Ontdekkingsreiziger op Rotterdam-Zuid (en verder)

Ontdekkingsreiziger op Rotterdam-Zuid (en verder)

Zoals elke Rotterdammer weet, bestaat de stad uit twee delen: de zuidkant en de restkant. Iedereen heeft een favoriete kant, die je vaak al koos toen je nog jong was. Ik koos voor de rest (noord, oost en west) en liet daarmee de woeste zuidkant met rust.

Totdat er ineens iets gebeurde: er werd een brug gebouwd van Hotel New York naar Katendrecht. Dit maakte regio zuid toegankelijk en populair. Er kwam een alternatieve Markthal (Fenix Food Factory), er verschenen hippe koffietentjes (Zeeuwse Meisjes, Kopi Soesoe, POSSE) en goede restaurantjes (Bistro du Bac). Oftewel, het onbekende zuid werd omgetoverd tot een waar foodwallah. En dus kon ook ik niet wachten het nieuwe gebied te ontdekken.

Sinds mijn horizon is verbreed, maak ik vaak tochtjes naar de andere kant van de brug en ik voel me daarbij als een ontdekkingsreiziger op zoek naar nieuwe parels in het wild (lees deze tekst met een licht ironische ondertoon). Telkens weer ga ik op avontuur: over de Erasmusbrug, langs Maashaven en richting Afrikaanderplein. Ook deze wijk is aan gentrification onderhevig. Tussen de oude kroegen komen nieuwe tentjes waar ik graag zit, espressobar Pretoria bijvoorbeeld, of Sate-lab.

"Zuid is innovatief en duurzaam!

Op een van mijn tochten fiets ik voorbij Afrikaanderplein en kom langs de wijk Vreewijk, een groene oase, een prachtige straat met mooie huizen en een vredige sfeer. Voordat ik het weet begin ik aan een prachtige fietstocht met als eindpunt Barendrecht. Het laantje rechts van me is versierd met rozenbottelstruiken en de strook links staat vol met olifantengras. Deze staan er niet voor de sier, maar om energie mee op te wekken. Het braakliggend terrein wordt nu dus gebruikt om duurzame energie mee op te wekken. Zuid is innovatief en duurzaam!

Ik nader Barendrecht en zie een soort boerderij met kippen en schapen. Het is zondagochtend en rustig, de winkels zijn nog dicht. De stad slaapt nog en ineens voelt het alsof ik op vakantie ben. Het lijkt hier net een waddeneiland: rustig, klein, dorps en ontspannen. Moeilijk om te geloven dat ik een half uur geleden nog in de drukke stad was. Ik besluit in een grote boog terug naar de stad te gaan en in de verte doemt een prachtig natuurgebied op: Het Zuidelijk Randpark. Ik zie molens, wandelpaden en fietspaden, maar ook een eetcafe met speeltuin midden in het gras.

Na een paar meter ben ik alweer bij het Zuiderpark en daarna volgen het Zuidplein en de drukte van de stad. Ik maak mijn weg terug naar het oude vertrouwde centrum en Rotterdam Noord, maar wel met een beetje weemoed naar het rustige, groene vakantiegebied dat ik zojuist heb ontdekt.

Ik verlang nu al naar volgend weekend, want dan spring ik weer op de fiets en ontvang met open armen wat Rotterdam Zuid me nog meer te bieden heeft. Welke verassingen heeft zij nog meer in petto en houdt ze nog verborgen onder de rook van Rotterdam?

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning
Boerderij het Lansingerland
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Workshops
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos
Wandelen & fietsen

Vanuit Zoetermeer het groen in

Prachtige route naar 'Bij de buurvrouw Maasland'

Bij de Buurvrouw Maasland