Op je Ganzenlever

Op je Ganzenlever

Door Pauline:

Ik heb twee jaar lang een opleiding gedaan voor natuurvoedingskok wat betekende dat ik alleen maar veganistisch kookte. Ik kan dus fantastisch kikkererwten bereiden maar een kippetje kost me wat meer moeite.

Laatst kreeg ik de kans om van een echte chef-kok te leren hoe je vlees bereidt. Dit gebeurde op Restaurant Day, waar wereldwijd iedereen voor een dag een restaurant mag beginnen. We noemden onszelf B12, omdat dat de vitamine is die in vlees zit. Mensen die geen vlees meer eten hebben namelijk nog wel eens een tekort hieraan. Ik eet zelf ook weinig vlees, voornamelijk om het milieu te sparen

Om die reden wilden we als B12 ook niet zomaar vlees gebruiken, maar vlees met een verhaal. We kozen voor het thema gans en noemden ons eendagsrestaurant GUUS . Het menu bestond uit zeven gangen waaronder gerookte ganzenborstfilet met kweepeercompote, een ganzenbouillon met ganzenei-omelet en  gekonfijte ganzenbout met wortelpuree.

(We sloten af met een grand dessert waarbij wij op een met bakpapier beklede statafel het  dessert van brownie, pecannotentaart, witte chocolade-anijsmousse, frambozencoulis, pindarotsen en koffiegranite opbouwden. En waarbij iedereen het met een lepel van tafel kon scheppen. Maar goed, dat heeft dus niets met ganzen te maken.)

Nu het ganze verhaal: In Nederland is nogal een overschot aan ganzen, omdat dit gevogelte lange tijd een beschermde diersoort was waarop niet mocht worden geschoten. Er zijn er dus heel veel ganzen en die veroorzaken overlast . Op internet klaagde iemand zelfs over hangganzen  en daar stel ik me zo’n grote groep ganzen bij voor die op het fietspad waggelt, wild kwaakt en niet opzij gaat waardoor je er met een grote boog omheen moet fietsen.

Maar de echte overlast geven ze bijvoorbeeld als ze gewassen aanvreten of bij vliegvelden waar ze de verkeersveiligheid in gevaar brengen. De overlast is zo groot dat deze ganzen vaak worden gedood. Vanuit dit probleem is het initiatief “De gewilde gans” geboren. Drie vrienden in Warmond vonden dat er iets gedaan moest worden met dit overtollige vlees. Zij konfijten en roken ganzenvlees en sporen mensen daarmee aan om dit meer te eten. Voor dit soort oplossingen maak ik graag een uitzondering als semi-vegetariër.

Zo heeft ook Ari, de biologische boer uit Schipluiden weleens melkkoeien die te oud zijn om nog melk te geven. Hij laat het dier slachten en stuurt een mailtje naar een groep mensen die interesse hebben in het vlees. Je koopt dan tien kilo waarvan de helft gehakt is de rest andere delen van de koe zijn. Ik heb me er ook voor aangemeld.Fantastische initiatieven! Vlees dat anders verloren gaat krijgt toch nog een bestemming en kan bio-industrievlees vervangen. Kan het nog beter? 

Niet iedereen was hiervan overtuigd. Op Facebook postte we een foto van de bereiding van de wilde gans waarop we deze reactie van een mevrouw kregen:

“Walgelijk! Ik zie hier dierenleed en vind het walgelijk als mensen er ook nog enthousiast over doen. Zo'n gans kan dan wel een fijn leven hebben gehad, maar dat is toch geen argument om het te beëindigen?”


In diezelfde week organiseerde ik samen met het D.A.K en de Youth Food Movement Rotterdam een no waste-diner met daaropvolgend de film Just Eat It: a food waste story. We kregen van omringende restaurants aan het Hofplein hun restjes waar wij dan weer iets nieuws van kookte. Vooraf een tomaten-allegaartje-groentesoep. Als hoofdgerecht gekonfijte eend met gierst, mungbonen en paddenstoelen. En als nagerecht de brownie en pecantaart die nog over waren van het ganzendiner met caramel-geitenyoghurt.

Walgelijk!...

 

foto's: NOON fotografie

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

(H)eerlijk genieten tijdens de feestdagen

Man Met Bril Koffie

Wandelen en ontspannen bij Kasserie OCK

Kasserie Ock

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Wanneer bio business wordt

Gys
Streekproducten

Slow juice recept met Rotterdamse oogst.

Kunst & cultuur
Eten & drinken
Streekproducten