Ontdek de getijdengebieden in en rondom Rotterdam

Ontdek de getijdengebieden in en rondom Rotterdam

In de komende jaren zullen verschillende plekken langs de rivier de Maas worden omgetoverd tot getijdenparken. In tegenstelling tot de harde en hoge oevers die iedereen kent, zullen sommige oevers van de rivier weer worden afgevlakt, zodat het getij weer vrij spel kan hebben. 

Superfijn voor de recreërende mens en voor de flora en fauna natuurlijk. Wij gingen dit keer op pad, gewoon in de stad, om zelf twee van deze dynamische plekken te ontdekken. De onbekende, maar zeker verrassende Vijfsluizerhaven en het bekendere, weelderige Eiland van Brienenoord.

Lang leve de Maas

Zeg je Rotterdam, dan denk je aan de haven en de Maas. In de Maasstad kunnen we niet zonder deze rivier en toch zijn er maar weinig plekken waar je daadwerkelijk met je voeten in het water kan staan. Men zag de rivier als iets dat in toom moest worden gehouden, maar hier komt langzamerhand verandering in. De rivier krijgt weer de ruimte!

Op tientallen plekken langs de Maas en de Nieuwe-Waterweg wil de gemeente Rotterdam in samenwerking met andere partijen, de getijdennatuur weer terugbrengen. Deze ontwikkelingen komen samen in het grootschalige project ‘De rivier als Getijdenpark’. Puik plan wat ons betreft, nooit meer de stad uit om bijzondere natuur te zien!

Vijfsluizerhaven

Normaal rijd je er met hoge snelheid doorheen, maar recht op de Beneluxtunnel ligt een waar getijden pareltje. De Vijfsluizerhaven is in 2015 uitgediept en in verbinding gebracht met de Nieuwe Maas. Het resultaat is een fantastisch deltagebiedje. Het natuurgebied is nog steeds omringd door industrie, maar voelt toch als een plek waar de natuur zijn gang kan gaan.

Staand op de slikken, gebieden die zijn ontstaan onder invloed van het getij, waan je je temidden van Schiedam toch in de natuur. Of zoals het informatiebord zo mooi zegt: ‘Het meest oorspronkelijke stukje natuur’ in Schiedam. Want vroeger, wel zo’n 750 jaar geleden, zag het er overal rondom de Maas zo uit.

Wij gingen een kijkje nemen, en ondanks dat het maar een klein haventje is, vonden we een keur aan dieren en planten. In de weelde aan riet vonden we Puttertjes, vlogen Glazenmakers en hoorde we de herkenbare kreten van Kieviten. Verder kleurden de bermen prachtig blauw, geel en wit, van de Cichorei (wilde witlof), het Boerenwormkruid en de Wilde peen ook wel Vogelnestje genoemd.

Op de slikken zelf groeide onder andere Zegge, Russen en Moeraszuring. Op het water vonden we Knobbelzwanen, Wilde eenden en Kuifeenden. En het schijnt dat je er zelfs zeehonden kan spotten, maar helaas hebben wij die niet gezien. Wat ook mooi is, is het feit dat je er zo even naar toe wandelt vanaf de parkeerplaats van metrostation Vijfsluizen!

Eiland van Brienenoord

Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Dit hinderde de doorstroming en werd een gedeelte van het buitenste deel van de plaat afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. En voilà het Eiland Van Brienenoord was geboren.

Via een schattig bruggetje kom je het eiland op en in een klein uurtje wandel je het eiland rond. Tijdens ons ontdekkingsrondje merkte we al gauw dat het kleine eilandje verrassend veel verschillende habitats heeft.

De poel, ooit een oude bouwput, bood ons zomaar de als schuw te boek staande Dodaar en een weelde aan bloemen, zoals de Zwanenbloem en de Watergentiaan.

Loop je een stukje verder (en doe je het rondje linksom) dan kom je juist weer bij een wat droger stukje van het eiland en heb je van die mooie typische bospaadjes.

"al dit moois met de skyline van Rotterdam op de achtergrond

Aangekomen aan de oostkant van het eiland bevinden we ons recht onder de Brienenoordbrug. Tussen de dikke cementen palen van de brug vind je hier de speciaal aangelegde getijdengeul. En zoals elk getijdengebied levert dit altijd verrassende flora en fauna op.

Zo bood het eiland en de getijde ons een Oeverloper, een Chinese wolhandkrab, Grote kattenstaart, en de mooie gele bloemen van de Late guldenroede. En al dit moois met de skyline van Rotterdam op de achtergrond, wie had dat verwacht? Bovendien bestaat het plan om in 2019 nog een extra getijdengeul aan te leggen!

Wat brengt de toekomst voor de rest van de Maas?

Onze nieuwsgierigheid bracht ons ook nog op twee andere beoogde getijdengebieden, namelijk het Mallegatpark in Feijenoord en de Groene Poort Noord bij Maassluis. De transformatie is hier nog niet begonnen, maar staat wel gepland.

Op deze plekken kun je, wat ons betreft, goed de verschillen zien. Het doet wat desolaat aan en er zijn bijna geen vogels te bekennen, terwijl er zoveel mogelijk is. Vanuit onze visie, reden te meer om maar snel aan de slag te gaan!

Wij hebben genoten in de getijdennatuur en vonden de tegenstelling tussen de mini waddengebieden en de stad heel bijzonder. Wij raden je dan ook zeker aan om zelf de laarzen aan te trekken en er op uit te gaan!

Of ga mee met een van de struintochten georganiseerd door ARK-natuurontwikkeling en het Zuid-Hollands Landschap. Sla je dit advies in de wind… ook niet erg, want dan komt de getijdennatuur wel naar jou toe. Want zelfs de Maasboulevard en de Maashaven moeten op den duur getijdenparken worden.

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden