Het Westerpark

Het Westerpark

Het Westerpark bij Zoetermeer is inclusief water en golfterrein 225 hectare groot. Het kenmerkt zich door een grote verscheidenheid in landschap en plantengroei.

Het Westerpark dankt haar naam aan het het vele water. Water dat kunt u verkennen met waterfietsen en roeibootjes. De grote varieteit aan planten, dieren en landschappen ontdekt u in de natuurtuin. Het Westerpark is zowel vanaf het land als vanaf het water een prachtig gebied.

 

Waterfiets of bootje

In het zuiden en zuidwesten van het park vormen puinbergen een geluidswal langs de A12 voor de wijk Meerzicht. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw werden de puinbergen beplant met bos. Hier liggen voetbalvelden en een golfbaan. In het noordwesten is een bowlingcentrum met terras waar u waterfietsen of een bootje kunt huren. Rondom een oude bunker is een speeltuin waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten. Diverse ruiterpaden maken verrassende routes door het Westerpark mogelijk. 

 

Grote rijkdom

Dankzij de verscheidenheid en enorme waterrijkdom is het park weelderig groen. De aanplant van de vele inheemse bomen en struiken heeft voor een grote rijkdom aan natuurwaarden gezorgd. Er komen in het Westerpark dan ook veel bijzondere soorten wilde planten, broedvogels, dagvlinders, libellen en vleermuizen voor. 

 

Natuurlijk beheer

Het beheer van het park is zoveel mogelijk op de natuur gericht. Zo blijven in de bosgebieden en struwelen omgewaaide en omgetrokken bomen gewoon liggen. Gesnoeide takken worden op houtrillen gelegd, dit zijn prachtige schuilplaatsen voor vogels en kleine zoogdieren. De schitterende bloeiende graslanden worden beheerd als hooiland. Midden in het Westerpark grazen Drentse heideschapen, ook zij helpen mee bij het beheer. Sommige eilandjes zoals het Vogeleiland in de slingerende watergangen worden helemaal niet beheerd. Hier kan de natuur haar gang gaan.
 

Natuurstergebied

Het hart van het Westerpark is een groot eiland omgeven door waterpartijen. Dit eiland heeft de status 'natuurstergebied' en is bedoeld voor natuurrecreatie. Natuurontwikkeling en natuurbeleving staan hier centraal. De singels van populieren en struwelen, afgewisseld met hooilanden, herinneren aan de oude kavelstructuur van de polder. De waterpartijen vormen één van de belangrijkste waterbuffers van Zoetermeer. Het vele riet zorgt voor de zuivering van het water.
 

De Natuurtuin

Op het eiland ligt ook de Natuurtuin. Een paradijsje, waar oude landschappen te zien zijn. De Natuurtuin is bereikbaar via een ophaalbruggetje. De Natuurtuin is open van half maart tot en met half november.
 

Meer informatie

Wilt u de Natuurtuin bezoeken of bent u nieuwsgierig naar de diverse wandel- en fietsroutes? Kijk dan op de website van de gemeente Zoetermeer. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar jij bestuivers blij mee kunt maken!

Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur

Honey Highway: De snelweg naar biodiversiteit

Ontspanning

Wijn proeven bij wijnboerderij Vlaardingen

Wijnboerderij Vlaardingen

Ackerdijkse plassen

Ackerdijkse plassen
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops