Natuurfotografie in Ommetje 11

Natuurfotografie in Ommetje 11

Op een vroege ochtend in april wil ik je graag laten kennismaken met Midden-Delfland. Ondanks dat het gebied ingeklemd ligt tussen de grote steden in onze omgeving, kun je hier verrassend ver kijken. De mooiste vergezichten zijn te vinden in Ommetje 11, een ommetje dwars door de weilanden. Volgens mijn vader is dit het mooiste ommetje. En hij kan het weten, want hij heeft ze allemaal gelopen!  

Door de weidsheid kun je hier tijdens het wandelen prachtige foto’s maken. Ik laat je straks ook kennismaken met ‘de regel van derden’. Dat is een trucje uit de fotografie dat je foto’s in één klap de wauwfactor geeft.  
 
 
Helaas hangt er deze ochtend een dikke laag mist boven de weilanden en kan ik nauwelijks vijftig meter ver kijken. Gelukkig doet de zon flink zijn best om de mist te verdrijven.  
 
 
Een halfuurtje na zonsopkomst kleurt de mist prachtig rood. In de vele plassen langs de route overnachten allerlei watervogels, zoals deze grauwe ganzen. Ze wandelen net het weiland op om eens lekker te gaan ontbijten. 
 
 
Hoewel prachtig gekleurd, is de mist nog steeds flink dik. Daarom introduceer ik de regel van derden met een Canadese gans, die rustig dobberend een gewillig onderwerp vormt.
 
De foto linksboven oogt, in vergelijking met de grote foto, als een kiekje. Dat komt doordat deze niet volgens de regel van derden genomen is. Om een foto volgens de regel van derden te nemen, verdeel je het beeld in de lengte en in de breedte in drie gelijke stukken (zie rechtsboven). Door het onderwerp op één van de kruispunten te plaatsen, ziet de foto er in één klap beter uit! Ik heb het kruispunt rechtsonder gekozen, zodat de gans fijn ‘het beeld in kan kijken’.
 
Ik wandel toch maar alvast de Tanhofkade op. Dit pad leidt je tussen de weilanden door. Normaal gesproken kun je hier genieten van het weidse uitzicht. Aan de horizon zie je dan nog net de bebouwing van Schiedam en Vlaardingen. Maar ik begin hoop te krijgen. Langzaam maar zeker wint de zon het van de mist.
 
 
Het gras parelt prachtig in het vroege ochtendlicht. Als je zo vroeg op pad gaat, is het handig om waterdichte schoenen aan te trekken. Na veel regen zijn laarzen hier een aanrader! 
 
 
En sneller dan verwacht is het moment daar. De mist trekt op en de weidsheid ontvouwt zich. Alleen de stad in de verte is nog niet te zien, maar die kan gemist worden! 
 
 
De hekken staan hier vaak open, maar zie dat niet als een uitnodiging. De weilanden zijn niet alleen van de koeien, maar ook van de weidevogels en de hazen. Ik zie dit keer hazen, kieviten, reigers en fazanten in het veld. 
 
 
De Tanthofkade loopt parallel aan de A4. Gelukkig is deze hier verdiept aangelegd, dus er is geen overlast. Boven de rijksweg pakken zich wat donkere wolken samen. In de wei loopt een stelletje knobbelzwanen. We kunnen verder met de regel van derden.
 
Zet de horizon altijd op één derde of op twee derde. Met de horizon in het midden (foto linksboven) oogt de foto al snel saai. Omdat de lucht zo mooi is, krijgt die in deze foto twee derde deel. En ook de zwanen komen natuurlijk niet in het midden!
 
Het is hier nu op zijn mooist. Hier en daar nog een flard mist en de lage zon achter wat dunne bewolking. 
 
 
De eerste wandelaars komen meegenieten. Langs het pad bloeien prachtige bloemen.
 
 
Aan het eind van de Tanthofkade loopt het pad langs een mooie rietkraag. Hier kwetteren je allerlei leuke vogeltjes tegemoet, zoals de rietzanger. Het is een goed gecamoufleerd vogeltje met een breed repertoire. Gelukkig zijn rietzangers erg beweeglijk, dus als je even de tijd neemt zul je ze ontdekken. Ik had het geluk een snor te treffen. Een erg zeldzaam vogeltje dat een hoog snorrend geluid produceert. Voor de rietkraag zwemmen vaak waterhoentjes en meerkoeten.
 
 
Aan het eind van de Tanthofkade zie ik vaag de contouren van de stad aan de horizon. Ik heb een prachtige wandeling achter de rug. 
 
 
Als kers op de taart poseert er een fazant voor me. Wat een prachtige kleuren!
 
 
Ik wandel terug naar mijn startpunt. Mocht je op dit punt nog niet uitgewandeld zijn, kun je aan het eind van de Tanthofkade Ommetje 12 oppakken. Deze voert je via de Mantjeskade en het Abtwoudse bos terug naar het startpunt. Je vindt de route van ommetje 12 op de website van de Midden-Delflandvereniging, samen met maar liefst 43 andere ommetjes in dit gebied. Ik wens je veel wandelplezier toe, en… mooie foto’s!
 
Meer natuurfotografietips? Lees de blog van Bas over het standpunt en over de achtergrond.
 
Volg Bas Ronteltap ook op Instagram voor de mooiste natuurfoto's. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Firma van Buiten

Firma van Buiten
Ontspanning

Nostalgie Dichtbij – Het winterse kerstgevoel op een boerderij

Boerderij Dichtbij

City Girls bij Hoeve Bouwlust

Hoeve Bouwlust
Wandelen & fietsen

Woeste wandeling van stad naar strand

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Verborgen Tuinen voor Stadsmensen

Het groene verkeer: wandelen door Zoetermeer!

Lunchcafé de Zoetelaar