Op vaar- en pluktocht in het Westland

Op vaar- en pluktocht in het Westland

Wij willen graag de regio Westland wat beter leren kennen. Want het klassieke beeld van het Westland met de eindeloze kassen en de oranje verlichte avondhemel voert bij ons nog steeds de boventoon. En aan dit beeld willen wij hoognodig wat meer diepgang geven.

Vandaar dat we in het land, waar zo’n beetje alles groeit en bloeit wat je maar kan bedenken, zelf wel eens wat willen gaan oogsten in een kas. Om vervolgens net als vroeger ‘de oogst’ over het water te vervoeren. Dit wil zeggen om heerlijk op een bootje neer te ploffen om het Westland eens van een ander perspectief te bekijken!

Eerst beginnen we met het harde werk; we gaan op bezoek bij Plukkerij Framblij in Monster. We gaan zelf een prachtige mix van allerlei soorten rijp fruit bij elkaar plukken. Buiten is het met een temperatuur richting de 30 graden, inmiddels al aardig warm, desalniettemin duiken wij gelukkig de ‘heerlijk warme’ kas in...

Het zweet gutst dan ook binnen de kortste keren van onze voorhoofden af, maar dat houdt ons niet tegen om de crème de la crème van het fruit aanbod er tussen uit te plukken. Joekels van rode frambozen en lekker sappige aardbeien prijken in onze plukbak rondom onze nek. By the way, ik heb zo’n voorgevoel dat dit een nieuwe trend wordt.... Grapje!

We maken vorderingen en onze bak raakt al aardig vol. Dan plots rent er een heel klein vogeltje voorbij. Even later hoor ik ook wat bijzondere en grappige geluiden onder een van de frambozen ranken uit komen. Ik buk en sta oog in oog met een heel schattig klein bolletje van veren. Het is een kwartel; een soort mini Fazant maar dan ter grootte van een spreeuw, die ook wild in Nederland voorkomt!

Een van de vrijwilligers van Framblij, vertelt mij dat de vogeltjes hier in de kas leven om ervoor te zorgen dat vruchten die op de grond vallen gelijk worden opgegeten en niet blijven liggen en gaan rotten. Dit is niet alleen fijn voor de tuinder maar maakt de pluk ervaring des te leuker.  

Als kers op de taart, plukken wij ook nog wat druiventrossen en is onze ‘halsketting’ gevuld. We rekenen de biologisch geteelde vruchten af met cash, want goed om te weten, pin is er niet. Tenslotte, strijken we neer op het terras met fruitbomen en drinken nog een homemade smoothie en wordt er natuurlijk gesmuld van de heerlijke oogst.

Kevin vermaakt zich ondertussen kostelijk met de kippen op de kinderboerderij. Na dit kijkje in de kas van de tuinder zetten we onze tocht voort op het water en gaan wij op rondvaart in het Westland.

Onze schipper Jan van den Bos, die niet zou misstaan op een van de sets van ‘Pirates of the Caribbean’, hijst ons aan boord.

Het belooft een rustig tochtje te worden van ongeveer 3 uur. De zon schijnt inmiddels fel en wij nemen het er lekker van.

"Het leuke van deze rondvaart is dat het tussendoor stopt op leuke plekken in het Westland, zoals De Pluktuin en Paviljoen de Zweth.

Al vanaf 1200 ging het transport in het Westland voornamelijk via het water.

Het was vroeger dus een echt een drukte van weleer.

Maar door al de hoge kassen in dit gebied hebben wij eigenlijk nog nooit door gehad dat er daadwerkelijk overal kleine boezempjes, kanaaltjes en slootjes verstopt liggen.

Des te leuker is het wanneer je via een boot dit hele waternetwerk verkent.

Zo varen we kriskras door het Hoogheemraadschap van Delfland en passeren we onder andere de alom bekende dorpen van Poeldijk, Naaldwijk, Honselersdijk, Kwintsheul en Piershil.

Bovendien varen we natuurlijk langs kassen, af en toe een brug en een boom waar we voor moeten bukken, en verder nog veel meer kassen.

Wat ons opviel tijdens de tocht is de hoeveelheid meeuwen in de lucht. En nee we zaten niet vlakbij een visafslag. De volgende dag kwamen wij erachter waarom; de meeuwen zitten achter parende mieren aan.

De mierenkoninginnen vliegen op dit moment massaal uit om te paren. En de mannetjes mieren gaan erachteraan. Dit hebben de vogels door en het is dan ook een echte ‘mierenhoop’ aan meeuwen in de lucht. Wat een leuk feitje al zeggen wij het zelf.

Het leuke van deze rondvaart is dat het tussendoor stopt op leuke plekken in het Westland, zoals De Pluktuin en Paviljoen de Zweth. Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op de website

Inmiddels zijn wij halfgaar gebakken door het zonnetje en toe aan wat verkoeling. Gelukkig is Westland ook een walhalla voor de gemiddelde strandmens, want binnen 5 minuten lagen wij namelijk al lekker te poedelen in de Noordzee. Aju!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden