De stadswijngaard van Den Haag

De stadswijngaard van Den Haag

Pulpen, persen en kneuzen zijn niet langer termen die enkel aan Franse wijnboeren zijn voorbehouden. Ook jij kunt aan de slag bij de Haagse Stadswijngaard. Omgeven door flats ligt in de wijk Laakhaven in Den Haag een heus stukje Frankrijk. Maak je eigen wijn en geniet van deze Haagse weelde.  

Wijnkenner en inititiatiefnemer Tycho Vermeulen neemt je bij de hand om samen een heerlijk streekproduct te produceren. Als onderzoeker bij Wageningen UR is Tycho dagelijks bezig met tuinbouw en plantenteelt, daarnaast experimenteert hij sinds zijn studententijd met het maken van wijn. Eigenlijk is het dus niet meer dan logisch dat hij initiatiefnemer is achter deze Haagse Stadswijngaard. 
 

Positieve impuls

In de Stadswijngaard experimenteert Tycho niet alleen met een nieuw wijnteeltsysteem, even zo belangrijk vindt hij het gegeven dat de wijngaard ook een plek is waar je samen lol hebt! “De wijngaard geeft duidelijk een positieve impuls aan de wijk en de  bewoners zijn dan ook erg enthousiast. Ze vinden het leuk dat er in de wijk een groen initiatief als dit te vinden is en houden de ontwikkelingen nauw in de gaten”, aldus de wijngaardier.
 

Dertig enthousiastelingen

Druivenstruiken leasen

Als initiatiefnemer heeft Tycho een derde van de grond in beheer. De druivenstruiken die hier groeien worden gebruikt voor de cursussen wijn maken. De rest van de druivenstruiken worden geleased door dertig enthousiastelingen. Allen hebben een jaar lang tien struiken in beheer en zij verzorgen 'hun kindjes' tot ze rijp zijn voor de pluk. 
 

Creatieve oplossingen

Tycho begeleidt de deelnemers een jaar lang. Afgelopen jaar deed hij dit voor het eerst. Ondanks zijn ervaring met de wijnteelt kwamen er toch een aantal onverwachtheden om de hoek kijken waar hij snel op moest anticiperen. “Ik kreeg te maken met droogte en wespen en moest daar snel creatieve oplossingen voor verzinnen”. Stil zitten was er dus niet bij. Nu Tycho de cyclus eenmaal heeft doorgelopen verwacht hij dat het komend jaar wat soepeler gaat. 
 

Perfect voor de Haagse grond

Wie denkt dat druiven in Nederland niet kunnen gedijen heeft het mis. Tycho vertelt dat bepaalde rassen hier prima groeien. “De Johanitter is een sterke druif die vroeg rijp is en daarom perfect voor de Haagse grond. Deze druif levert echt een lekker wijntje op”. Met de rode wijn is het nog wat meer zoeken. Uit nieuwsgierigheid wordt de wijn vaak direct geopend en dit komt de smaak niet ten goede. Als je hem langer dicht laat smaakt hij beter. Geduld is een schone zaak. 
 

De luie kweker

Innovatieve manier van telen

Naast het kweken van traditionele druiven is Tycho druk met de ontwikkeling van een innovatieve manier van telen. “Ik ben een druivenplant aan het kweken die je op tafel kunt zetten” Ze groeien niet, zoals traditioneel, in de grond, maar op kleikorrels. “Het is de perfecte oplossing voor de luie kweker. Je kunt hem oogsten en daarna ben je er klaar mee”. 
 

Meer informatie

Op dit moment is het rustig in de Haagse Stadswijngaard. De planten zijn in winterrust, maar waarschijnlijk wordt de boel vanaf februari weer een stuk levendiger. Helaas kun je voor komend jaar geen planten meer leasen. Wel ben je natuurlijk welkom bij de workshops wijn maken en diverse proeverijen later dit jaar. Voor meer informatie kijk je op www.haagsestadswijngaard.nl.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden

Hildebrandplein 1005
2521 Den Haag

Kunst & cultuur

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen

Honey Highway

Op Hodenpijl
Workshops
Dreams skate- en surfschool & shop
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Natuur- en vogelwacht Rotta
Workshops

Vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen

Ackerdijkse plassen
Streekproducten

Tip van bosbaas: Smakelijke rozenbottels

Westduinpark Den Haag
Westlands Museum
Familie & kids
Kunst & cultuur
Streekproducten

Japanse Sierkwee; heerlijk in een toetje met ijs, of over je muesli!