Op bezoek bij distilleerderij Nolet

Op bezoek bij distilleerderij Nolet

Als klein kind kan ik me goed herinneren dat wanneer mijn vader op vrijdag middag thuis kwam van een drukke week werken de fles KETEL 1 op tafel kwam. Zo, nu eerst een Keteltje met een glas bier!

 
Ik vroeg me af wat het was. Mijn vader vertelde wat jenever is. Maar ook vertelde hij over KETEL 1. Hij wees naar de distilleerketel op de fles. Dit is de ketel waar de jenever wordt gestookt, vertelde hij mij. Ik vond het fascinerend dat het drankje van mijn vader een paar kilometer van ons huis werd geproduceerd.
 
En nu, jaren later, mocht ik voor Hof van Delfland langs bij distilleerderij Nolet in Schiedam. De plek waar KETEL 1 jenever en ondertussen ook Ketel One Vodka, Nolet’s dry Gin en KETEL 1 Matuur worden gedistilleerd. Dol enthousiast ging ik samen met mijn goede maat Alessandro naar Schiedam. Door mijn ervaring van vroeger, de traditionele fles en wat verhalen had ik de verwachting dat we aan zouden komen in een kleine ouderwetse stokerij. Mijn hele beeld was gelijk anders toen we binnen kwamen bij de hoofdingang. Bij de receptie kijk je door een glazen wand naar de productielijn. De pallets met dozen KETEL 1 waren perfect opgestapeld, stonden allemaal netjes naast elkaar en de gehele ruimte zag er strak georganiseerd uit. Alessandro en ik kregen een toegangspasje en mochten even wachten op Bob Nolet, één van de eigenaren die de Nolet distilleerderij als 11 e generatie voort zet. Na een korte kennismaking nam Bob ons mee naar de andere kant van het bedrijf. We liepen bovenlangs de hightech productielijn naar het paar honderd jaar oude gedeelte van de Nolet stokerij. Het contrast was enorm. In de molen begonnen we met een kopje koffie. Bob Nolet begon het een en ander te vertellen over de stokerij. Het was lastig om de aandacht er bij te houden omdat het mij fascineerde dat de molen super hightech was. Een plafond vol lichtjes als een sterrenhemel en een lift die schuin omhoog ging. Alsof de molen gloednieuws was… En dat bleek ook het geval te zijn. In 2005 heeft Nolet de molen gebouwd als landmark van Schiedam en de Nolet distilleerderij. Met 42 meter hoogte is het tevens de hoogste stellingmolen ter wereld. Ook hier is weer goed te zien dat familie Nolet houdt van technologie in combinatie met geschiedenis. Het is een oude graanmolen die door behulp van de TU Delft is omgebouwd tot windmolen. Zo wordt een gedeelte van de eigen energie opgewekt.
 
 
 
Het enthousiasme en de passie van Bob Nolet is inspirerend. Vol trots vertelde hij in vogelvlucht de geschiedenis van Nolet. In 2016 bestond het familiebedrijf 325 jaar. En al deze jaren is er op dezelfde plek jenever gestookt. Maar de grootste verandering kwam in 1962. De vader van Bob, Carel Nolet Sr., had één missie, de Nolet distilleerderij redden. Er was een grote prijzenoorlog onder de jenever distilleerderijen in Schiedam die leidde tot een hoop faillissementen. Carel Nolet heeft twee jaar lang gezocht naar het perfecte recept voor kwaliteitsjenever. Iedereen verklaarde hem voor gek want jenever was een goedkope drank dat nooit in een hoog segment zou passen. Carel begon helemaal bij het begin en bracht de kolen ketel nr.1 in ere terug om aan de nieuwe jenever te beginnen. Met groot succes want KETEL 1 is in Nederland een echt begrip geworden. Maar het bedrijf moest blijven groeien. En zo werd in 1983 de Ketel One Vodka en in 2010 Nolet’s dry Gin geïntroduceerd.
 
Na de geschiedenisles van Bob nam hij ons mee naar de ketels waar de jenever wordt gestookt. Het was erg bijzonder om net na een prachtig verhaal over de geschiedenis van het bedrijf en ketel nr.1 dit allemaal in het echt te zien. Ik heb zelfs nog kolen mogen scheppen in the one and only ketel nr. 1! Ondanks dat alle ketels erg oud zijn is er ook hier alle benodigde technologie toegevoegd om het distilleer proces goed te kunnen managen.
 
We liepen verder door het oude gedeelte van het pand waar veel van de geschiedenis te zien is. Ook kwamen we langs de houten fusten met granen-eau- de-vie voor de KETEL 1 Jenever. Verderop lagen nog meer fusten. Maar deze waren voor de KETEL 1 Matuur. Een nieuwe gerijpte jenever die de familie Nolet zelf heeft ontwikkeld. Vanuit het oude gedeelte gingen we met de lift naar de cocktailbar. Hier krijgen bartenders trainingen maar denken ze ook mee over de bar-inrichting, nieuwe barconcepten en cocktails. Vanaf hier hadden we een goed zicht op het nieuwe distributiecentrum dat is verbonden met de productielijn door een vier meter hoge tunnel onder de Buitenhaven door. De rondleiding eindigde voor ons in de molen waar we met de lift naar boven gingen. We kwamen in een prachtig theater waar we een tot slot een film te zien kregen. Bij de reguliere rondleiding start je met de film ‘Generations’. Bij de gin rondleiding wordt de film ‘A timeless Mystery’ getoond. Deze hebben wij gezien en dit lijkt wel een speelfilm. Het was niet verrassend dat Nolet al meerdere prijzen heeft gewonnen op het Cannes filmfestival voor mooiste bedrijfsfilm.
 
Nolet Distillery is een heel bijzonder bedrijf. Het heeft een groot respect voor oude technieken en hun geschiedenis. En dit grote contrast met hypermoderne technologie voelt wel als de rode draad door het bedrijf. Tegenover de geavanceerde productiewijze van Nolet’s Dry Gin en het volledige geautomatiseerde distributiecentrum staan de ambachtelijke houten vaten met de granen-eau- de- vie voor KETEL 1 Jenever die zich op eeuwenoude, natuurlijke wijze dichten doordat het vochtige hout uitzet.
 
Op de fles KETEL 1 staat ‘’Wij nodigen u graag uit om, op afspraak, onze jenever stokerij te bezoeken. U kunt dan het ambachtelijke stoken met eigen ogen aanschouwen.’’ Het bedrijf is echt! En dit is iets wat andere bedrijven weleens verkopen, maar in de praktijk niet waarmaken. Nolet loopt hier juist niet mee te koop en dat siert het bedrijf. 
 
Na afloop vroeg ik ‘’Kan ik een flesje van jullie Gin kopen?’’ Het antwoord was dat er niets wordt verkocht in de distilleerderij. Ik werd doorverwezen naar de slijterij iets verderop. ‘’Laat hen het maar verdienen. En dan zie je gelijk een mooi stukje Schiedam.’’ Nobel zou ik het noemen.
 
Ik ben verkocht en drink graag net als mijn vader nu ook een Keteltje. Wil jij het zelf eens proberen? Hier kun je alle verkooppunten vinden. Als het je leuk lijkt om ook een rondleiding te doen door de Nolet distilleerderij, meld je dan hier aan.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen

Echt Spaans genieten bij Destino

Destino

Zeilvereniging De Bommeer

Watersportvereniging De Bommeer