Natuur in de Delta | Wandel- en fietsroute langs de Maas richting Eiland van Brienenoord

Natuur in de Delta | Wandel- en fietsroute langs de Maas richting Eiland van Brienenoord

Niet veel Rotterdammers weten dat hun stad oorspronkelijk getijdennatuur had. Omdat Rotterdam een delta is, spelen eb en vloed een grote en belangrijke rol. De dynamische delta had voorheen min of meer de opperhand. Nu voeren de moderne havens en stedelijk gebied de boventoon bij het vormen van ons gebied. Het ritme van eb naar vloed en alles wat daarbij in werking wordt gezet in de natuur is op slechts een paar plaatsen te ervaren. Éen van deze overblijfselen is het Eiland Van Brienenoord, maar… er is meer natuur in de delta te zien! 

Waarom alleen een blokje om in de stad of een stukje fietsen door de natuur als het ook beide kan? Ik, Laure ga samen met mijn vriend Rob op pad langs de Maas. Zowel per voet als op de fiets. Deze route is perfect wanneer je op zoek bent naar een stadspark om tot rust te komen of als je in de zomer verkoeling zoekt langs de rivieren en oevers. Met deze wandel- en fietsroute langs de maas ontdek je stad én natuur op een laagdrempelige manier.

Het getijdengebied is dichterbij dan je denkt: daarom starten we na een koffietje en thee bij Parqiet vanuit (1) Het Park en fietsen we door naar de Westerkade. Het Van Ommerenhaventje (2) is 10 jaar geleden opnieuw ingericht waarbij er ruimte is gecreëerd om als voorbijganger te kunnen genieten van een heerlijk plekje langs het water. Wist je dat de laagste treden bij vloed onderlopen?
 
 

Tip: Je kan vanaf hier ook de watertaxi pakken om de stad en historische- én moderne havens vanaf het water te bekijken.

 
Langs de Maas fiets je door langs de (3) Veerhaven richting de (4) Erasmusbrug. Richting de boompjes kom je langs het (5) Zij Hielden Koers Park. In het voorjaar staan er verschillende bloemen en planten in bloei. Een prachtig gezicht en heerlijke plek om even uit te waaien.
 
Fiets een stukje door over de Boompjeskade langs (6) Aloha, een low waste foodbar! Ze serveren gerechten en dranken die de lokale omgeving en het seizoen representeren. Na een verfrissend drankje tegen de dorst is het een aardig stukje doortrappen richting de Brienenoordbrug. Onderweg fietsen we door de (7) Oude Plantage. Wist je dat dit het eerste aangelegde stadpark van Rotterdam is?
 
 
Eenmaal de Brienenoordbrug over is het (9) Eiland van Brienenoord al te zien. Het eiland is momenteel op de schop, maar dat mag het eb en vloed spel niet drukken. Hier spoelt dagelijks water door een getijdengeul, wat zorgt voor interessante natuurverschijnselen. Van eb tot vloed, van onderwater naar droog: het getijdenpark brengt stad en natuur samen!
 

Tip: Zie je het fietsen over de Brienenoordbrug niet zitten? Of wil je tijd besparen? Pak een watertaxi richting het Oosten (Stop nummer 10 “Stadion Feyenoord”) Vanaf hier is het een klein stukje lopen!


Op dit moment worden er nog wat werkzaamheden verricht, maar toch kan je hier goed terecht voor een stevige wandeling. In circa 40 minuten loop je rond, maar dwaal vooral lekker af via zijweggetjes en de onverharde paden. Pas dan ontdek je verborgen parels en bijzondere verschijnselen!
 

Wanneer het eiland af is, zal menig natuurliefhebber zich hier geen moment vervelen. Want dan barst de natuur hier zowat uit zijn voegen. Er wordt verwacht dat je ijsvogels, lepelaars en nog veel meer kunt spotten! Voorlopig moeten we daar nog even op wachten. 
 
Halsbandparkieten
Roodborst

Gedurende de hete zomers is het hier goed toeven: de oevers en getijdenparken bieden verkoeling, daarnaast bieden diverse bomen en begroeiing voldoende schaduw. De rivier is ondanks de openbare en verharde kades in de stad nauwelijks bereikbaar. De getijdenparken bieden toegang tot het water en er ontstaat continuïteit in het water en beweging op het land. Om het rondje af te maken kun je vanaf zuid terugfietsen richting (10) Kop van Zuid. Hier kan je de keuze maken om links af te slaan richting de Wilhelminapier om de dag af te sluiten. Of steek de Erasmusbrug over om vervolgens via het Museumpark terug te fietsen naar Het Park.
 

Tip: Eiland van Brienenoord is slecht één van de getijdenparken. Want more? Pak een watertaxi naar Vijfsluizerhaven, het Quarantaineterrein of het Stormpoldervloedbos.

Naast het Eiland van Brienenoord is er nog veel meer mooie natuur en zijn er nog meer leuke activiteiten in IJsselmonde. Bekijk ze op de website Ontdek IJsselmonde.
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Wandelen & fietsen

Het bestbewaarde strandgeheim van Zuid-Holland: De Delflandse Duinen

Ontspanning
Wandelen & fietsen

Vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen

Ackerdijkse plassen