Look-zonder-look pesto in de barre kou

Look-zonder-look pesto in de barre kou

Het is koud. Bar koud. Maar, er zijn dappere plantjes die zich niks aantrekken van deze kou, zoals bijvoorbeeld look-zonder-look. Dit is één van de kruiden die ruim 6000 jaar geleden al gegeten werd rondom de Baltische staten.. en daar kan het koud zijn!  Naast vitamine A en C bevat het blad dan ook een soort antivries, waardoor de blaadjes het ijzige klimaat kunnen overleven.

De Baltische Staten zijn mooi, maar net iets te ver weg. Gelukkig groeit look-zonder-look ook gewoon om de hoek! Kijk maar eens in het park of bij bos(randen): zolang er maar een beetje schaduw is kun je dit plantje vinden.

Look-zonder-look is een plant met een levensduur van 2 jaar. Vanaf het einde van de zomer tot de lente vind je de eerstejaarsplant. Deze hebben donkergroene, niervormige gekartelde blaadjes met een afgeronde top. Ze groeien aan een lange steel in een rozet (vanuit één punt). De steel is vaak paars aan de onderkant. De blaadjes ruiken naar ui/knoflook als je ze kneust, en zo smaken ze ook.  In het voorjaar schiet de plant de hoogte in en dan veranderen de nieuwe bladeren van vorm!  Ze zijn vanaf nu niet meer nier-, maar hart-/speervormig en meer getand.  In dit stadium bloeit de plant met vier kleine witte bloemblaadjes… jawel, het is een kruisbloemige plant!

Vaak wordt hondsdraf met look-zonder-look verward. Het blad van hondsdraf en de steel zijn iets meer behaard, en daarnaast zijn de tanden van het blad ronder en de bladslippen minder overlappend dan bij de look-zonder-look. Verder is het blad van de look-zonder-look meer "generfd" en verkreukeld. Hondsdraf groeit meestal per twee aan een lange kruipende wortelstok , terwijl look-zonder-look het eerste jaar uit een rozet komt.  Gelukkig zijn ze beide prima eetbaar! Maar wat doe je dan met dit wonderbaarlijke plantje?

Vóór de bloei kun je de blaadjes versnipperd gebruiken in een salade, toegevoegen aan een stamppot, of gebruiken voor in de soep. Een andere optie is om ze te verwerken in een vinagrette of pesto! De lange vlezige wortels van de plant ruiken naar haar neefjes: mierikswortel en radijs. De wortel kun je op olie zetten, fijnmalen en aan dressings toevoegen of als pittig snackje tussendoor eten. Daarnaast kun je de plant, wanneer deze in de zomer/najaar zaadjes heeft gevormd, oogsten! Oogst de zwarte zaadjes en deze voeg toe aan salades, of maak er een soort mosterd van. In het Engels noemen ze deze variant dan ook garlic-mustard. Lekker pittig!

 

Recept Look-zonder-look pesto:

  • 1 kop goed aangestampte jonge bladeren, (flink proppen dus)
  • 1 kop noten (walnoten, hazelnoten, pompoenzaden etc.)
  • 1/2 kop extra vierge olijfolie
  • 1/2 tot 3/4 kop parmezaan of edelgistvlokken
  • zout en peper

 

Je kunt er voor kiezen om alles in deze volgorde in een blender of handmatig te mengen, waarbij je de olie beetje bij beetje toevoegt. Als je een blender of staafmixer gebruikt, zet deze dan op  lage toeren. Je wilt namelijk niet dat alles door de wrijving heet wordt.

Smeer het op een toastje of op een dun schijfje appel! Smikkelen maar!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken

Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Bakkers Werkplaats
Buitenhotel De Vreemde Vogel
Familie & kids
Eten & drinken
Ontspanning

Verborgen schatten van het Zeeheldenkwartier

Streekproducten

Bloemen zaaien op de Nationale Zaaidag en andere tips waar jij bestuivers blij mee kunt maken!

Brood met liefde – de Bakkerswerkplaats

Bakkers Werkplaats
Eten & drinken
Familie & kids
Kunst & cultuur
Ontspanning
Streekproducten
Workshops