Maak van je tuin een bijenparadijs

Maak van je tuin een bijenparadijs

Wilde bijen en hommels zijn ontzettend belangrijk. Zonder deze dieren zouden er heel wat minder soorten groente en fruit in de winkel liggen. We mogen ze dus best een beetje verwennen. Daarom in deze tuintip van boswachter Mathiska van Natuurmonumenten: zo maak je van je tuin een bijenparadijs.

Eerst nog even over de bloemetjes en de bijtjes

Wilde bijen en hommels leven van stuifmeel en nectar en bezoeken dus veel planten. Stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten en bomen. Stuifmeel is het mannelijke zaad van de bloem en insecten nemen wat mee op hun rug. Als ze bij een andere bloem komen raken zij met hun rug de stamper (vrouwelijke deel) en bevruchten zo de plant waardoor er een vrucht kan groeien. Tachtig procent van alle groente en fruit die in de supermarkt ligt, wordt door bijen en hommels bevrucht. Sommige planten hebben een specifieke samenwerking met een bepaalde groep insecten. Deze insecten hebben bijvoorbeeld een veel langere tong waardoor alleen zij bij de nectar kunnen.
 

Benieuwd met welke planten je blije bijen en hommels in je tuin krijgt? Lees de blog van boswachter Mathiska via Natuurmonumenten. 

 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden