs het water aan de Trekkade ervoor dat wij nog net een stukje harder gaan fietsen. Bezweet en voldaan komen wij aan bij brasserie Vlietzicht, om vervolgens.. een koffie te drinken. De lengte van de fietstocht in combinatie met de warmte hebben wij niet helemaal overzien: een koffiemomentje in de schaduw lijkt geen slecht idee.
 
 
Het moment suprême is daar: we stappen de roeiboot in en vertrekken, jawel, te water. Het is even wennen aan de grote houten roeispanen en het drukke waterverkeer, maar na wat klungelen, gaan we hard en gestaagd. De heenweg gaat soepel met wind mee en we meren aan bij een steiger om het water in te kunnen. De terugweg tegen de wind in is een uitdaging. Na nog geen uur in het bootje, staan wij alweer aan de kade. Ondanks het verfrissende water, valt de felle zon van de dag vies tegen. Wij zijn toe aan schaduw. 
 
 
We sluiten het avontuur af met een maaltijd bij de brasserie en hun zelfgemaakte ice tea. De terugweg in de avondzon verrast ons met een uitzicht over het meer “De Boonerlucht”. Het wordt nu frisser en trekken maar een vestje aan. Kunnen we dan toch nog afgekoeld naar huis?! 
 
De Boonerlucht
 
Foppenplas
 
Foppenpolder
 
Maassluis net voorbij de Boonerlucht
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Sport & avontuur
De Roofvogelboerderij
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet
Wandelen & fietsen

Een Drijf-in bioscoop – op de Rotte

Recreatiegebied rottemeren

Een steentje bijdragen

Duurzaam Den Haag

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Keramiek in de polder!

Jachthaven Schipluiden