Natuurfotografie in Meijendel

Natuurfotografie in Meijendel

In juni  zijn de dagen het langst. Ik ben extra vroeg opgestaan om je kennis te laten maken met een van de mooiste gebieden van onze regio. Zeker bij de eerste zonnestralen is de natuur hier adembenemend mooi. Wat hier allemaal te doen is, lees je in dit blog over het verrassend veelzijdige Meijendel.

Deze route voert langs alle hoogtepunten
 

Bezoekerscentrum en restaurant (1.)

 
Rond zonsopkomst parkeer ik in hartje Meijendel. Hier vind je Boerderij Meijendel, bezoekerscentrum De Tapuit en het startpunt van enkele wandelingen. Over een paar uurtjes zal het op deze ontmoetingsplek gezellig druk zijn.
 
De Duincampus en het Vogelbos laat ik nog even links liggen. Ik start op de Abelentop om een mooie zonsopkomst te fotograferen.
 
 

Uitkijkpunt Abelentop (5.)

 
De Abelentop is een uitkijkpunt met observatieplatform. Hoe komt het toch dat uitkijkpunten zulke publiekstrekkers zijn? Ik denk dat het komt doordat je de wereld hier uit een buitengewoon standpunt bekijkt. Waar we normaal de boomkruinen boven ons hoofd zien, kijken we er hier op neer.
 
Als fotograaf houd ik rekening met deze menselijke voorkeur voor bijzondere standpunten. Straks laat ik zien welk effect het standpunt heeft op een foto. 
 
 
Ik geniet van het geweldige ochtendgloren. De zon komt nog niet boven de bomen uit. In de verte zie ik dampen opstijgen uit een duinmeer. Gauw die kant op, daar wil ik niets van missen!
 

Vogelkijkscherm (6.)

 
Bij het meertje staat een vogelkijkscherm. Het liefst zou ik op de kijkgaten afstormen, maar ik hou me in. Hoe stiller je hier aanloopt, hoe groter de kans om iets te zien. Behoedzaam loop ik naar het scherm. Erachter ontvouwt zich een scène uit een fantasyfilm!
 
 
Het is prachtig! Toch vertrek ik weer snel, want een stukje verderop zijn de omstandigheden ’s ochtends nóg mooier. Onderweg loop ik langs een veldje met kruidig gras. Reeën, de fijnproevers van Meijendel, komen hier graag om te eten. Ditmaal is het veldje leeg, al is er eerder wel iemand op bezoek geweest. Deze reegeit heeft haar buikje rondgegeten en ligt te herkauwen in het hoge gras langs het pad. Waarschijnlijk liggen haar kalfjes hier ook ergens verscholen. 
 
 
Honden mogen gezellig mee naar Meijendel, maar horen aan de lijn. Als je loslopende hond namelijk op zo’n verscholen kalfje stuit, zal het deze bijzondere vondst uitgebreid besnuffelen. Als de moeder het kalfje later komt ophalen, zal de hondengeur haar afschrikken. Reeën zijn namelijk als de dood voor honden. En zonder haar moeder is het kalfje ten dode opgeschreven.  
 

Vogelkijkhut (6.)

 
Ik neem snel een foto en wandel weer verder, de smalle landtong op waar de kijkhut staat. Worden mijn hooggespannen verwachtingen waarheid?
 
 
Nou en of! Boven het water worden de dwarrelende dampen aangeraakt door het warme zonlicht. Het kleine eilandje houdt het directe zonlicht tegen. Af en toe scheren er eenden en ganzen over. Wat een prachtig gezicht!
 
 
De kijkgaten van de hut zijn op verschillende hoogten geplaatst. Ik ga door de knieën om eens door een laag geplaatst gat te kijken.
 
Een lager standpunt levert een heel ander beeld op. Probeer eens verschillende standpunten uit. Je zult merken dat een bijzonder standpunt je foto zomaar een wauw-factor kan geven.
 
