Een must voor vogelliefhebbers

Een must voor vogelliefhebbers

In de Aalkeetpolder kunnen vogelliefhebbers hun hart ophalen. Dit gebied tussen Vlaardingen en Maassluis beschikt over rietlandschap, bos, park en polder. Kortom, allerlei verschillende vogels hebben hier hun thuisbasis. Heel bijzonder is het baardmannetje dat in dit gebied te vinden is. In de winter zijn deze dieren goed zichtbaar. Ga je mee op ontdekkingstocht naar deze bijzondere vogel? 

Loek Batenburg van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Waterweg-Noord vertelt dat de Aalkeetpolder uit twee gedeelten bestaat, namelijk de Aalkeet-Buitenpolder en de Aalkeet-Binnenpolder. Deze twee gebieden worden gescheiden door De Zuidbuurt. Dit is een stokoud weggetje, waar diverse heel oude boerderijen liggen. De Binnenpolder herbergt veel rietvogels, terwijl in de Buitenpolder juist de weidevogels bivakkeren.
 

Zeldzame moerasvogels

Wat te denken van de snor

Bijzonder zijn de zeldzame moerasvogels in de Rietputten: wat te denken van de snor, rietzanger en roerdomp? Loek vertelt dat er zelfs mensen uit België en Duitsland komen om deze vogels te bewonderen. En dan te bedenken dat dit gebied oorspronkelijk bedoeld was als locatie voor bouw- en sloopafval, met zand uit de Krabbeplas als afdeklaag.
 

Rietpluimen

Naast al die Duitsers en Belgen zijn Mirjam de Vroomen en haar man Klaas uit Amsterdam ook gek op rietvogels. Via de website www.waarneming.nl, kwamen zij erachter dat er een groot aantal baardmannetjes in de Rietputten te zien is. In de winter zijn deze dieren goed zichtbaar. Ze komen dan naar de bovenkant van de rietstengels om het zaad uit de rietpluimen te halen. Een goed moment om deze dieren op de kiek te zetten. Mirjam vertelt dat zij voor deze excursie twee dagen hebben uitgetrokken. Vogels fotograferen blijkt een klus waar je geduld voor moet hebben.
 

Baardmannetje

Mirjam en Klaas geven hun oren de kost. “Als je een geluid hoort dat klinkt als een elastiekje waaraan je trekt, weet je dat er een baardmannetje in de buurt is. Camera in de aanslag en schieten maar. Na een dag heeft Mirjam een foto waarmee ze erg tevreden is; een prachtig baardmannetje dat trots zijn blauwe kopje opricht.
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Maassluissedijk 201 - 203
3133 KA Vlaardingen
 
Voor meer informatie klik hier
Ontspanning
Ontspanning
Sport & avontuur

Vleermuizen in de schemering - Staelduinse Bos

Het Staelduinse bos
Familie & kids
Ontspanning
Overnachten
Sport & avontuur
Boerderij het Lansingerland
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur