Natuurfotografie op Landtong Rozenburg

Natuurfotografie op Landtong Rozenburg

Na een heldere zomernacht in augustus, sta ik vroeg op om er lekker op uit te trekken. Deze ochtend naar een verborgen parel in onze omgeving: Landtong Rozenburg. Natuurlijk gaat de camera weer mee. Onderweg laat ik je zien hoe een goede achtergrond je foto’s sterker maakt. En reken maar dat de Landtong spectaculaire achtergronden te bieden heeft!

De Landtong ligt ten westen van Rozenburg. Je komt er door in Maassluis het pontje te nemen, of vanaf Rotterdam met de auto via de A15. De Landtong ligt aan de overkant van de Nieuwe Waterweg (hier officieel het Scheur genaamd) en strekt zich uit tot Hoek van Holland. Daarmee is hij maar liefst 10 kilometer lang. Ten zuiden van de Landtong ligt het Calandkanaal.
 
 
Het is nog ruim voor zonsopkomst als ik langs de Noordzeeweg parkeer en het eerste grote veld op loop. Het mooie van dit gebied is dat er geen wandelpaden zijn, je mag er heerlijk struinen. Op het veld ligt er al meteen een mooi donkere hooglander op me te wachten. De Schotse hooglanders houden hier, samen met de wilde konijnen, het landschap open. Jonge boompjes krijgen geen kans.
 
De donkere hooglander ligt prachtig verscholen tussen het jakobskruiskruid. Dat staat zo hoog, omdat hooglanders deze giftige plant niet eten. Achter het dier kleurt de lucht al mooi rood. Van dit mooie tafereel maak ik twee foto’s. Bij de eerste houd ik geen rekening met de achtergrond.
 
De koe staat er mooi groot op, maar dat gaat ten koste van drie bomen op de achtergrond. Die zijn hun toppen kwijtgeraakt. 
 
Ik zoom iets uit en maak de foto opnieuw. 
 
Snijd bomen op de achtergrond als het even kan niet af. Dat maakt de foto vaak beter.
 
Zo komt deze koe mooi tot haar recht. Een stukje verderop ligt haar kalfje. Zo in het ochtendgloren liggen ze er samen prachtig bij.
 
 
Het is de hoogste tijd om te onthullen waarom ik juist in dit gebied met de achtergrond aan de slag ga. Met een wijde boog loop ik om de koeien heen, om ze van de andere kant te fotograferen. Op Landtong Rozenburg levert dat een totaal andere foto op!
 
Door je om het onderwerp heen te bewegen, heb je veel invloed op de achtergrond van je foto. 
 
Achter de bomenrij is zojuist de zon opgekomen. Ik loop naar de Nieuwe Waterweg om de zonsopkomst boven Maassluis te bekijken. Onderweg kom ik de andere grazers van dit gebied tegen. ’s Ochtends zijn hier tientallen konijnen te zien.
 
 
De zonsopkomst boven het water is prachtig vandaag. Alsof het al niet mooi genoeg is, zwemt er net een groep zwanen langs. Wat een geluksmoment!
 
 
Dan hoor ik achter me een chagrijnig gebrom. Het is een enorme stier met een flink ochtendhumeur. Hij loopt van me vandaan in de richting van het fietspad. 
 
Het fietspad is hier het enige pad dat er te vinden is en loopt door tot het einde van de Landtong. In sommige gevallen zul je even moeten afstappen.
 
Houd bij hooglanders 25 meter afstand. Bij zo’n enorme stier houd je die afstand natuurlijk vooral voor je eigen welzijn.  Maar in andere gevallen houd je de afstand voor het welzijn van het dier. De hooglanders vinden het namelijk niet prettig als mensen te dicht in hun buurt komen. Deze foto’s zijn dan ook genomen met een telelens.
 
Een stukje verderop neem ik plaats in het veld en kies ik alvast een mooie industriële achtergrond. De stier volgt keurig het fietspad en loopt zo mijn foto in. Nergens anders komen natuur en industrie zo mooi in één beeld samen.
 
Draai het eens om. Kies eerst de achtergrond en daarna de voorgrond.
 
Achter de stier komt de rest van de kudde aangelopen. Wat zijn er dit jaar een hoop kalfjes geboren!
 
 
Ik laat de groep rustig langs me heen trekken. Eén kalf houdt stil en kijkt me nieuwsgierig aan. Die wil op de foto! Ik maak twee portretfoto’s. Zie je het verschil in achtergrond?
 
Houd bij portretfoto’s de achtergrond zo rustig mogelijk. De bloemenexplosie achter het rechteroor leidt hier de aandacht af van het onderwerp.
 
 
De kudde trekt verder. Ik zeg de hooglanders gedag en ga op zoek naar onderwerpen waar ik wél dichtbij kan komen. Tijd voor wat macrofotografie, lekker close-up!
 
Ik begin met een bijzonder plantje dat hier veel groeit: het geurige watermunt. Net als van gewone munt kun je er thee van zetten.
 
Als je zo dicht op het onderwerp kruipt, vervaagt de achtergrond snel. De foto wordt interessanter door de gele bloemen van het kruiskruid als achtergrond te kiezen.
 
Ik loop naar een nat veldje, waar naast watermunt nog veel meer moois bloeit. 
 
 
Steeds probeer ik een rustige en kleurrijk achtergrond te kiezen. Het fijne van het fotograferen van bloemen is dat je daar alle tijd voor kunt nemen. 
 
Ereprijs (geel), vergeet-mij-nietje (blauw), wilde peen (wit) en koninginnekruid (roze).
 
De zon kruipt hoger en hoger en er komen steeds meer insecten tevoorschijn. Ik zet er een paar op de foto.
 
Een kleine vuurvlinder en een hommel.
 
De atalanta.
 
Al is het laat in het seizoen, toch kom ik de fotogenieke zebrarups tegen. Hij eet wél van het giftige jakobskruiskruid en kan er goed tegen. Sterker nog, door het kruid te eten wordt hij zélf giftig. Zelfs als hij zich komend voorjaar ontpopt tot sint-jakobsvlinder is hij zo veilig voor insecteneters.
 
De zebrarups.
 
Als ik het struingebied verlaat, liggen de meeste hooglanders rustig te herkauwen. Tenslotte zal ik nog even in sneltreinvaart langs de andere bezienswaardigheden van de Landtong rijden. Ik begin op de uitkijktoren die daar in de verte staat.
 
 
Vanaf deze 15 meter hoge uitkijktoren kijk je uit over de Landtong, de Botlek, het Calandkanaal en de Petroliumhavens. Een absoluut hoogtepunt!
 
Het Calandkanaal met de Petroleumhavens.
 
De Noordzeeweg voert verder langs de indrukwekkende Maeslantkering. Als je geluk hebt, passeert er net een groot schip.
 
De Maeslantkering.
 
Tenslotte een tweede weids uitzicht aan het eind van de weg, bij Het Kompas. 
 
Links de Maasvlakte, rechts Hoek van Holland en de Noordzee recht vooruit. 
 
Vlak naast Rozenburg ligt het Calandpark. In dit veelzijdige park kun je onder andere wandelen, paardrijden, mountainbiken, skaten, en picknicken. 
 
Op Landtong Rozenburg kun je je de hele dag vermaken! Ik wens je er veel plezier toe, en… mooie foto’s!
 
Meer natuurfotografietips? Lees de blog van Bas over het standpunt en over de gulden snede.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Wandelen & fietsen

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust

Ruwe prikkelende schoonheid, een plantenwandeling in het Westduingebied