Een dag als valkenier

Een dag als valkenier

Wie weet vindt de pelikaan je wel een schatje en komt hij met je 'kroelen'. Dat doet hij in ieder geval wel om zijn genegenheid aan Ben de Keijzer van De Roofvogelboerderij in Berkel en Rodenrijs te tonen. Leer alle vogels kennen tijdens een van de vogelworkshops op de Roofvogelboerderij. 

Je kunt kiezen voor een meet & greet met de dieren, maar het is ook mogelijk om de kleine kneepjes van het valkerij ambacht te leren. “Het is prachtig om de doordringende blik in de ogen, de machtige klauwen en de enorme spanwijdte van de vleugels van dichtbij te ervaren”, aldus de eigenaar. Er zijn diverse arrangementen dus of je nu een workshop met je gezin, bedrijf of vrienden wilt. Het kan allemaal.
 

Niet lui, maar efficiënt

“Lui wil ik ze niet noemen, eerder efficiënt”, lacht Ben als hij over de roofvogels op de boerderij vertelt, maar voor de lol een uurtje vliegen komt niet voor in het vocabulaire van deze vogels. Net als andere roofdieren zijn ze heel doelgericht. Ze besteden zo'n uur per dag aan jagen en eten en de andere 23 uur zitten ze liever op een stok om uit te buiken.
 

De juiste porties

Vliegen met gezonde trek

Door middel van beloningen kun je vogels het meeste leren. “Als zij een lekker hapje zien, krijg je ze meestal wel over de streep”, lacht Ben. Dit gaat niet altijd op. Als de roofvogels propvol zitten, vliegen ze niet meer zo hard voor een stukje vlees of vis. Daarom is de eigenaar heel bewust bezig om de dieren op de goede momenten de juiste porties te voeren. “Als ik morgen een roofvogelshow heb, moet ik daar vandaag al over nadenken, zodat ze de volgende dag met een gezonde trek kunnen vliegen. Honger hebben de dieren echter nooit”, verzekert de roofvogeleigenaar.
 

Bioritme

De natuurlijke behoeften van de dieren worden in de gaten gehouden op de roofvogelboerderij. Zo kunnen de roofvogels ervoor kiezen om beschut of juist in de zon te zitten en ook traint Ben ze afgaand op hun bioritme. Zo traint en voedert hij de nachtuilen als het donker is. Ben traint niet met alle vogels die hij bezit. “Als de dieren geslachtsrijp zijn en in een hoek gaan baltsen, worden er broedkoppels gevormd. Immers, wat is er nu mooier dan je met een mooie vrouw voortplanten?”, lacht de eigenaar.
 

Lekker 'kroelen'

Roofvogels spreken tot de verbeelding. Daarnaast zijn ze goed te trainen, veel beter dan pelikanen, kauwen en duiven bijvoorbeeld. Maar Ben vindt het ook geweldig om alle andere soorten te trainen. Zo vliegt de Berkelaar met succes met duiven en ook heeft hij een aantal pelikanen en ooievaars die goed luisteren. “Het leuke aan het werken met pelikanen is dat zij, in tegenstelling tot roofvogels, heel sociaal zijn. Als ik heel intensief met een pelikaan bezig ben geweest, komt hij bij me 'kroelen'. Dan kleppert hij met zijn bek tegen mijn hoofd. Bij roofvogels kun je zoiets wel vergeten. Bij hen draait het enkel om voedsel”.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Roofvogelboerderij
Kleihoogt 7
2651 KV Berkel en Rodenrijs
tel: 06 242 97 941
 
Workshops

Ontdek de Slow Flower Movement met Veld en Vaas

De Delflandhoeve
Ontspanning
Workshops

Kom met Iddo mee naar buiten en ervaar de kracht van de eerste zonnestralen

De Delflandhoeve
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Familie & kids
Familie & kids
Kunst & cultuur

Op vakantie bij de buren: B&B Rechthuis van Zouteveen

B&B Rechthuis van Zouteveen
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Ontspanning

Genieten op de Rottemeren

Botenverhuur van Vliet
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Familie & kids
Ontspanning
Streekproducten
Sport & avontuur
Boerderij het Lansingerland
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur

Overtraining: hoe voorkom je het?

Ontspanning
Sport & avontuur