Natuur als wetenschap in Delft

Natuur als wetenschap in Delft

Het is een koude ochtend als ik besluit een wandeling in Delft te gaan maken, ik kies de route 'Sporten en leren: een wandeling langs diverse knooppunten met als eindpunt het Mineralogisch-Geologisch Museum'. Maar zodra ik uit de trein stap regent het zo hard dat ik besef dat dit geen haalbaar plan is, tenminste als ik met droge voeten wil wandelen...

Ik besluit direct een bus te pakken naar het Mineralogisch-Geologisch Museum. Het is een beetje valsspelen natuurlijk maar ik ga uiteindelijk toch natuur bekijken, maar dan binnen! Alle kennis over de natuur die wij nu normaal vinden is ooit verzameld door wetenschappers; honderden jaren lang zijn stenen, planten en diersoorten verzameld, onderzocht en gearchiveerd. Sommige archieven zijn verloren gegaan, sommigen gedigitaliseerd. Eén collectie staat met kop en schouders boven de anderen; de collectie van het Mineralogisch Geologisch Museum. 

Tussen de historische gebouwen en hoge bomen van de oude campus vind ik het Science Center Delft en het is even gestopt met regenen dus ik kom relatief droog aan! Niemand zou raden dat er hier op zolder zo een unieke collectie te bewonderen is. Op het gebied van mineralogie en geologie is dit één van de best bewaarde verzamelingen mineralen, gesteenten, fossielen en ertsen ter wereld.

Deze unieke collectie wordt voornamelijk gebruikt door docenten en studenten als onderwijsmateriaal. Toch is deze verzameling bezienswaardigheden ook voor de leken onder ons (lees: ik) bijzonder interessant om te bezoeken. Wat meteen opvalt is de liefde en  aandacht waarmee de collectie jaren lang verzameld en bewaard is.

De collectie is enkel te bezoeken tijdens een rondleiding. Elke zaterdag en zondag wordt je om 14:30 meegenomen bij de balie van het Science Center. De rondleidingen zijn meestal met een kleine groep en beweegt dan ook een beetje mee met de belangstelling van bezoekers van dat moment. Hoewel deze collectie het meest bezocht wordt door geologen en kenners, zijn kinderen en natuurliefhebbers juist ook van harte welkom.

Wie geïnteresseerd is in de natuur maar ook in geschiedenis vind hier een perfecte mix. Naast de verzamelingen zijn er ook oude studiekamers, college zalen en persoonlijke collecties van voormalige professoren te zien. Met een rondleiding door het Mineralogisch Geologisch Museum maak je kennis met een bijzondere kant van de natuur op een geheel nieuwe wijze.

De collectie is in het verleden wel bedreigd geweest door een tekort aan financiering. Met een bezoek aan het  Mineralogisch-Geologisch Museum help je dus direct mee om ons rijke verleden te beschermen en te bewaren voor de volgende generaties.

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden