Natuurwandeling in de Groenzoom

Natuurwandeling in de Groenzoom

Wat een heerlijke middag en wat een fijne natuurexcursie! Na een lange onderbreking kan Cor Noorman, de beheerder van natuurgebied De Groenzoom, eindelijk weer van start om zijn liefde voor de natuur tijdens zijn rondleidingen over te brengen. Cor legt interessant én helder uit wat er allemaal te zien is in zijn gebied. Echt een aanrader om met hem mee te lopen.

In de zomermaanden juli en augustus 2021 geeft Cor iedere woensdagmiddag van 13.00-15.00 uur rondleidingen in het gebied. Per wandeling kunnen er maximaal 15 personen mee, aanmelden is noodzakelijk via beheer@degroenzoom.nl . Voor meer informatie kijk op de website.

De Vroege Glazenmaker

Wij liepen op een stralende woensdag mee vanaf parkeerplaats Meerweg, tussen Pijnacker-Klapwijk en Berkel. De zon zorgt ervoor dat vlinders, juffers en libellen zich meer laten zien. Cor wijst ons op de Vroege Glazenmaker, een oranjebruine libel. Ook zien we een Lantaarntje, een grote blauwe juffer. Het verschil met een libel is dat een juffers zijn vleugels op zijn rug inklapt, als hij/zij ergens op een tak of rietstengel zit. Ook zien we verschillende soorten vlinders: het klein geaderde witje, een atalanta, een vosje. Hoe meer de zon gaat schijnen, hoe meer vlinders er tevoorschijn komen.
 
 

Moerasgebied

We lopen een rondje om het moerasgebied en zien de ganzen, eenden, meerkoeten, waterhoentjes allemaal met opgroeiend kroost. Een verrekijker is handig om het kleine grut goed te bekijken. Zo zag ik mijn eerste rietgros al zingend vanaf zijn zangpost in een wilg. Een prachtig rietvogeltje met een zwarte kop en keel, een witte halsband en een dunne witte baardstreep.
 

Glanshaverhooiland

Cor vertelt trots dat het gebied sinds zijn aanstelling in 2016 zich steeds meer ontwikkeld als een echt glanshaverhooiland. Een matig voedselrijk grasland, waar kruiden en talrijke bloemen groeien. Vandaag zien we bloeiende klaprozen, kamille, brunei, ratelaar, volop witte klaver en nog veel meer. Een weldaad voor bijen, vlinders en allerlei insecten. Helaas hebben we vandaag niet het geluk de kleine marterachtige te spotten. Maar die zijn er wél: kort geleden stond er een hermelijn ineens midden op het pad. Kortom teveel om in één wandeling alles op te nemen.
 

Wandel ook mee

De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied tussen grofweg Pijnacker, Berkel en Rodenrijs en Zoetermeer. Een prachtig weide-, plassen- en slotengebied grenzend aan de N470. Wil je ook een keer meewandelen met een van de natuurwandelingen? Kijk hier voor meer informatie. 
 
 
Bekijk meer foto's en natuurtips van Marike via haar Instagram: Marikewandelt.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Ontspanning

De lucht in bij Kompassie Yoga Studio

Kompassie Yoga Studio

Hardlopen in het wild

De Broekpolder
De Roofvogelboerderij
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Wandelen & fietsen

De ideale zondag: Uitwaaien aan het Zuiderstrand

Zuiderstrand Den Haag

Broedseizoen! Dit kun jij doen om dieren en hun jongen te helpen