Ik geniet nog even van de bijzondere vogels die hier langszwemmen, zoals deze zeldzame krooneend.
 
 
Boven me houdt een buizerd de omgeving scherp in de gaten. Achter de rietmatten merkt hij me niet op.
 
 

Vogelbos (3.)

 
Als de zon helemaal achter het eilandje tevoorschijn is gekomen, vertrek ik naar de Meijendelse Berg. Onderweg kom ik door het Vogelbos. Hier kun je heerlijk struinen over de smalle paadjes en genieten van de vele spechten en gaaien.
 
De beklimming van de Berg breng ik uit drie verschillende standpunten in beeld.
 
Vanaf ooghoogte: Een overzichtelijk standpunt, met een niet erg spannend resultaat.
 
Vanaf de grond: Een bijzonder standpunt dat hoogte benadrukt. Dit maakt al een spannender beeld.
 
Recht omhoog: Een voordeel van de smartphone is dat je hem overal kunt neerleggen. In de selfie-stand, met de timer aan, maak je op deze manier spannende en vervreemdende beelden.
 

Uitkijkpunt Meijendelse Berg (4.)

 
Op de Meijendelse Berg heb je een weids uitzicht. In de verte kun je de aalscholverkolonie zien liggen. De aalscholvers hebben de bomen waarin ze nestelen flink witgekalkt! Aan de horizon ligt Scheveningen.
 
Hoog standpunt: Vanuit dit standpunt kijk je op de wereld neer. Dat werkt hier goed, omdat je bij me over de schouder kunt meekijken. 
Kinderen en huisdieren worden vaak uit een hoog standpunt gefotografeerd. Laat de camera eens naar hun ooghoogte zakken. Zo maak je veel krachtigere en persoonlijkere foto’s. Door de knieën dus!
 

De Duincampus (2.)

 
Ik loop verder naar De Duincampus. Hier kunnen kinderen geschiedenisles krijgen van docent Konijn en flora- en faunales van docent Ree. Docent Kikker geeft waterles, want in dit gebied produceert Dunea drinkwater. In het bezoekerscentrum kun je het bijbehorende duinschrift afhalen. 
 
Ik bezoek De Duincampus graag om een andere reden. De bloemrijke tuin trekt allerlei insecten. Hier groeit bijvoorbeeld het lilakleurige bijenbrood.
 
 
Een stukje verderop ga ik graag even liggen in een van de luisterhoorns, om te genieten van de geluiden van de natuur.
 
Door het gekozen lage standpunt lijkt deze hoorn nog imposanter.
 
Ook bij het watertje op De Duincampus bruist het van het leven.
 
Een kleine watersalamander stijgt op uit de diepte voor een hapje adem.
 
Een viervlek wacht tot er een smakelijk vliegje passeert.
 

Het Monkeybos (8.)

 
Rond half negen begint het gebied vol te stromen met andere bezoekers. Veel sporters trekken het Monkeybos in. Niet alleen kinderen vermaken zich hier.
 

 

Bierlap en Kijfhoek (7.)

 
Tijd voor deze rustzoeker om naar Kijfhoek en Bierlap te wandelen. Daar dwaal ik nog uren rond over de smalle paadjes. Veel andere bezoekers kom ik niet tegen, want er is dagelijks maar een beperkt aantal tickets te koop. Zo vindt iedereen wat hij zoekt, in veelzijdig Meijendel.
 
Meer natuurfotografietips? Lees de blog van Bas over de gulden snede en over de achtergrond.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Familie & kids

Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar jij bestuivers blij mee kunt maken!

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Dreams skate- en surfschool & shop
Familie & kids
Sport & avontuur
Workshops
Wandelen & fietsen

Herfstige hertjes spotten – het Kralingse bos

Kralingse Bos

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Groene metropool met een dorps karakter

Kidsproof je dag besteden bij Natuurtalent

Natuurtalent