Ontdek de natuur in het najaar! 5 tips van de Gebroeders Groen

Ontdek de natuur in het najaar! 5 tips van de Gebroeders Groen

Je kent het wel, die dagen waar de zon volop schijnt en bij elke adem die je uitblaast een wolkje condens tevoorschijn komt. Lekker winters weer, koud maar o zo fijn!

Er is eigenlijk geen beter seizoen om er op uit te gaan. Wij als kou liefhebbers houden van zulk soort dagen. En laat het nu de afgelopen dagen net zulk weer zijn geweest. Het landschap is bij tijd en wijle magisch. In dit artikel nemen wij jullie dan ook mee op reis door de natuur in dit winter wonderland. Er is namelijk genoeg te ontdekken, zélfs in het najaar!

Bos, bos en nog meer bos.

Dat is ons advies tijdens de herfst. De gekleurde bladeren en de winterzon maken het een plaatje. Gelukkig is het dit jaar qua herfstweer erg stabiel. Niet te koud, niet te warm, nauwelijks vorst en geen herfststormen. Dit jaar kun je dus ook extra lang genieten van de verkleurde blaadjes die nog volop aan de bomen zitten. De beuken en eiken in ons land kleuren nog steeds prachtig geel en oranje. Tip! Maak bijvoorbeeld snel een mooie wandeling door het Staelduinse bos in s’-Gravenzande nu het nog figuurlijk in vuur en vlam staat.

Zeehonden kijken.

Juist, wie wordt er nou niet blij van zeehonden kijken? Met hun dikke isolatielaag van minstens vijf centimeter lijken het allemaal bolletjes pret vet. Verder hebben ze een grimas die net lijkt alsof ze altijd aan het lachen zijn. Afijn, met de Fast Ferry in Hoek van Holland, halte Berghaven, vaar je er zo naar toe. Vaak stopt de ferry speciaal even voor de passagiers bij het strandje van Beereiland waar de gewone en grijze zeehond voor pampus liggen. En het mooie is dus dat ze niet alleen in de zomer maar ook in de winter daar liggen. Succes gegarandeerd (bij laagwater).

Vogels!

Met de winter voor de deur zoeken veel vogels ons land op en ook elkaar. Dit zorgt er af en toe voor dat sommige vogels ineens veel ‘makkelijker’ te zien zijn. Hier maken wij natuurlijk graag gebruik van. Ga bijvoorbeeld roestende ransuilen kijken. Zij zoeken elkaar in het najaar op en zitten zo de koude winter uit in bomen. Ook komen er in het najaar roodborstjes uit het verre noorden (Siberië bijvoorbeeld) naar Nederland toe.

Het leuke is dat deze roodborstjes nog nooit een mens gezien hebben en dus echt niet band zijn. Voor je het weet komen ze praktisch op je schoot zitten. Wanneer de winter echt koud wordt en de sloten dicht vriezen, komen schuwe watervogels tevoorschijn. Ze zoeken dan graag een wak op. Dit is dan ook de beste tijd om op zoek te gaan naar bijvoorbeeld roerdompen op het ijs in de Rietputten (Vlaardingen) of naar waterrallen in het Zuiderpark (Rotterdam).

Roodborstje komt ons gezelschap houden in de moestuin

Waterral op het ijs in het Zuiderpark

Mannetje wintertaling op het ijs in het Zuiderpark

Paddenstoelen

Ons vorige artikel ging over paddenstoelen in de stad, maar daarbuiten zijn er natuurlijk nog veel meer te zien. Paddenstoelen zijn er heel het jaar door, maar deze herfst is tot nu toe lekker warm en ook zeker net zo nat en hierdoor wemelt het van de schimmels. Wij vinden het een must om bij deze verscheidenheid en pracht stil te staan. Want er zijn misschien geen bloemen meer, maar er zijn wel paddo’s. Zo zien wij in de duinen de duinveldridderzwam. En in het Staelduinse bos een wimperzwam en de echte judasoor. Onze favoriet die je echt niet over het hoofd mag zien, maar je al wel snel doet, is de kleine beukenbladmycena. Deze is namelijk echt ieniemienie! Enfin, wij hebben ons hart weer opgehaald aan de bonte vormen en kleurenpracht die juist nu overal te vinden is en dat zouden jullie ook moeten doen.

Tonderzwammen op dode beuk in het Staelduinse bos

 Duinveldridderzwam

Kleine beukenbladmycena

Het strand en de duinen

Het strand en de duinen blijven aantrekken ongeacht het seizoen. Het helmgras blijft fier wapperen in de zilte wind en het zand vult nog altijd je schoenen. De oranje bessen van de duindoorn zorgen in dit jaargetijde voor het perfecte wintervoedsel voor vele vogels en langs de kustlijn rennen drieteenstrandlopers voor de branding langs.

Er is nog veel meer moois te zien, maar wij gaan ditmaal op zoek naar onze favoriete wintergroente, namelijk winterpostelein. Dit van nature uit Noord-Amerika afkomstige plantje is knapperig maar smaakt des te zachter en zit vol met vitamine C. Wij vinden het heel lekker in stamppot. De duinen staan er vol mee en wanneer je het hart van de plant laat staan maakt het groene pareltje gewoon weer nieuwe bladeren aan. Een fraai duingebied is de Van Dixhoorndriehoek. Hier waan je je buiten het strandseizoen in een verlaten gebied! En indien je niet kan wachten op de stamppot is er het knusse PLSTK Café in de Zeetoren waar je ook nog eens perfect de zon in de zee kan zien zakken.

Winterpostelein in de duinen

Ga er deze herfst en winter dus lekker op uit en eindig net als ons, zoals het hoort na een frisse winterdag, met je voetjes bij het haardvuur en een lekkere warme choco in je hand. Héérlijk.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden