Natuurmonument de Rietputten

Natuurmonument de Rietputten

Ten westen van Rotterdam, vlakbij Vlaardingen, ligt een klein natuurgebied met de naam Rietputten. Van zonsopgang tot zonsondergang kunt u hier heerlijk wandelen tussen het ruisende riet en zingende rietvogels. Het wandelpad loopt over oude kades en is tegenwoordig een geliefd rondje voor omwonenden.

De Rietputten zijn ontstaan doordat hier eind jaren '90 bagger is gestort in een baggerdepot. Het gebied ligt daardoor hoger dan de omgeving. Op het baggerdepot heeft zich natte rietnatuur ontwikkelt waar vandaag de dag veel rietvogels een huisje hebben gevonden.
 

Rietvogels in de Rietputten

Het riet heeft zich de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen. In het natuurgebied is er nu een combinatie van jong en oud riet. Zo is er hier voor allerlei soorten rietvogels een plekje te vinden om naar voedsel te zoeken of te broeden. De rietgors met z'n zwarte kopje vliegt vast voorbij. En juist op het oude riet komen het bijzondere baardmannetje en roerdomp af. Deze schuwe vogels zult u niet vaak zien. Misschien is het 'ge-hoemp' van de roerdomp wel te horen.
 

Slimme baardmannetjes

Vooral bijzonder in het gebied is de grote populatie zeldzame baardmannetjes, de grootste groep van Zuid-Holland. Deze slimme moerasvogel eet zomers insecten en past zijn maag aan zodat hij in de winter zaadjes kan eten.
 

Meer informatie

De Rietputten is één van de gebieden die Natuurmonumenten beheert. Op hun website kunt u er alles over lezen.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Familie & kids
Ontspanning
Wandelen & fietsen