Molens, vlinders en de fruitige oase van Jomajole

Molens, vlinders en de fruitige oase van Jomajole

Eindelijk Is de zaterdagochtend aangebroken, de ochtend waar ik erg veel zin in heb. Bij de gedachte aan mijn geplande bezoek begin ik al te watertanden. De laatste keer dat ik Jomajole in Moerkapelle bezocht in het kersenseizoen is alweer een jaar geleden. Gelukkig zal ik ook van deze dag op stap geen spijt krijgen!

Bij aankomst bij Jomajole zie ik dat het redelijk druk is. Gelukkig maakt dit daar zeker niet uit, want er is genoeg ruimte voor iedereen. Of je nu jong bent of oud: je vermaakt je prima! Direct bij binnenkomst komt de geur van de verschillende soorten fruit je tegemoet en hoor je de vogels fluiten. De heel relaxte loungehoeken omgeven met perenbomen, kersenbomen en perzikenbomen lonken maar ik denk "Kevin nog niet, eerst even verder rondneuzen."

Tijdens het rondneuzen kom ik achter een belangrijk detail van deze kweker: de bewuste keuze voor het natuurlijk bestrijden van ongedierte. Dit verklaart dan ook de vogelgeluiden, rondrennende kippen en zoemende bijtjes die ervoor zorgen dat de kersen heerlijk zonder rupsen in mijn mond verdwijnen. De natuur doet prima zijn ding in deze fruitige oase.

Na toch dik een uur van alles op de foto te hebben gezet is het tijd om in één van de loungehoeken neer te ploffen voor een kopje koffie met een toepasselijke huisgemaakte kersenflap. Los van dat deze flap een echte aanrader is, ben ik nu al van mening dat dit een super fijne dag is... En die dag is pas net begonnen!

"Ik stap 1,5 kilo kersen rijker in de auto 

Bij het terugbrengen van de bordjes en kopjes worden we door de dochter van de eigenaar nog stiekem verleid om de verschillende kersen uit hun assortiment te proeven. Hierdoor stap 1,5 kilo kersen rijker in de auto en met een smile op mijn gezicht.

Nadat we Jomajole hebben uitgezwaaid gaan we op weg naar mijn goed te combineren wandelroute. Deze ligt namelijk langs de Molenviergang, direct aan de Rotte. Een kwartiertje later en wat kersenvlekken in mijn bekleding verder komen we aan bij de Molenviergang. Wat gaaf is dit plekje als je van een lekkere oer-Hollandse scenery houdt: molentje hier, vissertje daar en super mooie korenvelden. Geloof me, Kinderdijk is er niets bij ;-) Met mijn fotografiehobby kan ik hier dus mijn lol op, maar ook word ik verrast door de grote hoeveelheid hardlopers, wielrenners en zonaanbidders die deze stiekeme hotspot hebben ontdekt. En dat zonder elkaar tot last te zijn! Kort gezegd, vind ik het een echte aanrader om hier even te genieten op een zonnige dag, zo net buiten de drukte van de binnenstad.

Ik sluit de zaterdag af met een laatste toptip, die me echt anders laat denken over Zoetermeer. Bij de gedachte aan Zoetermeer dacht ik namelijk nooit direct aan een groen, bosachtig, dier- en plantvriendelijk natuurgebied, maar serieus: ik ben er geweest! In het Westerpark, aan de rand van een woonwijk, ligt namelijk een mooie, idyllische natuurtuin.

Na het volgen van een aantal pijlen met in grote letters NATUURTUIN wiebel ik over een grappig klapbruggetje de natuurtuin in. Al snel word ik er weer aan herinnerd waar alle vlinders bij mij uit het dorp naartoe zijn verhuisd. Begrijpelijk, want wat een goed onderhouden natuurgebied is dit! De informatieborden op de verschillende routes vertellen je precies wat je kunt tegenkomen. Zo is er bijvoorbeeld een mega insectenhotel en zijn er jonge kikkers, maar kom je ook te weten hoe en waarom er bepaalde plantsoorten voor je neus staan. Serieus, ik heb deze zaterdag weer heel veel geleerd!

Mijn bovenstaande zaterdagse avontuur is leuk om te doen met gezinnen of als stelletje, maar ook zeker een aanrader als uitje voor kinderen. Je kunt bijvoorbeeld als groep een privé rondleiding plannen bij Jomajole.

Voor meer info over de natuurtuin in Zoetermeer , Jomajole en de Molenviergang kun je de bijgevoegde links checken. Al daag ik iedereen eigenlijk uit om deze drie spots te combineren en het zelf te ervaren!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Kom niet aan mijn koffie!

Brouwerij Noordt

Brouwerij Noordt

Hug The Tea

Hug The Tea
Wandelen & fietsen

Top 5 tips voor de zomervakantie!

Een rondje landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh

Vroesenpaviljoen - Huiskamer in het park

Vroesenpaviljoen

Natuur in de Delta | Wandel- en fietsroute langs de Maas richting Eiland van Brienenoord